Начало >Добруджа >Общество

Арх. Емилия Добрева предложи цената на водата в цялата страна да се уеднакви (ВИДЕО)

13.02.2018 г. 16:26:06 ч.
/ ИА Добруджа
Арх. Емилия Добрева предложи цената на водата в цялата страна да се уеднакви (ВИДЕО)
„Единственото решение е да се уеднакви цената на водата в цялата България. Добруджанци нямат никаква вина, че водата се добива по този начин – с електрически ток от дълбоки сондажи, както и софиянци нямат никаква заслуга, че са облагодетелствани да пият вода от яз. Искър. Нима в Козлодуй хората плащат по-различна цена на тока от останалите?”, попита по време на днешното обсъждане общинският съветник арх. Емилия Добрева. „Правя публично предложение и настоявам да бъде обсъдено – да се уеднакви цената на водата в цялата страна”, обърна се към заместник-министър Малина Крумова арх. Добрева. „Законът се прави от хора и се променя от хора. Министерството трябва да има такава инициатива да променя закона според интересите на хората”, посочи Емилия Добрева.
Това е правилен подход и солидарен принцип, но не знам доколко може да се реализира в чист вид,защото, например, във Видин, където водата се черпи по гравитачен път, веднага биха запитали защо да плащат по-висока цена,заяви Малина Крумова. По думите й Министерството на регионалното развитие и благоустройството търси решение на проблема в междинни варианти като въвеждане на такса "солидарност". Не може физически обстоятелства в даден регион да препятстват достъпа на потребителите до вода, каза заместник-министърът. Крумова добави, че се обмислят промени в законодателството така че "ВиК", които са в подобна ситуация, макар да са търговски дружества, да бъдат подпомагани.
В подкрепа на това предложение се изказа и бившият управител на водното дружество инж. Петър Калчев. Нещо повече – той е внесъл предложение към новия Закон за ВиК – да се създаде Национална водоснабдителна компания, която да поддържа всички активи. Това означава, че всички големи язовири, които снабдяват повече от една община, ще бъдат включени в тази национална компания и водата на входа на населените места да се продава на единна цена в цяла България. Тогава ще се разбере кое ВиК работи добре и си поддържа мрежата добре. В момента ВиК-Добрич е пуснато на състезание, но с пет обиколки назад, посочи Калчев.
 
Може да гледате цялото обществено обсъждане, което продължи почти 3 часа, в прикаченото видео.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето в понеделник
Времето в понеделник
Вестник ГЛАС: Ще настъпи ли промяна в болницата с назначението на новите началници на отделения
Вестник ГЛАС: Ще настъпи ли промяна в болницата с назначението на новите началници на отделения
С панихида и общоградски поклонение Добрич ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола
С панихида и общоградски поклонение Добрич ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола
Слънчево време утре
Слънчево време утреЯндекс.Метрика