Начало >Добруджа >Общество

Втори протест в Добрич срещу Закона за вероизповеданията

25.11.2018 г. 15:42:35 ч.
/
Втори протест в Добрич  срещу Закона за вероизповеданията
С искане да бъде оттеглен проекта на Закон за вероизповеданията, който  следващата седмица на 29 ноември трябва да влезе на второ четене в Народното събрание, в Добрич се събраха на втори път на протест представители на евангелската общност, която в града е около 700-800 души и има шест църкви. Около 50 души направиха в неделя мирно шествие от паметника на Кирил и Методий до областната управа.
„След първите ни протести и срещите в парламентарната комисия имаше някои отстъпки, но ние придължаваме да стоим на позицията си, че този закон е антиконституционен поне по 4 члена от Основния закон на страната– сред които свобода на събиране, свобода на изразяване  и др. Той въобще не трябва да се гласува” – каза пастор Николай Марков от църквата „Отворено небе”. И друга опасност се е появила между двете четениия на закона – алармира Марков. „Внесено е предложение, вместо досегашните 300 души, необходими за регистрация на вероизповедание,  минималният брой да е 3000. Това означава, че католическата и арменската църква може да не бъдат регистрирани, заради недостатъчно хора” – обяснява още пасторът.
Според него, не издържа и обяснението, че законът ще пази националната сигурност. „Никой терорист няма да се регистрира в Дирекцията по вероизповеданията, да дава декларация пред Сметната палата за източници на финансиране и др. Този закон е подходящ за Пакистан или Иран, но не и за България, член на Европейския съюз ” – допълва Марков.
Протестиращите не са съгласни и с членовете в закона, според които не можеш да проповядваш, ако нямаш българска диплома за богословие. „Аз съм завършил библейски колеж в САЩ. С дипломата си мога да проповядвам в целия свят, но не и в България“ - посочи Марков. Това изискване ще затвори и евангелските църкви в ромската общност, които са около 1000, добави той.

Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: Ваня Григорова: Приоритети на „Солидарна България” са свързани с ежедневните проблеми на хората (ВИДЕО)
Избори 2024: Ваня Григорова: Приоритети на „Солидарна България” са свързани с ежедневните проблеми на хората (ВИДЕО)
Втора награда за Ванеса Кънчева от студио за певци "Shining voices"
Втора награда за Ванеса Кънчева от студио за певци "Shining voices"
Времето на 21 май
Времето на 21 май
Общински съвет - Добрич ще заседава на 28 май
Общински съвет - Добрич ще заседава на 28 май



Яндекс.Метрика