Цонко Цонев: Сменям амплоато, започвам да живея и за себе си

08.09.2015 г. 13:50:10 ч.
/
Цонко Цонев: Сменям амплоато, започвам да живея и за себе си
В седмиците преди началото на предизборната кампания за местните избори, стартираме рубрика, в която ще опитаме да направим ретроспекция на свършеното, недовършеното, а и незапочнатото от кметовете на общините в област Добрич. С какво се гордеят, за какво не им остана време, къде не им достигнаха средства.
Първи е най-колоритният Цонко Цонев, който след три мандата, сдава кметския пост.

 
Господин Цонев, какво свършихте през този последен мандат, трети по ред?
Аз като един прилежен студент съм си подготвил конспект. През този мандат направихме 3D кино, кръстено на незабравимия български актьор Петър Слабаков. Възстановихме т. нар. Пирамида в Каварна, която е Дом на културата и дискотека. Тя беше частна собственост до миналата година, вече е наша. Реновирана и пусната в действие в центъра на Каварна. Тя прилича на Лувъра, но е едно умалено копие. Тази година открихме и фабрика за рапани със 157 работни места. Комплекс „Бялата лагуна”, който е на територията на нашата община, също беше открит тази година от к.к. Албена. Там в момента имаме сключен договор с един от най-големите тур оператори в света „Томас Кук”. Там почиват 700 скандинавски туристи. Договорът е за 14 години. Четиризвезден е комплексът, идеята е за догодина да стане с пет звезди.
Безработицата в Каварна е 6,2%, което е рекорд в сравнение с последните години. Миналата година е била 8,6% за месец август. В момента се строи усилено фабрика за миди, която ще бъде открита след 3 месеца. Знаете, че най-голямото поле се разшири този мандат. На Black See Shells производството е 1800 тона годишно. Откриваме покрива и на НЧ „Съгласие”, койо става първият в североизточна България зелен покрив – с райграс, със сцена, ще могат да се гледат филми на покрива, виждат се долината и пътят към морето. Инвестициите за 2012 и 2013 година са съответно: 2012 – от чуждестранните инвестиции в област Добрич 64% са в град Каварна, а 2013 са 61% в градчето Каварна, което е пето по големина и територия. Това означава, че 2/3 от чуждестранните инвестиции в областта за тези две години не са в областния град, а в град Каварна. Всички останали седем общини имат само 1/3 инвестиции. Това са данни на НСИ. През седмицата ще открием и магазин „Томи маркет”, добричка верига с инвестиция на стойност 2 млн лева и 40 работни места. За моя радост, добричките фирми започнаха да изнасят бизнеса си от Добрич в Каварна. Тази година бе открит и рибен магазин „Трите русалки”, който е най-хубав във трите морски общини. Направихме три открити фитнеса – два в центъра на Каварна и един в центъра на село Българево. Беше закупен и голям дигитален рентген „Сименс” за многопрофилната болница. Завършихме и пътя до морето. Преасфалтиран е пътят „Добруджанка”, който свързва международният път за Дуранкулак и Варна с бул. „България” в Каварна. Това общо-взето са по-гоемите неща – инфраструктурни, инвестиционни.
Кой от мандатите смятате за най-успешен?
Както човек си има деца, аз си имам три – трите мандата. Говоря метафорично, икономически. Не мога да кажа кой от трите. Всеки си има своите специфики. Първият беше „Мандата на пробуждането” . Бяхме в една тежка летаргия. Всички хотели бяха затворени. Нямаше осветление, нямаше вода, но имаше ток. Нямаше режим, за наша радост. Нямаше туристи, нямаше нищо. 2003 година като встъпих не ми се припомня какво беше. Много тежка ситуация. До 2007 година започна да се строи голф игрището, започнаха концертите. През този мандат фестивалът „Kavarna Rock” продължи, Миденият и рибен фест, а Фестивалът на фойерверките го започнах през този трети мандат, „С България в сърцето”, „July morning” и др. Творчества много в Каварна. Пак казвам, първият мандат беше „Мандата на „Пробуждането”. Вторият мандат бе „Мандата на усилените чуждестранни инвестиции” – 2007 -2011 година и естествено развитието на рок туризма. А третият е може би „Мандатът на работните места”. Казах преди 6 месеца, че проблем ще са ни работните места. Имаме само 350 регистрирани безработни. В Каварна работят много хора от Шабла, от Генерал Тошево, от Добрич, от цялата област, както и от южна и северна България. Основно създаваме работни места и за другите общини.
Да не би да е намаляло населението на община Каварна?
За 2011 година ние сме единственият град, който е прибавил двама души в регистрите си – 11 417, а са били 11 415 през 2001 година. А селата са намалели с 1/3. Това е статистиката.
Прави впечатление, че идват хора и се заселват и по селата.
Заселват се, да. И много чужденци се заселват. Дори са повече отколкото тази статистика показва. Но аз мога да стъпя само на официалната статистика. Нямам точните данни, но ги виждаме из града. Те си говорят руски, английски, имаме англичани, шотландци…
А от други градове закупуват ли си имоти в Каварна?
Да, много. Особено от София. Много софиянци си купуват имоти в Каварна.
Защо решавате след толква много успехи в мандатите да не се кандидатирате, знаете със сигурност ще Ви изберат?
Когато синът ми беше на 5 години го питах какъв иска да стане, той ми отговори „Какъвто хората ме изберат”. Вече не искам да ставам какъвто ме изберат – кмет. Имам си други планове в живота, имам си мои лични моменти и неща, които трябва да свърша лично за себе си. Като добавим към това и изхабяването, и злобата и мръсотията, и всичко, което видях за 12 години. Всичко комплексно ме наведе на една мисъл за промяна на амплоато. Все пак човек живее и собствен живот, а не само заради другите.
Но няма да бъдете извън обществения живот, защото сте издигнат за независим общински съветник.
Издигнат съм от инициативен комитет, както бях издигнат и през тези три мандата. Но едно е да си съветник и да можеш да отделяш време и за себе си, друго е да си кмет и да си ангажиран изцяло. Разликата е като Хималаите и Витоша.
Това означава листа от един единствен...
Това означава „Сам юнак на коня”. Означава сам човек с инициативен комитет, срещу него са останалите паритии. Те си имат своите кандидати и листи. Това е нещо като експеримент за мажоритарния избор, който не го допуснаха от парламента. Но аз четвърти път си продължавам с инициативен комитет от много хубави хора. Там е Радостин, най-добрия DJ в Каварна, Денис Касабов, младо момче с частен бизнес, Веска Ламбова – бивша учителка от Българево. Хубави хора има в този инициативен комитет. Марияна, която е библиотекар. Моя приятелка Илияна Александрова, на която години наред съм се осланял, когато сме правили кампании на някоя политическа сила. И сега чувствам хората около себе си и това ми дава едно хубаво чувство. И всички читави хора, които видяха какво се направи. Аз тези, злобарите, много не ги отразявам.
Имали някаква линия, някаква идея, някаква стратегия, с която много ще се гордеете? Аз мисля и в Европа Ви познават.
Честно казано, мислих, че ще е линията на хеви-метъла обаче единственото обширно интервю, което направиха от „Уолстрийт Джърнъл” с мен, бе за интеграцията на ромите. Справянето ни с проблемите, които са огромни в другите общини. С това сме известни в Брюксел, в Страсбург и въобще навсякъде.
Но в България никой не почерпи от опита Ви?
Защото не им е изгодно да почерпят от опита. По-лесно е да събаряш, да разделяш, да взимаш гласове за сметка на етническото разделение, отколкото да си свършиш работата. Това е неблагодарно. Това всеки ще го направи. Има партии, които са специализирани да теглят гласове само от етническото напрежение.
Какво ще стане с фестивалите? Ще продължите ли да ги движите по някакъв начин?
Kavarna rock е насрочен за догодина. Започва на July morning, в понеделник и се пада на 1, 2, 3 юли. Насрочен е отдавна. И както всяка година, единадесето издание ще бъде догодина на стадион „Каварна”. Сега се уточняват групите, но там вече си има хора, които се занимават. Аз не мога и с това да се занимавам.
Накрая да кажем, че „Светът е една голяма кухня и всички сме готвачи”.
Това е по повод готварските ми умения. Попитаха ме как се става добър готвач и аз казах, че трябва да имаш способности, увереност, че готвиш добре и крайният резултат е добър. Тогава си позволих да перефразирам Шекспир по каварненски: „Светът е като една кухня, в която всички сме готвачи”.
Този сезон дебютирате и като актьор?
Да, в последните епизоди на „Столичани в повече” ще видите един рокаджия, който участва в реалити шоу заедно със съпругата си. Не мога да кажа повече от това. Знаете много добре колко са железни правилата за конфиденциалност. Но освен като певец и готвач, ще се изявя и като актьор. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика