Начало >Добруджа >Общество

ВиК-Добрич започна поставяне на водомери с радиочестотно засичане (ВИДЕО)

08.03.2018 г. 12:05:34 ч.
/
ВиК-Добрич започна поставяне на водомери с радиочестотно засичане  (ВИДЕО)
Поставянето на по-точни водомери започва ВиК АД – Добрич. 150 водомери с радиочестотно засичане са доставени днес и веднага започва инсталирането им, съобщи за Медийна група „Добруджа“  инж. Тодор Гикински. Две антени са поставени в района на Балчик и Кранево, следващата ще е в Добрич. Обявена е обществена поръчка и амбицията е поне още 100 водомери да бъдат сменени с „умните„ устройства. С новите водомери ще могат да се анализират данните и загубите на вода. Разчетите сочат, че 70% от хората плащат водата  на останалите 30%. Това съвсем не е нормално положение, а се оказва често срещано, посочва Гикински. Една много малка част от инвестицията за годината отива в новите устройства.   
Осреднена цена на водата ще плащат абонатите на ВиК АД - Добрич за старата и нова цена на водата. Новата цена, която е 3,13 лв  и влиза в сила от 1 март, няма да е за сметка на абонатите. Около 1400 са общите водомери в Добрич и на фона на всички около 30 хиляди това е много малък процент, коментира Гикински фактът, че не всички  жители на етажна собственост плащат обща вода. Проблемът с общите водомери за Добрич се оказва доста голям. В приемния му ден 90% от посетителите го поставят за разрешаване и негодуват. Процесът е двустранен вината можем да търсим и у водното дружество, и  у абонатите. В посочения от водния шеф пример в един блок, ако трима не плащат, се объркват сметките и на другите.
Гражданската инициатива, която поиска и проведе редица срещи с водния шеф с цел подобряване на качеството на услугата създаде карта на дупките останали след водни аварии. Актуализираната карта сочи около 400 дупки на поне 80 улици. Дали е точно така, не мога да кажа, коментира Гикински, но изтъкна,че имат намерение със собствени сили да ремонтират след аварии. До сега е имало договори с външен извършител и тези договори са прекратени. Фирмите са прекалили с количества и цени, и към тях има неразплатени задължения. Имаме наша база и ще поемем и тази част от дейността по възстановяване на дупките, обеща директорът.
До  три-четири  дни ще се възстанови водоподаването в индустриална зона. Там са регистрирани големи загуби на вода по 15 литра на секунда денонощно. Пресметнато това е загуби за около 1000 лева на ден. Прекъснат  в момента е  основен водопровод Ф-400 със седем отклонения и до 40 абонати. Не се знае колко отклонения има там от тези, които някога са били на големите предприятия. Там сега ще се отделят редовните абонати, а другите ще останат без вода.
Инвестицията предвидена за 2018 год. в размер на 2 174 000 лева е абсолютно недостатъчна, но водният шеф изрази съмнение, че ще бъде употребена по предназначение заради големите задължения, които възлизат на около 33 500 000 лева. До дни ще излезе финансовият отчет на дружеството за 2017 год.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата
С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата
Велика събота е! 9 забрани важат за днешния ден
Велика събота е! 9 забрани важат за днешния ден
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май



Яндекс.Метрика