Начало >Добруджа >Общество

Засилена дейност за косене, почистване и дезинфекция на тревните площи в Добрич (ВИДЕО)

15.05.2020 г. 10:15:19 ч.
/
Засилена дейност за косене, почистване и дезинфекция на тревните площи в Добрич (ВИДЕО)
Общинско предприятие“Устойчиви дейности и проекти“ извършва типичните за сезона дейности, информира управителят на фирмата Симеон Иванов. Около 60-тина работници са заети с окосяването на тревните площи. На този етап се обработват терени около бул.“Добруджа“ , видя екип на МГ“Добруджа“. Тревите растат много бързо и това е труден момент за работещите в предприятието, посочва Иванов. Гражданите непрекъснато подават сигнали и се реагира , като  се съчетава и с графика за косене. С приоритет се косят детските площадки и около булевардите. След това се влиза в кварталите и този цикъл се повтаря, предупреждава управителят.
Засаждането на цветя също е сред сезонните дейности на ОП“ “Устойчиви дейности и проекти“.
За тази цел са направени две оранжерии в разсадника където се отглежда разсада и вече се наблюдават резултатите от инвестицията. Не се планира засаждане на нови цветни лехи, но грижата за градския парк „Св.Георги“, отнема голяма част от времето на градинарите.Парка, който има площ 800 дка, изисква непрекъснати грижи дори във време на пандемия и извънредно положение, когато не беше посещаван масово.
Непрекъснато се подрязват дърветата в Добрич.  Над 200 хиляди са дърветата в областния център.През зимния период е извършено скелетно рязане, извършва се кастрене и премахване на сухи клони.  Понякога работниците на фирмата успяват да реагират на момента, какъвто е случаят с дърво в училищен двор.
В сезона на кърлежите сме. Нашествието е най-голямо в близост до квартали и неокосени площи.Тази година изпълнението на поръчката за дезакаризация и дезинфекция е възложена на фирма“ ДДД 1“, изтъква Галя Мандева-главен експерт „опазване на околната среда“  в община Добрич. Обработката на зелените площи се прави ежегодно и се случва два пъти в пролетния сезон, през април и май.Обработва  се градски парк, разсадника, ЦЗПЖ, детски ясли и градини. Терените се обозначават, за да се предпазят гражданите в продължение поне от два до четири  часа да не навлизат в тревните площи. Срещу комари се пръска и около езерото в парка и около река Добричка. Приемат се жалби и сигнали за нашествие на кърлежи.
Мандева заостри вниманието на гражданите и за изоставените стари автомобили. Много сигнали получават еколозите за такива изоставени коли. Те поставят стикери за собствениците, като ги предупреждават, че в срок от три месеца трябва да предприемат мерки за вдигане на автомобила. Ако не го спазят, кметът издава заповед за принудително извозване. Общината има договор с фирми за преместване на излезлите от употреба МПС.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика