Д-р Мариян Ананиев: Истинските пазарни отношения са недопустими за здравеопазването, те изкривяват и ощетяват

02.02.2018 г. 11:29:03 ч.
/
Д-р Мариян Ананиев: Истинските пазарни отношения са недопустими за здравеопазването, те изкривяват и ощетяват
 ДКЦ-1 в Добрич става еднолично дружество с ограничена отговорност, след като по искане на съдружници Белчеви, дяловете им станаха собственост на Общината.
През миналата седмица Община Добрич, с решение на Общинския съвет от 30 януари, пое освободените 1 447  дяла по 10 (десет) лева всеки поотделно или общо в размер на 14 470 лева, представляващи 9.275%  от капитала на “Диагностично консултативен център - I – Добрич“ ООД. Сумата 14 470 лева  ще бъде внесена от Община Добрич по банковата сметка на „ДКЦ І-Добрич” ООД  в срок до 30 април.  
По тази и други актуални теми разговаряме с управителя на ДКЦ-1 д-р Мариян Ананиев, който е предпочитан наш събеседник както по въпроси в сферата на здравеопазването, така и по актуални обществени теми.
 

- Д-р Ананиев, на последната сесия на Общинския съвет бе взето решение Община Добрич да изкупи последния дял в ДКЦ-1, като по този начин Общината стана едноличен собственик. ДКЦ-1 вече е 100 процента общинско дружество. Ще се отрази ли това по някакъв начин на работата на центъра?
Пряката дейност на дружеството не е свързана със структурата на собствеността. Отношенията между мажоритарни и миноритарни собственици косвено имат значение, но потребителите на ДКЦ-1 и лекарите, които ги посрещат, не го усещат. Все пак това решение ще има финансово отражение върху управлението. Но считам, че е оздравяващо.
- Какво е състоянието на ДКЦ-1, въпреки че годината все още не е приключила? До 31 март трябва да представите финансовите резултати…
Рано е още. Имаме предварителна прогноза, според която очакваме разумен положителен резултат. Но той все още не е факт. Всичко ще е ясно след около месец и половина. Когато се говори за финанси, трябва да сме подготвени и сигурни, няма място за импровизации.
С малки стъпки градим нашия стабилитет. Може да са малки, но по-важното е да са в правилната посока.
Според скромния си портфейл, балансирахме инвестициите – малко в медицинска част, доколкото можем да си позволим и в битовата част. Все пак става въпрос за голяма сграда, която е трудна и скъпа за поддръжка. Направихме организационни подобрения…
- Ще ми се да акцентираме върху тези организационни подобрения. На места те са видими, но…
Там са най-големите ни слабости. И ние си го знаем. През нас минава голям поток, много хора ни търсят и е много важно да бъдем удобни за тези хора. В досегашната ни организация имаше изявени слабости и предприехме няколко дребни, но ефективни стъпки. Увеличихме двойно капацитета, с който регистрираме търсещите ни още на входа. Имаме втора каса, второ работно място и регистрирането става по-бързо. В 21век няма по-унизително нещо от чакането на гише. Прав, строен, унизен, при това и болен. Това е недопустимо.
Най-приятното и симпатично подобрение, от моя гледна точка, е това, което направихме с лабораторията. Няма ги десетметровите опашки от строени и мирно чакащи хора. А има система с номерче и всеки е повикан, когато му дойде редът.
Имаме и други планове, които не ми се ще да разкривам в детайли. Само ще загатна, че в дигиталната ера няма нищо по-естествено от това, след като хората пазаруват и правят трансфери на големи суми пари през интернет, от вкъщи пред компютъра, не виждам къде е пречката всеки гражданин да провери в интернет дали днес следобед даден специалист има свободен час за прием. Да кажем, в 15.00 часа да си плати онлайн и в уречения час да бъде пред кабинета, където лекарят ще го чака.
Като сме го ударили на хвалба, надявам се умерена, бих искал да кажа също, че направихме някои инвестиции в битовата част. Преустроено ни е котелното. Едно лечебно заведение като не е топло и светло, всичко останало е компрометирано. Имаме втори котел, модерен, така че сме спокойни в отоплителния сезон.
Направихме важни инвестиции и модернизации в медицинска апаратура. С малко помощ от Общината успяхме да цифровизираме рентгеновата си продукция. В момента всички резултати са на диск, който с малка обработка може да бъде изпратен до всяка точка на света. Това е изключително удобство.
Благодарение на щедрите и добри хора от земеделската кооперация на село Дропла, имаме модерен ултразвук в АГ-сектора. Ще направим още някои модернизации в посока ултразвукова диагностика.
- Имате ли недостиг на лекари и специалисти?
ДКЦ-1 предлага достатъчно пъстра гама от видове услуги и специалности. Но не е там разковничето, не е това посоката на революционните стъпки, които трябва да предприемем.
Радвам се да споделя в ефир, че при нас започва нова колежка. Така че вече ще имаме на разположение гастроентеролог всеки ден от седмицата. Привлякохме нов специалист по кожни болести. Това са двете значими промени в структурата на личния състав.
- Помага ли Ви държавата? Анестезиолог или финансист е по-добре да ръководи Министерството на здравеопазването?
Системата на здравеопазването боледува тежко. Скърца и работи. Някъде повече скърца, някъде повече работи. Горко на този, който попадне в скърцащата зона. Силно впечатление ми направиха първите думи на новия министър – финансиста Кирил Ананиев. Той зададе един въпрос, който остана незабелязан от широката публика. Да бъдат изследвани лечебните заведения доколко и как успяват да се издържат. Не знам дали го изпусна, защото е откровен или от липсата на опит. Този въпрос разкрива гнилата основа на здравеопазването. Ще дам един пример, надявам се да е уместен. Как си представяте една структура от сигурността, да речем пожарната, да се самоиздържа? Малък пожар - 100 лева, среден пожар - 200 лева, голям пожар - 300 лева. Каквото изгасите – това е приходът. Оттам нататък са консумативите – отопление, ток, заплати, гориво. Звучи абсурдно, нали? На този принцип работи здравеопазването.
- Има ли обаче връщане назад - лечебните заведения вече да не са търговски дружества?
Това беше една не докрай обмислена рамка. Търговското дружество по презумпция се самоиздържа. Което означава, че то самото формира обема и цената на своята продукция. Но на нас не ни позволяват. Имаме определен брой услуги и цената им е формирана. Кое тогава ни прави самостоятелно търговско дружество? Нищо. Една селска бакалия е истинско търговско дружество, защото, ако се увеличи търсенето на определен продукт, тя продава повече, прави инвестиции и печели. Ако се вдигнат разходите, повишава цените и пак може да балансира. А ние кое от всичко изброено можем да направим? Нищо.
Истинските пазарни отношения са неприемливи и недопустими за системата на здравеопазването, те изкривяват и ощетяват. Недоумявам и останах втрещен от думите на един здравен анализатор по повод фалиращата болница в Белоградчик. Той обясни простичко следното: „Има ли в Белоградчик молове? Няма. Моловете са в София. Къде са хората – и те са в столицата. Така ще бъде и с болниците.” „Прекрасна” логика и жесток цинизъм. Това е истински пазарен цинизъм. В системата на здравеопазването има изкривяване, което трябва да бъде поправено.
- Има ли изкривяване по отношение на прословутата вече Истанбулска конвенция? От много време се пазя от тази тема, но Вие сте човек с позиция по повечето обществени въпроси. Какво мислите по този въпрос? Дали след третия пол „джендър” не е навлязъл и четвърти – „глупендър”?
Личното ми мнение е, че това е една много тъжна смешка. Не съм чел този документ, няма и да го прочета. Но мисля, че ни оглупяват. Ние сме царе на това да допускаме да ни занимават с несъществени теми. Постоянно харчим обществената си енергия в глупави и безсмислени спорове.
Нашата държава е подписала много конвенции, харти, концепции, които нито знаем, нито следва да бъдат част от нашето ежедневие. Това е тясна материя, с която не бива обществото да се занимава толкова задълбочено. Та дори темата за домашните кучета и кой как ги разхожда и отглежда, е много по-важна от тази конвенция. Много ми харесаха думите на един анализатор и ще си позволя да го цитирам: „Третият пол разказа играта на втория лифт.” Даже вторият лифт и природата на Пирин са по-важна тема.
Предлагам на мислещите наши съграждани да се съпротивляват и да отказват дебата по конвенцията. Като сме подписали харта за детето, да не би да няма насилие?! Ако държавата си е на мястото и сега насилието над жени ще се наказва, и ще бъде минимизирано. Когато държавата я няма и 15 конвенции да подпишем, все същата работа.  

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика