Начало >Добруджа >Регионални

ВАС: Няма конфликт на интереси при кмета на Община Тервел

11.03.2021 г. 14:56:26 ч.
/
ВАС: Няма конфликт на интереси при кмета на Община Тервел
Няма конфликт на интереси при кмета на Община Тервел. Това постанови Върховният административен съд със свое решение от 9 март, съобщават от Община Тервел, като припомнят казуса:
 
В края на предишния мандат, в който Кмет на Общината беше Живко Георгиев, а Председател на общинския съвет бе Симеон Симеонов, Местна коалиция „За нов Тервел“, представена в Общинския съвет от Исмет Абил, Аксел Наз, Марияна Пасева и още 5 общински съветници внася в общински съвет Тервел искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на общинския съвет Симеон Симеонов. Тогава зарадни нарушаване на правилника при внасянето на предложението, Общинският съвет взема решение това предложение да не бъде разглеждано. Същото се случва на следващи две заседания на общинския съвет. Решението, взето от общинският съвет е по процедура и Симеон Симеонов е длъжен да участва в гласуването. И той гласува. Неговият глас не е решаващ , но решението на мнозинството е ясно – въпросът с предсрочно прекратяване на правомощията на председателя няма да бъде разглеждан.
                Последва жалба до Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). През февруари 2020 г. комисията постановява решение, с което счита, че има конфликт на интереси и налага глоба на Симеон Симеонов, който вече е кмет на общината. Следва дълго обжалване , в което общинските съветници от групата на ДПС Исмет Абил, Аксел Наз и Марияна Пасева представят допълнителни доказателства. В обществото се насаждат очаквания , че съдът ще присъди конфликт на интереси, че ще се стигне до нови избори за кмет на Община Тервел.
Окончателният резултат е налице – няма конфликт на интереси при Симеон Симеонов-Кмет на Община Тервел. Няма и глоба. Върховният административен съд отменя решението за установен конфликт на интереси на КПКОНПИ и я осъжда да заплати на Симеон Симеонов разноските по делото.
                Кой спечели от 20 месеца жалби и дела ? Трудно е да се отговори на този въпрос. А иначе , всеки, който е избран за кмет или общински съветник полага клетва …“И във всичките си действия ще се ръководя от интересите на гражданите на Община Тервел…“. Имат ли интерес гражданите на община Тервел в общината да има избори за кмет през година ? Те вече са избрали кмет на редовни местни избори и искат този кмет да си върши работата. Очевидно, това не е техния интерес. Чий е интересът, от който се ръководят жалбоподателите? Може би личен. Скъпо струващ личен интерес, надделял над обществения. Въпросите са много. Достатъчно зрял ли е този, който поставя личния си интерес над обществения, та да бъде избиран на местни избори?
 А междувременно, вършещият своята работа кмет, въпреки безконечните дела, успя в нещо много важно.
Договорено е да продължи ремонтът на пътя Тервел-Честименско. Агенция „Пътна инфраструктура“ София отпуска 10 млн. лева , за да бъде преасфалтиран целия път – през околовръстното на Тервел , през с.Честименско и до границата с Област Силистра. Ремонтът трябва да приключи през лятото на 2022 година.
Източник:Община Тервел

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика