Начало >Добруджа >Общество

Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)

07.05.2024 г. 16:27:14 ч.
/
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Работна среща на тема „Училищата в общината като лидери по пътя към климатична неутралност на общината“ се проведе днес следобед в бизнес залата на Община Добрич.
 
Срещата се проведе с подкрепата на Националния доверителен екофонд в рамките на проект „Визия 2045“, финансиран от Европейската инициатива за климата на Германското федерално правителство.
 
В тази инициатива участват и две добрички училища - СУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Димитър Талев“, които представиха постигнатите по проекта резултати в рамките на една година.
 
Зам.-кметът на Община Добрич Владимир Трендафилов откри срещата, приветствайки представителите на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и останалите участници в събитието. Той благодари, че НДЕФ избира Добрич за  партньорство по проект „Визия 2024“. Щастлив съм, че две наши училища за одобрени за този проект, каза Трендафилов.
 
Целта на тази среща е да запознаем заинтересованите страни с първите стъпки към постигане на климатична неутралност в училищата и в общината, каза Камелия Георгиева – старши експерт в НДЕФ. НДЕФ е една от първите институции, която финансира проекти за подобряване състоянието на околната среда в България и от години работи с учебни заведения. За подобряване състоянието на околната среща е важно не само училищните сгради да бъдат санирани, а и какво е поведението на хората, които ползват тези сгради, обясни тя.
 
Камелия Георгиева обясни, че с тези училища се работи по създаването на модел как те да бъдат в основата на една по-широка инициатива в общността и в същото време в процеса по постигане на климатична неутралност, тоест намаляване на емисиите на парникови газове, да бъдат привлечени и другите институции.
 
За една година учителите и учениците в СУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Димитър Талев“ са преминали тематични обучения и са изготвили пътни карти за постигане на климатична неутралност. Тяхната реализация обаче може да се случи с подкрепата на представителите на различни институции, имащи отношение към темата, каза Георгиева.
На срещата днес присъстваха представители на СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Димитър Талев“, общинската администрация, Общинския съвет, Регионалното управление по образование, доставчици на храна, оператора на отпадъци в града, доставчиците на топло- и електроенергия и вода и др.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика