25 години ФСБ-СОД – най-голямата охранителна фирма в Североизточна България (ВИДЕО)

21.12.2023 г. 11:50:31 ч.
/
25 години ФСБ-СОД – най-голямата охранителна фирма в Североизточна България (ВИДЕО)
Една от най-големите и най-дългогодишните фирми в Добрич днес отбелязва четвърт век от започване на своята дейност. На 12 декември 1998 г. излиза съдебното решение за регистрацията на фирма ФСБ, а от 21 декември тя започва физическа охрана на три фирми в Добрич. Оттогава броят на охранителите и на клиентите постоянно се увеличава и понастоящем ФСБ-СОД е най-голямата охранителна фирма в цяла Североизточна България.

Започнахме с 12 охранители, а сега те са над 400, сподели в студиото на медийна група „Добруджа” Георги Панов – създател и управител на ФСБ – СОД. Един от охранителите от първия работен ден на фирмата продължава да бъде неин служител. В първите години охранителите са основно бивши военни – от летището и сухопътното поделение в Добрич, които са закрити в този период. Успешното ни развитие се дължи на факта, че гръбнакът на фирмата бяха бивши служители на армията – хора, които в самото начало създадоха доброто име на фирмата с ред, дисциплина и спазване на правила, заяви Георги Панов.

Броят на фирмите и гражданите, които се довериха на ФСБ-СОД, също расте във времето. Към днешна дата над 100 фирми са охранявани с физическа охрана, а близо 4000 обекта – физически и юридически лица, в Добрич, Балчик, Каварна Тервел, Генерал Тошево и др. са със СОТ и видеонаблюдение.

Георги Панов отбеляза, че фирмата е започнала своята дейност в най-рисковия период на годината – празничните дни през декември. В края на годината крадците се активизират, като обект на посегателство са както търговски обекти, така и частни имоти. Георги Панов отправи препоръки към гражданите, които ще отсъстват за празниците, как да защитят дома си от кражба. Желателното е да не се качват снимки от чужбина в социалните мрежи, защото крадците черпят информация и от там. Стабилните врати и прозорци са добра защита на дома. Ценностите и всички лични документи, включително нотариални актове, е добре да бъдат съхранявани в сейф.

Най-добрата защита си остава сигнално-охранителната техника, отбеляза Георги Панов.

„Най-неприятното чувство за жертвите на кражби е, че някой е влязъл в дома им и е ровил часове наред. Сигнално-охранителната система винаги ще притесни крадеца, защото той знае, че до 2-3 минути при него ще дойде кола”, заяви Георги Панов. Той поясни, че това не е скъпа услуга. Таксата за сигнално-охранителна дейност е между 20 и 40 лв. на месец.

Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана, в чието ръководство е Георги Панов, е внесла в Народното събрание предложения за поправки в Закона за частната охранителна дейност. Охранителните фирми, пред които също съществува проблемът с недостиг на кадри, предлагат да отпадне изискването охранителите да бъдат с минимум средно образование. Има обекти, на пример по селата, в които пазачът трябва да може да бъде и с основно образование, смята Георги Панов.

Към момента се изисква отделен лиценз за охранителните фирми за всяка дейност – за СОД, за физическа охрана, за инкасо, за масово мероприятие. От асоциацията искат да се въведе общ лиценз за охранителна дейност.

Другото основно предложение е да се въведе възможност за наемане на подизпълнители в бранша – когато фирма, която има договор за охраната на търговска верига, няма представителство в даден град, в който оперира съответният магазин.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране



Яндекс.Метрика