"Съдия в опасност": Владислава Цариградска поиска от съдебния съвет защита за сигурността си

13.04.2024 г. 09:49:29 ч.
/
"Съдия в опасност": Владислава Цариградска поиска от съдебния съвет защита за сигурността си
Съдия Владислава Цариградска е изпратила в петък (12 април) до председателя на Върховния касационен съд (ВСС) и членовете на съдийската колегия към съвета сигнал за заплахи за съдийската й  независимост, както и за живота и сигурността й. "Дневник" се запозна със съдържанието му. Тя иска серия мерки, които да й осигурят защита, но и да бъдат приети законовите промени, които да гарантират ефективна такаява на всички съдии, обсъждани през юни 2021г.
Владислава Цариградска пише, че на 3 април е получила призовка от Софийския районен съд, пред който трябва да се яви като свидетел по наказателното дело, образувано по частното обвинение на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия министър на правосъдието Атанас Славов.
"От медиите разбрах, че до разпит е допуснат и сегашния изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов, пише в сигнала си Цариградска. На 5 април т.г. встъпи в длъжност служебният министър на правосъдието г-жа Мария Павлова, до този момент заместник на главния прокурор, а ден по-късно подаде оставка заместник-министърът на правосъдието съдия Емил Дечев, който ръководеше и Съвета за охрана, който взимаше всички решения, свързани с моята сигурност. Неговото място е заето от нов заместник, който също е прокурор от Върховна прокуратура - Спаска Кинчева", описва тя.
Според Цариградска тази промяна в управлението на министерството
би могла да рефлектира върху мерките, които са предприети за защита на нейната сигурност и тази на семейството й.
В сигнала си до Върховния касационен съд и членовете на съдийската колегия тя твърди, че единствената обоснована причина да е атакувана и заплашвана от 2019 г. до момента е острата й  критика към прокуратурата "и особено към действията и бездействията на главните прокурори - Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов".
По тази причина сега тя изпитвала опасения, че гаранциите за живота и сигурността й, както и тези на семейството й, значително намаляват заради заемането на ключови позиции в министерство на правосъдието от прокурори, близки до Борислав Сарафов.
"Считам, че всичко гореизложено ме поставя лично и в качеството ми на съдия в изключителна опасност, пише Владислава Цариградска. Освен от директно заявените закани за причиняване на садистична и мъчителна смърт на мен и на семейството ми и задействаните нови клеветнически кампании в медиите, така също ми стана известно, че от Софийска градска прокуратура се търсят (намират) лъжесвидетели, които да ме уличават в някаква престъпна свързаност и зависимост от убития Мартин Божанов - Нотариуса", пише още Цариградска.
По тези причини тя смята, че е
мишена "на координирани институционални и медийни атаки с престъпни цели"
Цариградска иска сигналът й да бъде регистриран по механизма за действие на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта или опит за оказване на натиск върху съдиите, както и да й бъде осигурена висококвалифицирана адвокатска помощ, за да може да се защитава ефективно в производствата, в което участва.
"Разумното ми притеснение произтича от това, че се намираме в България и сме единствената европейска и вероятно и демократична държава, в която от години тегнат съмнения за поръчковото и садистично убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, каза за "Дневник" Цариградска.

Прокурори пишат статии за жълти издания, или как работи машината за компромати
Владислава Цариградска е поискала също Върховния касационен съд и членовете на съдийската колегия да определят лице, с което да поддържа пряка и постоянна връзка и което да бъде гарант не само за защитата на личните й интереси като съдия, но и за защита интересите на правосъдието.
Цариградска настоява да бъде осигурен
начин за независимо и пряко наблюдение на всички проблеми с правораздавателната система
в България, както и да бъде изслушана от временната комисия за проверка съпричастността на съдии по случая "Мартин Божанов - Нотариуса".
Цариградска беще изслушана в комисията през февруари. Тя разказа и за заплахите, които продължават да валят към нея - за които ГДБОП обяви, че били от скитник, известен като Червения пират, задържан и освободен и изпратен в психиатрия.
"Спомнете си убийството на Николай Колев, прокурор от Върховната касационна прокуратура, който беше в открит и остър конфликт с бившия главен прокурор Никола Филчев. Съпругата на Николай Колев Нанка Колева каза, че пред нея Филчев е признал за убийството на Надежда Георгиева със сатър. А в интервю за Би Ти Ви Филчев я предупреди да спре да рови около смъртта на мъжа си. И едва след толкова години най-сетне приехме механизъм за разследване на главния прокурор. Прокурорът Васил Миков също беше в конфликт с Филчев, след което последваха бомбени атентати срещу него, а по-късно той също се самоуби. Същата беше и съдбата на прокурор Николай Джамбов", припомни пред "Дневник" още Цариградска.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“



Яндекс.Метрика