Начало >Добруджа >Общество

Законови промени, гарантиращи правата на психичноболните, влизат за одобрение в парламента

10.04.2024 г. 14:43:46 ч.
/
Законови промени, гарантиращи правата на психичноболните, влизат за одобрение в парламента
Пациенти с установено сериозно нарушение на психичните функции или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване да имат право да ползват услугите на психотерапевт, юрист и свещенослужител. При тези от тях, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, представляващо опасност за околните, ползването на услугите на психотерапевт, юрист и свещенослужител ще се извършва след оценка на степента на риска, определена в утвърдения медицински стандарт „Психиатрия”. Това се предлага с промени в Закона за здравето, внесени от депутатите от временната парламентарна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти.
Законопроектът, който е подготвен от работна група от Министерството на здравеопазването, вчера бе единодушно подкрепен от временната комисия в парламента.

Надявам се законопроектът да влезе в здравна комисия на първо четене още тази седмица и след това да се гласува в зала, каза в ефира на радио „Добруджа“ народният представител от ПП-ДБ Стела Николова.

Законопроектът касае и такъв тип казуси, като убийството в градския парк на Добрич от 7 март, защото хората с психични разстройства, могат да представляват опасност за себе си и околните и трябва да се преценява състоянието им, посочи депутатът.
Със законопроекта който внесохме и се надявам да бъде приет в рамките на този парламент, защото има политическа воля, се предвижда лицата, които поради заболяване, могат да извършат престъпление, да могат да ползват услугите на психотерапевт, юрист и свещенослужител, така че да не бъдат оставени сами да се справят със своята болест и да не могат да разчитат на някаква подкрепа, когато бъдат изписани от лечебно заведение. Така, както се е случило с този човек, който е извършил престъплението в Добрич, коментира Николова.
Така създадените промени в закона, са дълго чакани. Ако успеем да ги приемем, ще бъдат уредени не само правата на психично болните, а и спокойствието на близките им, а и на всеки един от нас като общество. Ние трябва да сме сигурни, че сме се погрижили за тази уязвима група и второ – трябва да можем да живеем спокойно, знаейки, че тези хора получават необходимите грижи, заяви още народният представител.
 
Народните представители от временната комисия решиха Здравното и Финансовото министерства да внесат в Министерски съвет проект на постановление, с което се отпускат допълнителни 2 млн. лв. за психиатричната помощ за тази година, като средствата са предвидени за 237-те постоянно пребиваващи в държавните психиатрични болници пациенти. Те решиха също така идната година да бъдат отпуснати допълнителни 30 млн. лв. за бюджетната програма на МЗ „Психиатрична помощ“. Предвижда се тези средства да се разпределят между държавните психиатрични болници и търговските дружества, упражняващи тази дейност – Центрове за психично здраве, клиники и отделения в многопрофилните болници.

Коментирайте
Подобни новини
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица
Гергьовден е –  Ден на храбростта и празник на Българската армия
Гергьовден е – Ден на храбростта и празник на Българската армия
Любители на народните танци от няколко града се хванаха на второто „Хоро на мегдана“ в Добрич (СНИМКИ)
Любители на народните танци от няколко града се хванаха на второто „Хоро на мегдана“ в Добрич (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика