Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: Реши ли се проблемът на животновъдите с оставките в земеделското министерство?

22.07.2018 г. 14:32:38 ч.
/
Вестник ГЛАС:  Реши ли се проблемът на животновъдите с оставките в земеделското министерство?
След 5 часа гражданско недоволство под прозорците на Министерския съвет на 18 юли, протестът на животновъдите бе прекратен. След среща с властта, няколко оставки и обещание за повече пари, протестът приключи. Решиха ли се обаче проблемите на животновъдите? Този въпрос си задаваме в новия брой на вестник ГЛАС.
„Преди се борихме да парираме болестта, не се избиваха животни”, споделят Йордан Пеев и Драгни Драгнев - собственици на стада овце и кози в кв. „Пастир”, Ген. Тошево.
„Ако това, което се случва в Странджа, дойде насам, ще бъде унищожен поминъкът на хората, както там. За това докторите трябва да кажат. Според мене, е пресилено. Първо почнаха с кокошките, после - с патките, сега обърнаха на козите и овцете. А по-нататък какво ще става – не знам. Според мен, не е правилно това, което се взема като мерки“, казва Йордан Пеев.
„За мен това, което се случва в Странджа, е тенденциозно, малко преекспонирано. В основата е унищожаването на малкия и среден бизнес”, категоричен е Драгни Драгнев.
„Има чума и огнищата на заболяването трябва да бъдат ликвидирани. Проблемът е, че хората не бяха информирани по най-добрия начин и всичко това им дойде в повече ”, коментира ситуацията с чумата в Странджа Милен Николов – животновъд от село Безмер, общ. Тервел, член на УС на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Проблемът, според него, е в това, че днес всичко се прави в последния момент и липсва превенцията от миналото.
„Колегите  ветеринарни лекари малко преиграха, защото не бива да се унищожат всички животни за щяло и нещяло. След като има болни животни, трябва да се ограничи заболяването. Стадото може да се евтаназира, но  здравите стада да се запазят. Можеше да се направи така, че да се изолират. Една карантина да се обяви, да няма никакво движение. Като не се е проявило заболяването, защо да ги унищожаваме? Животни се създават трудно, особено селекционните стада. Най-лошото е,  че един фермер, когато му унищожиш животните, 90% няма повече да се занимават с животновъдство. Това е големият проблем изобщо в животновъдството. Един път откаже ли се човек, трудно се хваща пак”, сподели по темата Ангел Йонов - изпълнителен директор на Националната асоциация за развъждане на черно-шарена порода.
И още от темите в новия брой на вестник ГЛАС:
 - Новият президент на Ротари клуб – Добрич, Георги Панов за политиката на най-голямата хуманитарна организация в света пред Медийна група „Добруджа”.
- С близо 8 млн. лв. и шест нови обекта - актуализират инвестиционната програма на Добрич.
- Добричлия учи френски деца на български народни хора в Париж. Драгомир Драгнев е  бивш състезател от мъжкия хандбален отбор на Добруджа. Преди 28 години той, заедно със своята съпруга Снежина, заминава за Франция като професионален играч. След приключване на състезателната си кариера остава да живее и работи в Париж първоначално като треньор, а после и като учител по физкултура в начален курс – до 4 клас.
- Два вековни добруджански рода се срещат на 11 август в Добрич – Дордоеви и Вълчанбойчеви. Близо двадесетгодишна е мечтата на Митко Данаилов, по баща Дордоев, а по майка - Вълчанбойчев - главен инициатор и организатор на родовата среща, да събира информация - имена, дати, случки от историята на двата рода. Упоритият му труд води до изработването на кратки истории на двата рода и родословно дърво с вписани над 555 имена от издирени седем поколения. На срещата ще присъстват родственици от Добрич и Варна, Добричко, Шуменско, Каварненско, Монтанско, Пловдивско.
На спортната страница – интервю с председателя на УС на ВК „Добруджа 07” Галин Господинов – за селекцията, подготовката и всичко ново около волейболния клуб.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, забавни страници, седмичен хороскоп, ТВ програма, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков



Яндекс.Метрика