Цветанка Ризова водеща на церемонията за първите награди на името на Димитър Цонев

08.04.2018 г. 16:07:01 ч.
/
Цветанка Ризова водеща на церемонията за първите награди на името на Димитър Цонев
Най-близките и приятелите на обичания журналист Димитър Цонев ще се съберат на едно място на 10 май в София. Тогава за първи път фондацията, основана на негово име, ще раздаде наградите си - и трите ще бъдат дадени за качествена и обективна журналистика, каквато Цонев правеше през целия си професионален път.
“Водеща ще е Цветанка Ризова, все още работим по програмата на церемонията”, обясни синът на Димитър Цонев, който носи неговото име и е председател на управителния съвет на фондацията. Той заедно със сестра си Деси и още седем колеги и приятели на Цонев основаха благотворителната организация и отправиха призив към най-младите - студенти бакалаври, които да покажат добрия българин. Това е и темата на конкурса за студентите. За да участват в него, те трябва да направят кратко видео. “Идеята на конкурса е клиповете да бъдат едноминутни. Все пак ние осъзнаваме, че понякога е трудно да се покаже и каже всичко, което биха искали в една минута. Затова избрахме лимитът за времетраенето на клиповете да бъде минута и петнадесет секунди”, уточняват от фондацията.
Не е задължително сам човек да кандидатства за конкурса за студенти - може и цял отбор да направи видео. Ако той бъде избран за победител, наградата ще се разделя поравно на всички участници в отбора. Няма ограничение и в избора на техника - въпреки че доброто качество би било предимство, това далеч не е най-важният критерий, по който видеото ще бъде оценено.
Победителят ще бъде избран с гласуване на управителния съвет на фондацията. Основното, което ще определи победителя, е колко въздействащо е видеото, както и неговата оригиналност и креативност. Срокът за подаването е 15 април.
“Имаме различни номинации в този конкурс. Едно от видеата, които са ни изпратили, не показва добрината на конкретен човек, а това как едно добро следва друго - получава се като веригата “Предай нататък”. Сред получените кандидатури е и клип за българин, който разработва нов вид лечение”, обяснява Димитър Цонев-син.
Той и останалите членове на управителния съвет - Деси Цонева, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Венелина Гочева, Вяра Анкова, Росен Томов, Христо Мутафчиев, Любомир Стойков, дълго обсъждат каква да бъде темата за студентския конкурс. “Имахме различни идеи, някои от които бяха свързани с Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на Европа”, обясни синът на Димитър Цонев. Накрая решават темата да е “Покажи добрия българин”, от една страна, за да се противопоставят на хейтърството и омразата, а от друга, за да припомнят, че отличието се дава на името на един наистина добър човек.
Наградата за най-добро студентско видео ще е грамота, 1500 лева, както и стипендия в размер на 100 лева на месец, като тя ще се дава за една година.
На церемонията на 10 май ще бъдат дадени още две отличия - в категориите тв водещ и тв репортер. Номинациите за тях може да излъчат телевизиите, но те могат да посочат само по един човек за всяка от категориите. Техните журналистически материали трябва да са били излъчени в периода от 1 април 2017 г. до 31 март тази година. И тук победителите ще бъдат избрани след гласуване на управителния съвет, а наградите ще са 1000 лв. и уникална статуетка за всеки от отличените.
Фондацията на името на Димитър Цонев беше учредена на рождената му дата - 30 август, през 2016 г., 6 дни след като той си отиде от този свят.
Снимка:sbj-bg.eu
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка



Яндекс.Метрика