Начало >Добруджа >Общество

5 Незаменими химикали за басейни и как да Ги използваме правилно

16.04.2024 г. 14:00:52 ч.
/
5 Незаменими химикали за басейни и как да Ги използваме правилно
С поддръжката на водата в басейна си се затрудняват много хора, особено ако химията не е тяхната силна страна и не са специалисти. С наличието на множеството видове препарати за басейни, предлагани на пазара, задачата става още по-сложна. Продукти, които на пръв поглед изглеждат еднакви, или имат едно и също име, се различават по концентрация, цена, също и по форма - течни, гранулирани или във формата на хапчета. 
Неизбежното объркване се допълва от предлагането на комбинирани препарати или такива с няколко различни действия. Всичко това прави изборът на правилните препарати за поддръжка на водата в басейна предизвикателство за много домакинства. 
И въпреки че възможността за цялостна поддръжка без препарати съществува, качествените системи за дезинфекция не са достъпни за всеки, а евтините алтернативи не винаги отговарят на нуждите за ефективно почистване и дезинфекция.
Затова тук ще ви покажем кои са най-нужните и основни препарати за басейни, с които трябва да разполагате за правилна грижа и ще уточним как правилно да ги използвате.

Препарат за повишаване или понижаване на pH на водата в басейна

За да осигурят оптимални условия за дезинфекция на водата в басейна си, собствениците трябва да обърнат специално внимание на нивото на pH. Оптималното pH трябва да се поддържа в граници между 7.0 и 7.4, за да се гарантира, че активният хлор работи ефективно. 
Ако pH нивото е твърде ниско, хлорът се изразходва по-бързо, докато ако нивото е твърде високо, хлорът става по-малко активен. Това може да доведе до поява на водни бактерии и алги, което не само влошава качеството на водата, но и увеличава риска от заболявания. Затова pH на водата трябва да бъде измервано редовно - поне два пъти седмично и особено след дъждове, понеже те могат да променят химичният баланс на водата.

Препарати против водорасли

За борба с водораслите в басейна и за предотвратяване на тяхната поява се използват специални препарати, известни като алгициди. Тези препарати се прилагат при вече налични водорасли, както и като профилактика за предотвратяване на нови появи.
При избора на подходящ алгицид е важно да се обърне внимание на неговата концентрация, понеже производителите често заблуждават потребителя с ниска цена, но недостатъчна концентрация. Ако обърнете внимание, ще видите алгициди с концентрации като 4%, 6% или 8% алгицид.
Внимателният избор на подходящия алгицид с правилната концентрация е ключът към ефективното поддържане на чистотата и безопасността на водата в басейна.
 
Препарат против бактерии и гъбички

За борба с гъбички и бактерии в басейна се използва дезинфектант, като един от най-широко използваните е хлорът. Различните видове хлор се дозират и прилагат по различни начини в зависимост от техните характеристики. 
Някои продукти, като таблетки или прах, се поставят директно във водата чрез скимера на басейна, докато други се разреждат във вода и след това се наливат в басейна. 
Важно е да се спазват инструкциите за дозиране и приложение, предоставени от производителя на продукта или от специалисти в областта на поддръжката на басейни. 
При работа с хлорни препарати е препоръчително носенето на предпазни ръкавици, за да се предпазят ръцете от евентуални раздразнения или наранявания. 

Коагулант

Коагулантът, известен още като флокулант или флокс, е незаменимо средство за поддръжка на водата в басейна. Една от неговите основни функции е да помогне за избистрянето на водата, като събира малките замърсявания, които филтрите не могат да пречистят ефективно. Тези микроскопични частици могат да доведат до замърсяване на водата и нейното помътняване. Флоксът действа като събира тези малки частици и ги обединява в по-големи групи, които по-лесно се филтрират или утаяват на дъното на басейна. 
Използването на коагулант е препоръчително поне веднъж седмично или когато забележите, че водата започва да става мътна. 
Важно е да се отбележи, че флоксът не е подходящ за басейни с картушни филтри, а по-скоро за басейни със солни или пясъчни филтри. 

Как правилно да боравим с препаратите?

Първо е от съществено значение да се избягва смесването на различни продукти и концентрати, за да се предотврати възможното обгазяване и нежелани химични реакции. 

Четенето на етикетите и стриктното спазване на указанията за употреба на препаратите е задължително. Количеството необходими препарати трябва да се изчислява коректно на базата на обема на басейна. 
От голямо значение също е съхранението на препаратите. Те трябва да са на сухо и проветриво място, далеч от храни и източници на топлина, както и в оригиналната си опаковка. 
Също така, е важно да се избягва контактът с кожата, очите и облеклото, като се носят подходящи предпазни средства. 
И накрая, трябва да се има предвид, че някои препарати могат да предизвикат алергични реакции и се препоръчва внимателност при тяхното използване. Спазването на тези прости, но важни правила ще гарантира не само чистотата на водата в басейна, но и безопасността на всички, които го ползват.

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика