Център за женски футбол ще бъде създаден в Добрич, трудно, но ще стане, убеден е Борис Минков

07.11.2018 г. 11:35:50 ч.
/
Център за женски футбол ще бъде създаден в Добрич, трудно, но ще стане, убеден е Борис Минков
 
Борис Минков, треньор по футбол в ДЮШ на ФК Добруджа има задачата да създаде женско направление в Добрич. Първата идея в тази насока бе със съдействието на добричките училища да се организира турнир за момичета от първи до шести клас в края на октомври под мотото „Да събудим града!”За жалост турнирът не се е провел. Не е лесно да се постави началото и в един толкова мъжки спорт да се намесят …жени.
Това е една идея, която се осъществява с успех в няколко центъра в България, затова и управата на ФК Добруджа взима решение да опита да я приложи тук. Ще стане трудно, но ще стане, убеден е специалистът. До сега са привлечени около 10 момиченца на различна възраст, като надеждите са до март, април да има две гарнитури, които да се включат в републиканските програми. Децата трябва да са възраст І-VІ клас, но никое момиче, което прояви интерес няма да бъде върнато, обещава треньорът. Женският футбол е още по-голямо удоволствие, признава Минков и дава за пример квалификаците за ЕП за девойки, чийто домакин бе и стадион Дружба. Идеята е центърът за женски футбол да намира млади таланти, които после да се насочват към отборите в страната и чужбина. Важно е родителите да подкрепят момичетата, които имат интерес в тази насока. Много хора са ангажиране с осъществяване на проекта, казва Борис Минков и заявява, че едно момиче е много по-отговорно и дисциплинирано от едно момче. По-качествените деца на този етап играят заедно с момчетата, защото е важно да го има и състезателният елемент. Добрич има и девойка, която е нац. състезателка при 17-годишните. Нейното име е Димитра Жечкова. Има и 2 деца от Ген. Тошево, които проявяват интерес към женския футбол, но когато става дума за областта е много важно участието на родителите. Те би следвало да се нагърбят с превозването им до Добрич, а това не е лесна работа, признава треньорът. Важно е да се поясни, че дамският футбол дава добри възможности за реализация в по-зряла възраст, за получаване на стипендия за обучение в чужбина на база участие в колежански отбор, както и за успешни трансфери в чужди отбори. Даже при момичетата това се постига много по-лесно, отколкото при момчетата, където конкуренцията е много по-голяма, разсъждава Борис Минков.
Тренировките са три пъти седмично – понеделник, вторник и петък, от 17 часа на игрището с изкуствена настилка до зала Добротица и всички желаещи млади дами са добре дошли, завършва Минков.

Коментирайте
Подобни новини
ФУТБОЛ: "Добруджа" спечели областното дерби
ФУТБОЛ: "Добруджа" спечели областното дерби
Народни борби ще има днес в Зърнево, утре в Бенковски
Народни борби ще има днес в Зърнево, утре в Бенковски
ФУТБОЛ: Първи домакински мач на Добруджа днес. Входът е свободен
ФУТБОЛ: Първи домакински мач на Добруджа днес. Входът е свободен
Национален турнир по плажен тенис ще се проведе в Добрич
Национален турнир по плажен тенис ще се проведе в ДобричЯндекс.Метрика