Здравко Здравков, обл. управител: Безвремието, в което се намираме, е пагубно!

23.01.2023 г. 14:06:37 ч.
/ ИА Добруджа
Здравко Здравков, обл. управител: Безвремието, в което се намираме, е пагубно!
- Г-н Здравков, нека първият въпрос за новата година да бъде свързан със старата. Каква година изпратихме?
Една много интересна година. Емоционална, доста тежка, но и доста поучителна. Надявам се българският народ да си е извадил поуките, защото годината беше пълна с предизвикателства.
Успяхме заедно да се преборим с коронавируса, като, според мен, България успя с това, че, за разлика от много други държави, не се поддадохме на масовата психоза. За възможностите и условията, които имаме, се справихме добре.
Преминахме през няколко избора за управление на държавата, резултатите се видяха, но при демокрацията това е нещо нормално и продължаваме напред.
- Какъв беше Вашият мандат като областен управител? И в каква посока ще продължи?
Мандатът започна много динамично. Започнах с летящ старт, както се казва. От първия ми работен ден трябваше да се организира и формира Районната избирателна комисия (РИК). Майката природа и тя ме „зарадва“ със своето вълнение – свлачището на „Моби Дик“ край Албена, което стана в първата ми седмица. Но, за щастие, в България има изключителни професионалисти и служителите на Областната дирекция за борба с бедствията и авариите се справиха безупречно със ситуацията.
Друга трудност, пред която сме изправени, е, че работим във формата на служебен кабинет, без бюджет. Към нас има очаквания, които не можем да изпълним. Не може да се очакват чудеса от служебен кабинет, който работи по предварително разписана програма. Мисля, че служебното правителство се справи добре в тези трудни условия.
Моето мнение е, че държавата има нужда от редовно правителство, което, заедно с народните представители, да започне да решава наболелите въпроси, които стоят в Парламента.
- Как разчитате решението на президента Румен Радев да даде третият мандат на БСП?
Най-малко аз съм човекът, който да коментира решението на президента, тъй като аз съм назначен от избраното от него служебно правителство. Моята задача е да се грижа за това – да се изпълняват съвестно, бързо и ефективно всички задачи, поставени от правителството и вменени ни от закона.
- Как се отразява на област Добрич липсата на стабилно управление?
Какво се случва с местната икономика, със земеделието, което е сред най-важните отрасли за региона?От икономическа гледна точка повтарящите се служебни правителства не се отразяват добре за нито един отрасъл, за нито една икономика като цяло. Липсата на работещ парламент поставя всяко правителство в ситуация с вързани ръце. Това безвремие, в което се намираме, е пагубно!
Като добавим войната, която се води съвсем близо до нас, разстоянието по море до Одеса е около 500 километра, неминуемо води до отлив на туристи. Ето днес получихме сигнал за забелязана морска мина край Шабла. Така че и този отрасъл, който е водещ за региона, е засегнат.
- Нека да поговорим за нещо актуално. Съвсем наскоро посетихте граничните пунктове в област Добрич. Какви са Вашите констатации и препоръки към централната власт относно състоянието им?
Това беше поредната ни проверка. Още когато бях заместник-областен управител, не съм спирал да алармирам до София, че имаме сериозен проблем тук и не може повече да си зариваме главите в пясъка като щрауси. Категоричен съм, че оттук започва, а не свършва България. Заслужаваме едни модерни гранични пунктове. Имам уверението и от директора на Агенция „Митници“, и от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Шушков, че ще ни помогнат. Може би тук е моментът да съобщя, че служебното правителство разработва стратегия, чрез която да бъдат реформирани и обновени всички гранични контролно-пропускателни пунктове, като Кардам ще бъде сред приоритетните.
- На какъв етап е инициативата, която обявихте през декември, "Пилон Рожен – най-високото знаме в ЕС"?  В основата на пилона, върху мраморна плоча, ще бъде изобразена картата на България с всички 28 области. Посланието от всяка област ще бъде гравирано в нейните очертания и ще остане за бъдещите поколения. Според Вас, кои са думите, които могат да характеризират нашата област?
Това е една много хубава, родолюбива инициатива и трябва да я подкрепим. Но не аз, а гражданите на област Добрич трябва да посочат точните седем думи, които да ни представят пред бъдещите поколения и гостите на нашата страна. Да покажем, че област Добрич е давала и ще продължава да дава много на България.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика