Начало >Добруджа >Общество

Д-р Ердинч Хаджиев:Тежки, но успешни избори за ДПС с ръст на съветниците (ВИДЕО)

04.12.2019 г. 10:45:45 ч.
/
Д-р Ердинч Хаджиев:Тежки, но успешни избори за ДПС с ръст на съветниците (ВИДЕО)
Кампанията за Местни избори 2019 беше изключително тежка, но успешна, такава равносметка направи пред МГ“Добруджа“ областният лидер на ДПС д-р Ердинч Хаджиев. От много години правя избори, но такива за първи път ми се случват, признава кандидатът за кмет на община Добричка, бивш депутат и бивш областен управител. За първи път в община Добричка  ДПС удвоява резултата си за общински съветници. От 4 на 8 съветника от вота на 27 октомври. „За балотажа имахме споразумение с МК ГЕРБ/ЗНС да ни подкрепят, но стана точно обратното „ посочва д-р Хаджиев. ГЕРБ и ЗНС подкрепили  кандидата на БСП, който спечели изборите. На втория тур от тази коалиция са прелели всички гласове на БСП. Това по думите на д-р Ердинч Хаджиев си е куриоз, защото управляващите държавата от ГЕРБ, сочат БСП като основен опонент. „Вижте, какво става в централната власт,  а тук се обединиха ГЕРБ и БСП и имат председател на Общинския съвет  от ЗНС. Според нас те нямат това морално право, защото ГЕРБ и ЗНС тотално изгубиха изборите“, казва областният председател на ДПС. Той припомня полученото мнозинство в предходния Общински съвет с 10 съветници общо от двете партии. Сега  имат 5 съветника и затова не виждам с какво право получи председателското място Дико Иванов,  казва областният председател и съветник от ДПС и допълва: „Ние сме центристка, либерална партия, но в община Добричка дясното и лявото са се съединили и са една група, което е парадоксално и неестествено. Нямаме и кметски наместници в тази община, защото се назначават от кмета. Това също е недостатък на избирателния закон. Не може в населени места  сам с 350 човека да се провеждат избори. Това е най-голямата община с 68 населени места, а  от тях само в 27 бяха проведени избори. Във всички останали кметовете се назначават. Вероятно ще се разпределят между БСП, ГЕРБ и ЗНС.“
Д-р Хаджиев посочва още един голям проблем и несъвършенство на закона за изборите, което даде отпечатък в тази най-голяма община Добричка. 1800 гласоподаватели са били регистрирани за тези избори в  селата на община Добричка от живущи в град Добрич хора. Настоящият им адрес в селата променя тотално резултата от вота, категоричен е лидерът на ДПС. Предстои приемане на бюджета и този проблем трябва да бъде  обърнат в полза на хазната,  категоричен е д-р Хаджиев.“Предстои приемане на такса битови отпадъци, след като този човек е гласувал в определено село  и е дал гласа си , значи трябва да плаща и данъци в тази община. Ще попитате защо го прави?Това са хора близки на кметовете от БСП.Те записваха свои роднини и приятели и по този начин се промени освен демографията и числеността на населението. Като дойде време да се плащат данъци ,кметовете се оправдават, че движението на хора било голямо. Не е голямо движението , те кметовете на населяни места със съгласието на кмета на общината го правят. Ако това не беше направено ДПС щеше да е първа сила в община Добричка“, казва  областният председател на ДПС. Той е решен да настоява при приемане на бюджета, да се  приеме пакса битови отпадъци да е на глава от населението и всички тези допълнително вписани гласове да плащат там където са гласували. Това мисля, че е морално, защото със своя избор те променят тотално избора за кмет , посочва д-р Хаджиев. С тези 1800 гласа се променя съотношението на силите в общината. Това е цаленасочено действие от кметовете на БСП, категоричен е д-р  Хаджиев.
По отношение на община Тервел, където кандидатът за кмет от ДПС Аксел Наз достигна също до балотаж, но се отказа в полза на БСП, д-р Ердинч Хаджиев казва:“ За пореден път ДПС не успя да спечели Тервел. Това е една от нашите големи болки. ДПС остана на второ място. От опит знаем, че вотът на втори тур става етнически. Тогава ние винаги губим. От тази гледна точка местната организация реши да подкрепи БСП на втори тур. Там имаме общо осем общински съветници. На БСП съветниците са пет, но като краен резултат ГЕРБ  спечели община Тервел , а ние имаме  председател на общинския съвет. В момента продължават да текат преговори  и консултации и за нещо повече.“
От 2007 година ,когато бях народен представител от ДПС, за първи път спечелихме изборите в община Крушари и до сега печелим, посочва д-р Хаджиев. Там кандидатът на движението има три мандата на Добри Стефанов и сега кметското място заема доскорошният председател на Общински съвет Илхан Мюстеджеб. И в община Крушари изборите бяха изключително тежки, оспорвани, коментира  областният лидер. ДПС има и мнозинство в общинския съвет и нов председател от движението.
В сравнение с мандат 2015-2019 сега ДПС има  с 5 –тима повече  общински съветници. От 23-ма на 28. Единственото отстъпление е в община Тервел  с един по-малко. В община Балчик има трима съветници, а в предходния мандат бяха двама. В Каварна ДПС също има един общински съветник. В град Добрич както до сега движението има двама съветници. Само две са общините в които няма представителство на ДПС и това са Ген.Тошево и Шабла. Кметовете на населени места  издигнати и спечелили избори са 24. Тук също се наблюдава отстъпление заради изборния закон.  В община добричка само има ръст от 8 на 9 села с кметове от ДПС. В Стожер кметът е от движението и може да се каже, че има ръст в големите села. Почти еднакъв е броят на гласовете общо за областта  около 8300 на изборите преди четири години и сега 8150. Това обаче се обяснява с намалялото население по селата. „Селата се обезлюдиха и основната миграция е от нашия електорат“, посочва д-р Хаджиев.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)
Говорителят на Районна прокуратура - Добрич издаде монография на тема, свързана с транспортните престъпления
Говорителят на Районна прокуратура - Добрич издаде монография на тема, свързана с транспортните престъпления
По Проект „Красива България“  е одобрен ремонтът на читалището в Паскалево
По Проект „Красива България“ е одобрен ремонтът на читалището в Паскалево
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика