Влизат ли българите в топ 10 на най-нещастните народи

01.01.2018 г. 13:00:05 ч.
/
Влизат ли българите в топ 10 на най-нещастните народи
България е завладяна от умерен оптимизъм, но негативните очаквания за 2018 г. в света вземат превес. С 13 на сто спрямо м.г. са по-слаби надеждите, че идващата година ще е по-добра от 2017-а. Намалява и икономическият оптимизъм по света спрямо 2016 г.  С 10 на сто са намалели хората, които се смятат за щастливи. Това са някои от резултатите от сравнително изследване на "Галъп интърнешънъл" в 55 държави по света*.

Икономическият песимизъм по света настъпва 

Икономическият оптимизъм по света намалява в последните години. 28% от анкетираните са оптимисти за икономическото развитие през 2018-а, но настроените песимистично са 30%, т. е. повече са с 2 пункта.

Нетният оптимизъм (дяловете на тези, които смятат, че следващата година ще е икономически по-добра минус дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-лоша) е -2 и показва тенденция на понижаване в няколко поредни издания на изследването: от +23 през края на 2015 и +20 в края на 2016 до -2 в края на 2017 г.

За втора поредна година европейците сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат).

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия – и на двете места нетната стойност е -16. Мнозинството от руснаците (49% - най-високият в проучванията дял) очакват 2018-а да бъде като 2017 г. в страната им.

Американското обществено мнение е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големите песимисти са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е много близо до тях - с нетна стойност (-40).

Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 нетно), са от другата страна - най-оптимистично настроени за следващата година.

Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирано на икономическия подем в тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена, отчитат от "Галъп интърнешънъл".

Надеждите за 2018 г. 

39% от анкетираните в различните държави в изследването смятат, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г. Този резултат е с 13 пункта по-слаб в сравнение с миналата година. 23% от хората, казват, че чакат по-лоша година. Близо една трета са на мнение, че 2018-а няма да е по-различна от 2017 г., 6% нямат мнение.

Нетният резултат е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък в сравнение с +37 миналата година. Въпреки че цялостните положителни очаквания за поредна година са повече от отрицателните, броят на оптимистите явно намалява в целия свят. Намаляването показва масовата загриженост и притеснения, докато светът се превръща в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.

В сравнение с руснаците, много повече американци са оптимисти, но в САЩ има и повече песимисти, отколкото в Русия. Като цяло и по този показател руснаците са без очаквания за промяна (въпреки че в страната предстоят президентски избори, те явно се приемат с предизвистен резултат) -  идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата. В американското общество има повече поляризация на мненията.

Южна Азия (+51) е най-оптимистичният регион в света. Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.

Най-опитимистично настроени за бъдещето са в Индонезия, Нигерия, Фиджи, Бангладеш.

Надеждата изглежда запазена марка за бързо развиващите се страни, отколкото за по-развитите. Ниските доходи очевидно се съчетават добре с надеждата, тъй като има перспективи за растеж, коментират от "Галъп интърнешънъл".

На другия полюс са европейски държави - последиците от тежките финансови състояния, в които бяха изпаднали Италия и особено Гърция, настройват към предпазливост в надеждите и очакванията гражданите на тези държави.
Снимка:clubz.bg
Източник:ClubZ

Коментирайте
Подобни новини
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
Сигналите за купуване на гласове нарастват
Сигналите за купуване на гласове нарастват
НСО не искат спекулации с катастрофата
НСО не искат спекулации с катастрофата
2 039 418 са пенсионерите през април
2 039 418 са пенсионерите през април



Яндекс.Метрика