Начало >Добруджа >Общество

Вестник „ГЛАС“: Традиционните български празници Трифон Зарезан и Баба Марта

14.02.2021 г. 09:36:13 ч.
/
Вестник „ГЛАС“: Традиционните български празници Трифон Зарезан и Баба Марта
Празнична е темата на новия брой на вестник „Седмичен ГЛАС“. Те е посветена на два типично българския обичая – Трифон Зарезан и Баба Марта. Празникът на Свети Трифон Зарезан идва от дълбока древност – още от времето, когато траките са се прекланяли на Бога на виното Дионис, разказа за медийна група „Добруджа” директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев. Там се намира най-старата действаща изба в България. Базарът на мартеници в Добрич отвори врати на 8 февруари. В първия ден в центъра на града бяха излезли главно производители на типично българския символ в бяло и червено. За повечето от тях това е дългогодишна традиция. Легендата за мартеницата ще бъде представена с жива картина от читалище по практическа история и занаяти „Български искрици“ в Добрич, каза за медийна група „Добруджа“ Пламен Николов – ръководител на клуб „Средновековна работилница“ в читалището. Живата картина ще е с участието на деца от читалището и ще бъде популяризирана под формата на видеоклип, който ще се снима след около 2 седмици.

Водещият материал на първа страница е посветен на изкуството – и то на два вида: музика и кино. В ново амплоа влизат музикантите от добричката рок група „Bloodrush“. Коста Коларов, Мартин Кирилов и Димитър Димов участват в един от най-очакваните български филми за годината. В комедията „Голата истина за група „Жигули“ режисьорът Виктор Божинов събира звезден актьорски състав - Михаил Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев - Геро, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас, Параскева Джукелова, Камелия и др.

Интервюто на броя е с Татяна Иванова. Сред стотици проекти от цял свят в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс българският проект, в който има и добричко участие, влезе сред 20-те полуфиналисти. Част от екипа, включващ архитекти, спалеолог, биолог и други, е 18-годишната Татяна Иванова, която тази година завършва Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“. Тя е амбицирана да стане първата българка, полетяла в космоса.

И още от новия брой на „Седмичен ГЛАС“:
- Деница Сачева: Доказала съм, че умея да слушам хората, да чувам проблемите и да намирам решения
- Обвиненият в данъчна измама за стотици хиляди добричлия тъне в мизерия
- Слаб интерес към онлайн представянето на проектобюджета на Добрич
- Подобрения по инфраструктурата и в селата – акцент за Община Добричка през 2021-а
- Одобрените проекти по „Красива България“ на общините в областта

На спортната страница: В нова зала се провеждат от началото на месеца тренировките на Спортен клуб по кикбокс „Десант“ – Добрич. Тя е не само една от най-добрите в страната, но е на най-високо европейско ниво, отбеляза в интервю за медийна група „Добруджа“ Драгомир Йорданов – президент и треньор на „Десант“.

И още във вестник „ГЛАС“: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика