Начало >Добруджа >Общество

Завърши проект ""Networld" - Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата световна война (ВИДЕО)

28.06.2019 г. 14:45:28 ч.
/
Завърши  проект ""Networld" - Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата световна война (ВИДЕО)
Регионален исторически музей - Добрич работи от януари 2017 г. до края на юни т.г по Трансграничния проект "Networld"  - Работа в мрежа за запазване на мултикултурното наследство от Първата световна война в страните от региона на река Дунав. Партньорите са 9 -  Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, България, Румъния, от ЕС и асоциираните партньори извън ЕС - Босна и Херцеговина, Молдова, Сърбия, Украйна  и Черна гора, заяви Ивелина Романова, специалист в РИМ - Добрич. Общата стойност на проекта е 1 869 398 евро, от тях 118 330 евро са предвидени за проектните дейности на добричкия музей. Основно се  представя Военното гробище в нашия град, което е уникално по своята същност, тъй като в него са заровени рамо до рамо без оглед на националност и религия 3 000 войни от 8 армии. То е и най-голямото на Балканите от Първата световна война.
Целта на проекта е да бъдат запознати младите хора с истинската война, с последствията от нея и как да се работи за опазване на мира не само в България, но в мрежа за изграждане на културни връзки с държавите от ЕС и съседите ни извън него по река Дунав, където са се водили бойните действия
Рекламна брушура, план-мениджмънт за устройството и дейността на Военно гробище-музей, 3 D книжка за подрастващи са част от материалите, изработени по този проект . Освен това са организирани няколко научни конференции - Национална ученическа конференция, Международна конференция с участието на студенти от ВУ по мениджмънт в Добрич,  преподаватели от Шуменски университет,  туроператори. На 13 и 14 ноември  2018 г. бе организирана Национална научна конференция с участието на известни историци, като всички научни разработки и доклади  от нея бяха събрани в сборник, който ще бъде представен тази вечер от 17 часа в Литературен музей  "Й.Йовков". Този сборник ще получи всяка една библиотека в областта, всяко училище, за да остане като информация този напълно нов изворов материал, който надгражда познанията за Първата световна война.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика