Начало >Добруджа >Общество

ВиК Добрич ще спечели от създаването на единен холдинг, смята директорът на дружеството (ВИДЕО)

08.01.2020 г. 14:26:38 ч.
/
ВиК Добрич ще спечели от създаването на единен холдинг, смята директорът на дружеството (ВИДЕО)
Работата в дружеството се подобрява, а това става и с помощта на общините, които кандидатстват по проекти, свързани с ВиК съоръженията и ни оказват сериозна помощ, заяви за МГ Добруджа изп.директор на ВиК Добрич Саркис Караджиян. Той допълни, че вече е готова строителната програма на  целия регион, като ще се наблегне на подмяната  на стари водопроводи и на  рехабилитация на съоръженията. Основните точки в Добрич, където  ще се насочат усилията на дружеството са  лозята, индустриална зона и някои от крайните квартали.
В лозята положението е по-тежко за разлика от града, където мина водният цикъл и нещата са се случили почти перфектно, смята водният шеф.  Загубите на вода  в града са  намалени  с над 30 %, което е обнадеждаващо по отношение спадане разходите на дружеството. В момента тече последният етап от водния цикъл - подмяна на част от канализационната система.
Що касае цената на водата - тя е била заложена в бизнес-плана, одобрен от КЕВР и  бе повишена на база на това, че ел.енергията поскъпва, минималната работна заплата се повишава, а разходите на дружеството,  които са завишени още от миналата година, се вдигат допълнително за трите елемента, които включва услугата - вода, канал и пречистване, поясни  Караджиян.
Водата става 3.44 лв. за кубик, не държим първото място, но по отношение на социално поносимата цена на водата за град Добрич, която е 7 лв. - сме почти наполовина, заяви директорът.
Коментарът му във връзка с предложението на премиера за обединяване на водните дружества в страната в един холдинг е,  че всичко това  е в процес на обсъждане в МРРБ. Той предположи, че идеята е да се подобрят нещата, но как ще се отрази на всички дружества в държавата и дали дружествата, които са в добро състояние ще са съгласни, не е ясно. Те ще са частично прави, но процесът ще е дълъг и труден. Добричкото водно дружество   ще спечели, ако това се случи, категоричен бе специалистът. Той каза също така, че няма опасност Добрич да изпадне в ситуацията на Перник, тъй като там градът се захранва от язовир, а при нас водоподаването е от сондажи. В региона има доста подпочвени води, които се ползват и на този етап няма сигнал за пресъхване. Резервни варианти винаги трябва да има, но в бранша се движат по ръба и причината е ниската цена на водата в сравнение с другите консумативи, които имат европейски цени. Тук се правят много малко отчисления за рехабилитация и възстановяване на ВиК съоръженията, а при тези цени много трудно могат да се  търсят високи резултати.  Затова се отпускат програми, за да се разчита на помощ от ЕС.
Тревожно е положението в селската община - община Добричка. Съоръженията и водопреносната система са морално остарели, голяма част от селата нямат канализация, загубите на вода са около 93-94 %. Много е трудно за 68 села да се отговори адекватно при поява на авария и проблем. Сключват се нови договори за доставка на нови помпи и двигатели, с които да се подобри работата и хората да не страдат. Инж. Караджиян  очаква помощ и от кметовете по населени места, тъй като не е ясно къде колко души живеят. Те трябва да оказват съдействие на инкасаторите, когато минават да отчитат. Има и доста злоупотреби по тези места, но ще бъдат взети мерки за корекция на допуснатите пропуски, завършва водният шеф на Добрич.
 
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
НССЗ – Добрич в помощ на малките земеделски стопанства в областта (ВИДЕО)
НССЗ – Добрич в помощ на малките земеделски стопанства в областта (ВИДЕО)
Талантите на Добрич ще участват в празничен концерт, организиран от Дамски клуб „Майчина грижа“ за Деня на детето
Талантите на Добрич ще участват в празничен концерт, организиран от Дамски клуб „Майчина грижа“ за Деня на детето
Катя Петкова: Тази година, без подкрепа от Общината, дружеството не може да се справи
Катя Петкова: Тази година, без подкрепа от Общината, дружеството не може да се справи
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда



Яндекс.Метрика