Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: Добрич е освобождаван от турско робство четири пъти, преди 140 години - окончателно

28.01.2018 г. 12:34:11 ч.
/
Вестник ГЛАС: Добрич е освобождаван от турско робство четири пъти, преди 140 години - окончателно
Навършилата се вчера, 27 януари, 140-годишнина от освобождението на Добрич е темата в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС.
През втората половина на 18-и до средата на 19-и век Добруджа става арена на пет мащабни руско-турски военни сблъсъка. За един период от около 90 години, през интервали средно от около 15–20 години, Русия и Османската империя се вплитат в поредица от военни конфликти. Добруджа е разположена на основния стратегически и най-кратък път от руската граница към османската столица, поради което често пъти тя се оказва в епицентъра на бойните действия, споделя историкът Радослав Симеонов. 
Този град е разположен на кръстопът. Това е изстрадала земя. Тук - в Добруджа, съдбата на хората и самото месторазположение са довели до това те да имат изключително тежка участ. Въпреки това добричлии би следвало да са горди с подобна съдба. Едва ли има друго население, друг регион, където хората да са толкова толерантни”, казва Надежа Иванова – уредник в Регионалния исторически музей на Добрич.
„Освобождението на Добрич се осъществява четири пъти. Първото идва през 1768-1774 г., през т.нар. Първа Екатеринина война. Второто е през 1810 година в рамките на войната, водена от Русия и Османската империя в периода 1806-1812 година. През1828 година е третото освобождение, а четвъртия път - можем най-после да кажем, че сме свободни през 1878 година“, връща се назад в годините преподавателят по история в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” Саша Василева.
И още от темите в новия брой:
- Един от най-големите работодатели в региона Галин Господинов за мебелния бранш, проблемите и перспективите. „Непредсказуемостта на поведение на субектите в страната - един от проблемите на българската икономика”, казва Господинов.
- Тенденциозно се окастря българската литература, твърди преподавателят в Езикова гимназия Драгомил Георгиев.
Образователната тема продължаваме и с Драгомир Цукев. Национален регистър на учебните дисциплини – още една иновативна идея на преподавателя по английски и френски език с над 30-годишен стаж.
- В рубриката „Животът е пътуване” се отправяме към Велики Преслав, с първа спирка – Евксиноград.
- На спортната страница ви представяме Христо Банков – едно талантливо момче от Балчик, което премина през Добрич, преди да спечели пълна стипендия в университета Арканзас, САЩ. „Може да уча и да търся реализация тук, в САЩ, но винаги ще съм българин и това никога няма да се промен. Живея и дишам за момента, в който ще чуя българския химн, докато съм на стълбичката”, споделя Христо Банков.
И още на страниците на вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, забавни страници, седмичен хороскоп, тв програма, прогноза за времето. 

Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика