Начало >Добруджа >Общество

Ветеринарната гимназия приключи проект „Обучение по предприемачество за нови фермери“

21.03.2021 г. 11:36:03 ч.
/
Ветеринарната гимназия приключи проект „Обучение по предприемачество за нови фермери“
Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г.Павлов“ успешно завърши дейностите по проект „Обучение по предприемачество за нови фермери“, акроним TE.EN. FARM. Проектът, финансиран по програма „Еразъм+”, сектор „Професионално образование“ се осъществи в рамките на 30 месеца с партньорски организации в сферата на ПОО от България, Германия, Дания, Италия, Нидерландия и Португалия.

TE.EN. FARM имаше за цел да отговори на голямото предизвикателство - от една страна да предостави възможност за обучение по предприемачество в областта на селското стопанство за ученици от 3 професионални училища (България, Дания и Италия), потребители с продължаващо ПОО (хора, близки до селскостопанския сектор; фермери, които се нуждаят от повече предприемачески умения да управляват фермата си по един по-добър начин; студенти от аграрни университети и тн.), а от друга страна да се обменят добри европейски практики и разработят учебни материали, които да подпомогнат преподавателите и обучителите от страните-участници в реализацията на обучението по предприемачество в учебните програми на своите организации.

Основните дейности включваха създаването на 3 интелектуални продукта, разработени в отговор на потребностите на различните целевите групи.
-  10 обучителните модула по предприемачество за ученици от първоначално професионално образование и обучение http://www.incubtraining.org/moodle/
-  Инструментариум с приложения „Ръководство за учители в обучението по предприемачество“ - книжка от 47 страници, която предоставя много практически дейности за това как преподаватели и обучители да стимулират чувството за инициативност и предприемачески дух на обучаеми с първоначално или продължаващо професионално образование и обучение в сферата на селското стопанство;
-  „Препоръки за политика на включване на обучението по предприемачество в академичните пътеки“, който е доклад илюстриращ резултатите от TE.EN. FARM и значението за мотивиране и подготвяне на млади хора и студенти за предприемаческа активност в областта на земеделието.

80 ученика от ПГВМ се включиха в обучителните модули по предприемачество в тренинг инкубатор платформата. 12 ученика участваха в 10 дневен обучителен курс /мобилност в Дания, съвместно с ученици от Италия/ за развитие на предприемачески учения, проведен от обучители Dalum Academy of Agricultural Business , гр.Одензе, Дания. Преподаватели по професионални предмети от ПГВМ взеха участие в няколко обучителни панела,организирани от Университетите за приложни науки в Нойбранденбург, Германия и Вагенинген, Нидерландия; Асоциацията за развитие на регион Шавеш, Португалия и Центъра за развитие на селското стопанство, гр. Перуджа, Италия- координатор на проекта.

Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика