Български снайперист изуми колегите си от НАТО с „невъзможен изстрел“

22.09.2018 г. 09:31:16 ч.
/
Български снайперист изуми колегите си от НАТО с „невъзможен изстрел“
Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйкирекорд на състезание в Германия за военни снайперисти от НАТО с участието на 19 нации, съобщи Дарик радио.
Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от 31-и механизиран батальон е поразил мишена на разстояние 1.5 километра, с размери 50 см на 1 м. Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър.
Съобщава се, че при стрелба на най-къса дистанция от 106 м ефрейтор Хаджипетков е успял да изстреля три куршума с такава точност, че те да попаднат на едно и също място върху мишената и да се "набият" един в друг. Това според законите на балистиката се смята за невъзможно.

На състезанието българският боец е стрелял на 830 м и на малко над 1 км с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 км е, че той e стрелял с една ръка, с пушка, подпряна на раницата му. Преди тази стрелба е имало крос от 21 км бягане със снаряжение и раница с пясък - общо около 25 кг. Това значително затруднява точността, но въпреки това той е постигнал рекорд. На това разстояние са участвали още американци, холандци, финландци и др. Само българският снайперист обаче е успял да уцели мишената, при това още с първия изстрел.

При толкова далечни изстрели се вземат предвид много показатели, дори въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. При изстрела на българина е имало сравнително лек вятър.

Негов колега финландец е наблюдавал мишената на 1.5 км разстояние и е потвърдил попадението, а германски военен е изчислил разстоянието с прецизен лазерен далекомер и е отчел останалите специфични данни и замервания. Двамата са се подписали за рекорда, който сънародникът ни е постигнал при стрелбата.

При другото си, почти нереално постижение, ефрейтор Хаджипетков е стрелял на разстояние от 106 м, като е постигнал абсолютно идентични попадения с три куршума и ги е "нанизал" един върху друг. На 252 м трите му изстреляни куршума са попаднали в обем от десет стотинки, на 500 м и малко над тях е уцелил топче за тенис на маса. На 800 м е поразил портокал в центъра.
За състезанието се е подготвял в Хасково, на стрелкови полигон, където бойците тренират с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия.
Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта. Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как. Тогава е стрелял със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е твърде малко. Той си е поставил за цел да улучи капачката от 50 м. Измислил начин да постигне точна стрелба и успял да порази целта с първия изстрел.
Снимка:qph.fs.quoracdn.net
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Синдикати и работодатели отхвърлиха по-нисък ДДС за храни и лекарствата
Синдикати и работодатели отхвърлиха по-нисък ДДС за храни и лекарствата
МВР няма информация за гръмоотводи по сградите
МВР няма информация за гръмоотводи по сградите
Прокуратурата обнови обвиненията срещу бившите шефове на АПИ
Прокуратурата обнови обвиненията срещу бившите шефове на АПИ
Карадайъ: ГЕРБ са съгласни с идеята ни за нула лева субсидия и отворено финансиране на партиите
Карадайъ: ГЕРБ са съгласни с идеята ни за нула лева субсидия и отворено финансиране на партиитеЯндекс.Метрика