Начало >Добруджа >Общество

Започва работата по проект "Равен шанс за децата"

03.08.2016 г. 13:10:32 ч.
/ ИА Добруджа
Започва работата по проект "Равен шанс за децата"
Стартира проект „Равен шанс за децата” на община Добрич.  От 01. 08. 2016 г. влиза в сила договор BG 051PO001-2.004-0028-С01 за изпълнение на Проект ”За равен шанс на децата“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 051PO001-2.004 ”Услуги за ранно детско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.
За изпълнение на Проекта, Община град Добрич защити безвъзмездна финансова помощ, предоставена от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд в размер на 658 200,00 лв., с която ще допълним и подкрепим дейността на успешно предоставяните услуги за ранно детско развитие в Общностен център за деца и семейства, финансиран до 31.12.2015 г. по Проект "Социално включване" на МТСП, в подкрепа на деца и семейства от рискови групи.
Продължителността на проектните дейности е 27 месеца, които включват:
3 месеца подготвителен период, през който ще бъде организирана дейността по стартиране на услугите, извършен подбор на персонала, проведени всички тръжни процедури, информиране на обществеността, с оглед извършване своевременен и правилен подбор на специалисти и потребители.
24 месеца предоставяне на услуги за ранно детско развитие на деца  от 0-7 г. и техните родители.           Изпълнението  на проекта цели:
Превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца от 0 до 7 годишна възраст от уязвими групи, вкл. деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители; подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда; повишаване училищната готовност на децата за включване в образователната система и повишаване мотивацията на техните родители; предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции чрез предоставяне на социални и здравни услуги в общността за тях и техните семейства.
Целеви групи по Проекта са деца от 0-7 г. и техните семейства, в риск от социално изключване.
Услугите, които ще се предоставят в Центъра са:
„Ранна интервенция на уврежданията“ – дейности по изграждане на специални умения за отглеждане на деца с увреждания и подкрепа на семействата им.
„Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“ – дейности, свързани с подкрепа на деца с увреждания за успешна интеграция в първи клас в масовото училище.
„Формиране и развитие на родителски умения“- създаване на връзка родител-дете, повишаване  самочувствието и увереността на родителите и разширяване на подкрепата. Насочена е към бъдещи родители, родители на деца от 0 до 3 г., родители от уязвими групи, които не полагат адекватни грижи за децата си и ги излагат на риск.
„Семейно консултиране и подкрепа“ – дейности, свързани с подкрепа на семействата на деца до 3 години в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация.
„Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище“-  увеличаване на готовността на деца от уязвими семейства от затворени общности и деца с увреждания и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас.
„Здравна консултация за деца“ - наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца от 0-7 г. от целевите групи.
„Семеен център за деца“ от 0-3 г. – почасова грижа за деца от 0-3 г. от семейства с традиционни разбирания, които дават предпочитание на семейната домашна грижа.Чрез реализиране на проектното предложение ще постигнем следните резултати: ще повишим родителския капацитет на 1600 родители, относно грижата за развитие на техните деца; ще информираме и подкрепим семействата за по-добър живот; 1500 деца ще получат подкрепа в тяхното ранно развитие; Очакваме променена нагласа у родителите за бъдещето на детето и създадена предпоставка за по-добро отглеждане и грижа за тях; Наети лица за предоставяне на услугите-реални участници в социалната икономика.
За всички предстоящи дейности по извършване подбор на персонала за предоставяне на услугите и включване на потребители, обществеността ще бъде своевременно уведомявана чрез сайта на Община град Добрич – www.dobrich.bg и средствата за масова информация.
Офисът на Проекта се помещава в Корпус 3 по ул. „Независимост“ №7, ет. 7, стая 710. Лице за контакт Каролина Йорданова, тел.: 058 603 150.  
Снимка:www.dobrich.bg
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"
С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата
С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата
Велика събота е! 9 забрани важат за днешния ден
Велика събота е! 9 забрани важат за днешния ден



Яндекс.Метрика