Начало >Добруджа >Общество

400 полицаи ще охраняват областта за Великден. 69 са глобени за неносене на маски (ВИДЕО)

16.04.2020 г. 15:25:07 ч.
/
400 полицаи ще охраняват областта за Великден. 69 са глобени за неносене на маски (ВИДЕО)
Увеличава се броят на КПП-та на територията на Добрич, заяви в ефира на МГ Добруджа директорът на ОД на МВР ст.комисар Никола Панчев. Причината за тяхното увеличение е ползването на черни пътища от страна на добричлии, за да се избегне полицейската проверка в случай, че причините за напускане на града са неубедителни. Допълнително КПП има изградено на входа за с.Победа, а предстои изграждането на още две, чиито локации не бяха упоменати. Охраната на КПП е денонощна, припомни ст.комисарят и допълни, че ще бъдат затегнати мерките на пропускане.
300 декларация за напускане на Добрич са били проверени от органите на реда, само две от тях са били с неверни данни. Става дума за граждани, които са заявили, че отиват  на работа, а се е оказало, че единият няма  договор  с посочената фирма, а другият е регистриран като безработен. Образувани са проверки за набиране на доказателства, които ще бъдат докладвани на Прокуратурата и образувани досъдебни производства.
Добричлии и жителите на областта изпълняват съвестно мерките, заложени в заповедите на здравния министър, смята директорът на ОД на МВР Добрич. Това е видно и от констатираните нарушения. Така например при 10  проверки  за спазване на карантина - Прокуратурата е образувала 4 досъдебни производства. От неделя насам са съставени 69 акта за административни нарушения по закона за здравето, като почти всички от тях са за неносене на маски. Нарушителите са предимно лица, които подхождат безотговорно не само към себе си, но и към близките си, и са предимно от малцинствата.
Има случаи, когато полицаите са били викани от банковите служители, за да въвеждат ред, но до ексцесии не се е стигало. Множество проверки са направени съвместно с РЗИ Добрич по търговски обекти както в града, така и в по-малките населени места, но не са установени нарушения. Може би на пазарите и тържищата бе допуснато разхлабване на дисциплината относно спазването на ограниченията, което бе причина за първоначалното решение за затварянето им.
Мерките и резултатите, които се постигат чрез тях са налице, а България се справя много по-добре от много европейски държави, където има коронавирус, оценява ситуацията ст.комисар Никола Панчев. Той е доволен от колаборацията с колегите му от Районните управления на полицията. Това е ново предизвикателство, казва ст.комисар Панчев и допълва, че той не е бил роден, когато е имало извънредно положение в страната, а тук се постига добър баланс при спазване на правилата, 99.9 % от гражданите проявяват разбиране относно ограниченията, но той не се осмелява да прогнозира докога ще продължи всичко това.
Нека гражданите на Добрич и областта да се съобразяват с това, което са казали оторизираните органи и  да се пазят от фалшиви новини. Доброто в случая е, че криминогенната обстановка в областта е спаднала с над 20 % , а при  задържаните се прилагат мерки за безопасност както на тях, така и на служителите. Полицаите имат нужните предпазни средства - ръкавици, маски, шлемове, както и гащеризони. Няма служители на полицията със симптоматика за коронавирус, завършва директорът на добричката полиция.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика