Западът трябва да възстанови доверието ни, обяснява Лавров на студенти

01.09.2016 г. 13:17:06 ч.
/ ИА Добруджа
Западът трябва да възстанови доверието ни, обяснява Лавров на студенти
Установяваването на многополюсна международна система пречи на много страни от Запада да съхранят доминацията си в глобален аспект. Такава теза изложи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от агенция Новости.
За съжаление, развитието към многополюсна международна система, която предполага търсене на компромиси, взаимни отстъпки и взаимно уважение, разбиране, както и отчитане на интересите на другия, се сблъсква с многобройни и сериозни препятствия”, анализира Лавров, като по думите мутези препятствия произтичат преди всичко от желанието на „нашите западни партньори” да съхранят статуквото на глобално доминиране.
Те изхождат от това, че са поръчали музиката в този свят още преди няколко столетия – и това е така и сега, заявява Лавров на среща със студенти и академичен състав в Московския държавен институт по международни отношения.
По думите на руския министър такива страни се стремят да „диктуват решението на всеки един проблем” в такова русло, в каквото те самите виждат ситуацията.
„На практика, те претендират за монопол, за истината и използват за тези свои цели набор от нелегитимни методи на принуждаване, неетична средства на въздействие над партньорите, те пренаписват историята, водят мощни и агресивни информационни и пропагандни кампании, стигат до въвеждането на едностранни санкции, спонсорират държавни преврати, подстрекават регионални конфликти и стигат и дори до пряко военно вмешателство”, обяснява Сергей Лавров на студентите.
Въпреки анализа си руският външен министър заявява, че Русия е готова да се върне към нормални отношения с Европейския съюз и САЩ, но само на равнопоставена и равноправна основа и „без каквито и да било опити да трансформират тези отношения в играта само с един гол”.  
Нашите западни партньори трябва да направят много, за да възстановят руското доверие, да възстановят предсказуемостта в европейските дела, заявява още Сергей Лавров.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика