Начало >Добруджа >Регионални

21 406 патици и 36 000 новоизлюпени бяха унищожени във ферма в Стефаново (ВИДЕО)

28.05.2018 г. 16:10:15 ч.
/ ИА Добруджа
21 406 патици и 36 000 новоизлюпени бяха унищожени във ферма в Стефаново (ВИДЕО)
 
21 406 патици и 36 000 новоизлюпени са унищожени през почивните дни във фермата за пекински патици в Стефаново „Мейпъл лийф полтри”, след като за втори път в рамките на половин година там бе констатирано огнище на птичи грип. Днес в Добрич заседава епизоотичната комисия, за да набележи мерки за неразпространение на заболяването, след което  Областният управител даде пресконференция, в качеството си на председател на комисията. Това е първото зареждане след предишните мероприятия по дезинфекция на обекта, информира Красимир Кирилов, като допълни, че в документите не е упоменато името на собственика на фермата. Независимо от задълженията, които му вменява Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собственикът на фермата не е уведомил незабавно съответните органи – кмета на селото и директора на ОД по безопасност на храните в Добрич, а е наредил на частно-практикуващия в обекта лекар да вземе проби и да ги изпрати за анализ в лаборатория в Германия. Директорът на ОД по БХ д-р Анелия Андонова е получила в четвъртък съобщение от София, че в Стефаново има проблем във птицефермата. В петък съутринта екип на ОДБХ Добрич посещава фермата, за да вземе проби и спешно да ги изпрати в столицата. Същият ден се потвърждава наличието на птичи грип, но все още не е ясен щама. Предположението е, че е Н5N8, но не е потвърдено. В петък вечерта е получена заповед от БАБХ за обявяване на първично огнище на инфлуенца тип А или птичи грип и да се пристъпи към организиране на принудително убиване по хуманен начин на всички засегнати и контактни птици, а екарисажни автомобили откарват в Ихтиман умъртвените патици.
Все още не е известно на каква стойност ще е обезщетението, което ще получат собствениците. Първо се чака  оценител, който да каже каква е цената на патиците и на унищожения фураж.
Собственикът на съседната птицеферма Стоян Пантелеймонов поиска да научи, защо при предходната инфекция птиците бяха загробени в селото, а сега са били транспортирани до Ихтиман, но не получи отговор и после отказа да разговаря с журналисти.
Предстои провеждането на разследване, за да се установи защо в един и същи обект в рамките на 6 месеца се появява една и съща инфекция и чия е вината за това. Според Областния управител действията по дезинфектиране на първото огнище са били достатъчно ефективни и са спазени определените от закона срокове, за да се зареди фермата повторно.
Собственикът на фермата подлежи на санкция за това, че не е уведомил своевременно кмета на селото и директора на ОДБХ. Освен това е взето решение за дезинфекция на фермата след унищожаване на животните и са определени две зони – 3-километрова, включваща село Стефаново и втора 10-километрова, която включва Добрич, Дончево, Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Соколник, Стожер, Пчелино, Поп Григорово, Плачидол и Бранище, където е забранена търговията и предвижването на домашни, диви и други птици, както и яйца за разплод, разселването на птици за подновяване на дивечовия запас, а директорът на ОДБХ ще извърши преброяване на регистрираните клинични прегледи на птиците, разположени в зоните. За момента няма съмнения за умишлени действия.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Земетресение в района на Черно море
Земетресение в района на Черно море



Яндекс.Метрика