Чилиец издаде наръчник за чужденците в България

12.03.2020 г. 10:47:03 ч.
/
Чилиец издаде наръчник за чужденците в България
Влюбен съм в българските традиции и обичаи. Те са много интересни и красиви. Любима моя традиция е Баба Марта и закичването на хората с мартеници. Това споделя за Медийна група „Добруджа” чилиецът Даниел Монтиглио. България е красива страна, с невероятна природа, която събира на едно място планина и море и е сигурно място за живеене, допълва той.
Даниел Монтиглио живее във Варна от 15 години. Семеен е, има три дъщери и собствен бизнес. От няколко години списва сайтът foreigner.bg – сайт, който разказва истории на чужденци, живеещи у нас, както и запознава чужденците с традициите и красотите на страната ни. Неотдавана Даниел Монтиглио издаде и електронен наръчник, озаглавен „Преместване в България. Комплект за оцеляване”. Той е предназначен за чужденци, които искат да живеят и работят в България.
 

- Как се стигна до издаването на този наръчник?
До създаването на наръчника се стигна поради липса на информация. Различните български институции дават информация на парче. Различните министерства и агенции дават частична информация, която много често дори не е на английски език, а е достъпна само на български език.  За това реших, че би било много полезно, изхождайки от моя опит, който имам като чужденец, живеещ в България и от опита на останалите като мен, да се създаде един инструмент - онлайн. Идеята е да помогна на хората с полезни съвети и с необходимата им информация. Той е полезен за всеки, който иска да дойде да живее и да работи в България.
- Вие сте изпитал  от първо лице перипетиите на един чужденец, решил да живее в България.
Да. Това беше преди 15 години. Тогава още България не беше член на ЕС, липсваше подробна информация на английски, интернет не бе толкова застъпен  и ми беше доста трудно. Трябваше да ходя по отделните институции и да питам. Да събирам информация. Беше ми много трудно.
- Каква информация е събрана в наръчника?
Една голяма част от наръчника е посветен на необходимите документи - как да уредиш своето пребиваване тук, как да си извадиш или смениш шофьорската книжка. За една истинска интеграция е необходим и досег до богатата култура и ценности на българите. Аз съм от Чили - страна, която е много далеч от България, но съм влюбен в българските традиции. Когато за първи път дойдох тук и се запознах с традиции, които се спазват от много години насам, останах очарован. Сега знам, че това много ми помага в разбирането на хората, на техния манталитет, на реакциите им в различните ситуации.
- Появата на наръчника е предшествана от сайта Форинър. Бг. Каква е неговата аудитория?
Сайтът се ползва от три различни групи хора. Първата от тях са чужденците, които искат да дойдат да живеят и да се установят в България. Втората група, която ползва моя сайт, се състои от чужденци, които вече живеят тук и търсят информация по различни теми. Третата група са българите, които живеят в чужбина. На тях им е интересно. Моята теория по отношение на тях, че това са хора, които са напуснали България и са се установили в чужбина преди 20 и повече години, там са родени техните деца, които не знаят много добре български език и чрез моя сайт се докосват до българската култура. Така си обяснявам интереса от тяхна страна. Надявам се един ден да разбера.
- Опитвате се да опознаете българските традиции. Какво Ви впечатлява в тях?
Един мой любим празник и  обичай е  Баба Марта и това,  че се закичваме с мартеници за здраве. Много ми харесва. Този обичай е уникален. Обичам да получавам мартеници и аз да подарявам на моите приятели и близки.
- Какво е отношението на чужденците, които желаят да дойдат да живеят в България в ситуация на заплаха от коронавирус?
Хората се притесняват. Малко са неспокойни, но аз мисля, че няма място за паника. Ако спазваме всички съвети за превенция и наложените рестрикции, няма да има много проблеми.
- Идвате от страна, която е на 13 000 км. от България. Вие първи се установявате тук, години по-късно това правят майка ви и сестра ви. Под ваше влияние ли се случи това?
Ние идваме от Сантяго - столицата на Чили, с население от над 7 милиона  души. Те ми идваха на гости и виждаха спокойствието тук и различния начин на живот. В Сантяго животът е много стресиращ, уморяващ - лудница. Всички бързат, всички са стресирани и на тях им допадна атмосферата тук, идеята за един по-спокоен живот. Така се стигна до преместването им в България.
- Колко са испаноговорящите чужденци, които живеят във Варна?
С всяка година идват все повече испаноговорящи чужденци, които се установяват да живеят във Варна. Техният брой е  над 30, повечето от тях са от смесени бракове. Броят нараства постепенно.
- Как научихте български език?
Доста трудно. Не съм посещавал часове по български език тук. Когато дойдох, знаех, че ще живея в тази страна. Никога не съм мислил, че пребиваването ми ще бъде временно. Всеки, който идва със съзнанието, че ще живее временно в страната, никога няма да научи езика, защото си мисли, че е временно и не се старае. Така се губи време. Познавам хора, които дойдоха за кратко време и вече 20 години са тук, но те така и не успяха  да научат езика. Не мога да чакам всички да научат испански език. Аз просто се старая. Ако искам да имам приятели и да комуникирам, трябва да говоря български.
- Лесен ли е българския език?
Не мога да кажа, че е лесен, но човек, ако иска може да го научи. Сега има повече възможности за това. Има и повече форми. Говоренето на езика е ключово за интеграцията на чужденците тук. Познавам много хора, които са идвали и после са напуснали страната, защото не са се постарали да научат езика, така не успяват и да опознаят по-добре българите.
- Как реагират хората, когато разберат, че идвате от Чили?
Сега реагират нормално, но преди много години, често чувах израза: „За първи път виждам жив чилиец”. Винаги  се интересуват от страната, от която идвам и ми става приятно.
- Има ли общи черти между българите и чилийците?
Да, има такива. Ние сме гостоприемни, също като българите. Семейството е важно и за българите и за чилийците. И българите и чилийците обичат да се оплакват. Оплакват се защо страната им не прилича на Германия, например.  Тук има една прекрасна природа. Преди обяд можеш да си на море, а след обяд можеш да си на планина. Това е супер. България е част от ЕС и е сигурно място за живеене и нещата не са толкова зле, колкото си мислят хората.
- Какви са плановете Ви?
Имам съвместен план с „Двореца” в Балчик. През лятото ще организираме Седмица на чилийската култура. Ще има чилийско кино, чилийска музика, чилийско изкуство. Искаме да покажем една малка част от красотата на Чили на всички, които проявяват интерес към нея.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика