Начало >Добруджа >Регионални

За 23-ти път „Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета”

20.09.2024 г. 12:46:09 ч.
/
За 23-ти път „Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета”
През празничната 2024 година, в която ДКИ “Двореца“ чества 100 годишен юбилей от създаването си се откроява и още един по-малък, но важен юбилей - 15 години сътрудничество между ДКИ “Двореца“ и пленера „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“. Това съвпадение сигурно не е случайно, но същественото тук е, че то постави началото на едно успешно дългогодишно партньорство.
Пленерът, който за кратко е фестивал, е основан през 2001г. Не е прекъсвал изданията си  вече 23 години. От основаването си до днес той се радва на сътрудничество с Община Балчик, а от 2009 е началото на партньорството и с ДКИ „Двореца“. Над 55 са авторите взели участие за последните 15 години в „Художници, Балчик, Любов“. Във времето са създадени огромен брой произведения, със сюжети от градините и ландшафта на това неповторимо място. В колекцията на културния институт са постъпили над 80 творби от пленера. Организирани са множество изложби  представени и преминали при голям интерес пред публиката и обществеността на град Балчик и региона, отразени от местните и национални медии. Неведнъж е поставяно началото на културния сезон в ДКИ „Двореца“ със съпътстващи пленера събития: изложби, представления, презентации, концерти, отворени студия, организирани съвместно от ръководството на културния институт и екипа на пленера. 
„Художници, Балчик, Любов Любов – среща на европейски морета “ е част от културния календар на град Балчик и ДКИ „Двореца“, случващ се и утвърдил се във времето благодарение  на основалите и участниците в него, от успешното сътрудничество между ДКИ „Двореца“ Балчик, Община Балчик и Градска художествена галерия Балчик.
В наситената от културни събития юбилейна програма на института, за поредна година ще се проведе 23-тото издание на пленера “ Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета“, под надслов “Срещи с безкрая“. Очакван форум, събиращ автори от различни поколения, които ще работят, ще обменят идеи и ще оставят свои творби във фонда на ДКИ „Двореца“ и ХГ Балчик. В тазгодишното издание участие ще вземат: Аделина Попнеделева, Боряна Перчинска /Германия/, Вихрони Попнеделев, Георги Андонов, Деля Чаушева, Димитър Каратонев, Стоян Илев. Изявени автори, всеки в своята област, с индивидуален творчески облик, но обединени от източника на вдъхновение и съмишленици в намерението си за нови открития и изненади в процеса на работа.
На 24.09 от 17 часа, по време на пленера, ще бъде представена пред публика мултимедийна презентация на тема: Държавен Културен Институт „Двореца“ и пленер „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“– 15 години творческо партньорство в годината на стотния юбилей на „Двореца“. В края на пленера, на 1.10, ще бъде подредена изложба в ХГ Балчик, с картини, нарисувани по време на пленера, които ще попълнят фондовете на ДКИ „Двореца“ и ХГ Балчик.

Организатори: Община Балчик; ДКИ„Двореца“,Балчик; ХГ“Балчик“; Екипът на „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“.
 

Коментирайте
Подобни новини
В община Добричка постигнаха съгласие за състава на СИК (СНИМКИ)
В община Добричка постигнаха съгласие за състава на СИК (СНИМКИ)
Карлос Насар готов да дари една десета от наградата си за Олимпийската титла в помощ на Цвети от Генерал Тошево
Карлос Насар готов да дари една десета от наградата си за Олимпийската титла в помощ на Цвети от Генерал Тошево
Народната певица Калинка Вълчева гостува на  НЧ „Светлина” в гр. Генерал Тошево.
Народната певица Калинка Вълчева гостува на НЧ „Светлина” в гр. Генерал Тошево.
Жителите на с. Врачанци,община Добричка имат  празник на 22 септември
Жителите на с. Врачанци,община Добричка имат празник на 22 септември



Яндекс.Метрика