Начало >Добруджа >Общество

92 километра ограда с Румъния за предпазване от африканска чума се изгражда в област Добрич

23.07.2018 г. 17:10:40 ч.
/
92 километра ограда с Румъния  за предпазване от африканска чума се изгражда в област Добрич
Започна строителството на ограда през сухопътната граница на България с Румъния, за да не се допусне у нас навлизането на заболяването африканска чума по свинете, съобщи Изпълнителната агенция по горите. Оградата ще бъде с дължина 133 хил. линейни метра. 92 км. от оградата е в област Добрич, информират от областна управа.
Големите свинекомплекси в област Добрич са няколко.  В село Козлодуйци има 45 хиляди прасета , собственик е фирма „Аякс“. В село Дъбовик се отглеждат 12 хиляди за угояване.  Две свинеферми има в с. Къпиново с по 720 свине майки и една за подрастващи прасенца с 6 000. В частна ферма в с. Карапелит отглеждат 900 животни и в Ловчанци още две по-малки ферми. Свинекомплексът в село Септемврийци е ликвидиран, съобщи  преди месец д-р Борислав  Каменов, който сега ръководи ОДБХ-Добрич. Той препоръча пълна дезинфекция и проследяване състоянието на свинете.
На  последното заседание на Епизоотичната комисия  д-р Каменов докладва, че към 10.07.2018 г. от Румъния е подадена информация за регистрирани 296 огнища на заболяването, като вече има констатирани случаи на болестта не само на територията на окръг Тулча, а и окръг Констанца, в Браила и Сато Маре. „Правят се повторни обходи и мога да уверя, че се отстраняват  издадените предписания и констатирани нередности по актовете“, увери д-р Каменов.Стопанисващите дивеча в страната са получили комплекти за вземане на проби, за да изследват наличието на трихинелоза и африканска чума.На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня Агенцията призовава гражданите да звънят на телефон 112 или в съответната ветеринарна служба.
Снимка:www.investor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Почина инж. Петър Калчев – дългогодишен директор на ВиК – Добрич
Почина инж. Петър Калчев – дългогодишен директор на ВиК – Добрич
Михаил Михов – талант и вдъхновение събрани в един човек (ВИДЕО)
Михаил Михов – талант и вдъхновение събрани в един човек (ВИДЕО)
Увеличени са заплатите на служителите в МБАЛ-Добрич
Увеличени са заплатите на служителите в МБАЛ-Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика