Второто издание на турнира по стрелба по глинени панички ще се проведе на стрелбище „Адмирал” край Балчик (ВИДЕО)

15.09.2017 г. 15:54:22 ч.
/
Второто издание на турнира по стрелба по глинени панички  ще се проведе на стрелбище „Адмирал” край Балчик (ВИДЕО)
Второто издание на турнира „Аdmiral challenge” по състезателна  стрелба по глинени панички  ще се проведе тази събота и неделя на стрелбище «Адмирал» на Ivanoff shooting Academy, което се намира на крайморския път след Тузлата в Балчик.
 Искаме това състезание да се провежда ежегодно, като целта ни е третото издание на турнира да е с международно участие, споделя управителят Димитър Иванов. Турнирът вече е включен в календара на Международната федерация по стрелба.
Трите голф-игрища в региона са основните спонсори, без чиято подкрепа този турнир би бил  невъзможен, както и без генералния спонсор Еврофутбол.
Това е доста бутиков спорт, не толкова популярен в България, а всъщност е олимпийски и води началото си още от 1896 г, от първата съвременна Олимпиада в Атина. Спортът е част на т.н. английска кралска група, която включва поло, голф, конен спорт, фехтовка. Стрелбата по глинени панички съдържа три основни дисциплини -  трап, скийт и дабъл трап. Спортът не е евтин, но при добро желание човек винаги може да го практикува. Това е една от най-трудните стрелби, тъй като мишената лети, податлива е на атмосферните условия. В страната има не повече от 15 подобни лицензирани стрелкови комплекса, но този край Балчик  е един от най-трудните, тъй като фонът е много разнообразен и летящата мишена минава през 4-5 цвята, което е допълнително затруднение, пояснява специалистът. Тази година съпътстващата развлекателна програма е на двата голф-комплекса – Тракийски скали и Лайт хаус, като по този начин добре се промотира и голфа, което в бъдеще ще привлече още повече почитатели на тези аристократични спортове. Приоритетно на турнира „Аdmiral challenge” се канят най-добрите състезатели на България, в това число цялата национална гарнитура в дисциплината скийт-мъже и всички призьори от републикански и международни първенства.  Записаните до този момент участници са 22, сред тях и една дама. В бъдеще организаторите планират да направят състезания и за любители. На този етап те са поканени да видят как се провежда турнира, какви са оръжията, екипировката и самата стрелба. Водещата в света държава е Италия, където спортът се радва на такава популярност, че е втори след футбола. Стрелбата по глинени панички изисква много качества. Това не е спорт на физиката, а по-скоро е ментален спорт и е доста труден, тъй като за 45 минути, колкото трае една серия от 25 изстрела т.е. 25 старта на максимална концентрация, завършва Димитър Иванов
Началото на турнира е в събота от 9 ч. Надпреварата ще продължи до 16.30 ч. Финалите са в 14 часа в неделя.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Милица Мирчева с десето място на маратона в Прага
Милица Мирчева с десето място на маратона в Прага
ВОЛЕЙБОЛ: Финалите на държавното за юноши старша възраст ще се проведе в Пазарджик
ВОЛЕЙБОЛ: Финалите на държавното за юноши старша възраст ще се проведе в Пазарджик
ФУТБОЛ: „Добруджа“ и „Септември“ завършиха наравно
ФУТБОЛ: „Добруджа“ и „Септември“ завършиха наравно
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще играе в допълнителен турнир за класиране на финалите за U18
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще играе в допълнителен турнир за класиране на финалите за U18



Яндекс.Метрика