31 ден: Полицията остави блокадите в центъра на София

08.08.2020 г. 09:36:36 ч.
/
31 ден: Полицията остави блокадите в центъра на София
Полицията този път не разчисти палатковите лагери и блокадите, които протестиращите отново издигнаха в центъра на София и спряха движението.
 
В събота на Орлов мост блокадата е още по-голяма.
 
На кръстовището при Софийския университет няма палатки, но протестиращите поставиха пейки и блокираха движението. 
 
На площад "Независимост" палатките и тентите са преместени на тротоара, но движението също е затворено.
 
Сутринта една кола на жандармерията отиде при протестиращите на "Орлов мост", а през нощта имаше струпване на полиция и жандармерия, но до щурм не се стигна.
 
На “Орлов мост” са разпънати 20 палатки и има барикади с контейнери за смет, кашпи, пейки и други материали. Демонстрантите заявиха, че не искат провокации. Към момента органите на реда не предприемат действия.
 
Oт Столичната полиция съобщиха, че няма задържани граждани при снощните антиправителствени протести в Столицата. 
 
В същото време обаче журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков съобщи, че заедно с още един човек са били арестувани около 3 ч. близо до паркинга на стадион “Васил Левски“.
 
“През нощта с колеги журналисти няколко пъти ходихме да видим какво се случва на “Орлов мост“. Около 3 ч. отидох отново там, към мен се присъедини едно момче и при езерото “Ариана“ чух, че към мен се приближават полицаи“, разказа Стайков пред бТВ.
 
“Отказах да подпиша заповедта за задържане, защото в нея пишеше, че сме унищожавали пейки, а това не е вярно. Присъствах само като наблюдател“, обясни журналистът.
 
“Около 5 ч. бях пуснат, очевидно видяха, че не са задържали верните хора. Това е неправомерно, не може така да се задържат хора, както и журналисти“, отбеляза Стайков.
 
Главен инспектор Красимира Стоядинова каза от своя страна, че прегражденията възпрепятстват преминаването на линейки, пожарни и други превозни средства със специален режим. Стоядинова посочи, че недоволстващите категорично са отказали да разговарят с полицията.
 
От СДВР казаха, че предстоят нови разговори с хората, а целта е да се възстанови общественият ред.
 
"На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.
 
“СДВР уважава правото на протест на всички, но призоваваме протестите да бъдат мирни и да се съобразяват със законовите наредби”.
 
Проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио, който прекара нощта по блокадите, разказа, пред БНР какво се е случило.
 
“Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4.30-5.00 часа си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.
 
 
 
Променени са маршрутите на част от линиите на градския транспорт поради затворени от протестиращи кръстовища "Орлов мост" и на бул.“Васил Левски“ и бул.“Цар Освободител“ (Ректората), съобщиха от Столичната община.
 
Събота е 31-я ден от началото на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които обхванаха много големи градове. 
Снимка:www.mediapool.bg
Източник:mediapool.bg

Коментирайте
Подобни новини
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани



Яндекс.Метрика