178 добрички фирми да очакват телефонно обаждане от НАП за просрочен ДДС

23.07.2014 г. 09:27:00 ч.
/ ИА Добруджа
178 добрички фирми да очакват телефонно обаждане от НАП за просрочен ДДС
От началото на месец юни ръководството на офис Добрич проведе 80 индивидуални срещи с управителите и собствениците на фирми, които имат просрочени публични задължения над 100 000 лв. В резултат на тези срещи само за месец добричкият бизнес е внесъл доброволно в хазната просрочени задължения в размер на близо 1.5 млн. лева.
Телефонните позвънявания и личните срещи с фирми и лица, просрочили заплащането на дължимите данъци и осигуровки, ще продължи до края на годината. 178 фирми от Добрич ще получат телефонно обаждане от НАП през следващите дни за това, че имат просрочени задължения за ДДС. Става въпрос за фирми, които са регистрирани по ЗДДС и имат невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност до 5 000 лева. От НАП Добрич напомнят на фирмите, които имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност, че законът предвижда възможност те да бъдат дерегистрирани по ЗДДС, ако не платят. Дерегистрацията по ЗДДС е процедура, която може да засегне неблагоприятно търговските дружества, защото ги лишава от възможността да начисляват данъка при доставките си, респ. ограничава правото на данъчен кредит на техните контрагенти. Друга последица от прекратяването на ДДС регистрацията е, че се начислява и внася в бюджета данък за всички налични активи.
От НАП Добрич напомнят още на лицата и фирмите, които са спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, че не са освободени от задължението да подават справка – декларация всеки месец. Това задължение отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.


Коментирайте
Подобни новини
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика