Начало >Добруджа >Общество

Д-р Мариян Ананиев: През 2018 г. ДКЦ-1 се справи успешно с две изпитания (ВИДЕО)

07.12.2018 г. 12:44:23 ч.
/
Д-р Мариян Ананиев: През 2018 г. ДКЦ-1 се справи успешно с две изпитания (ВИДЕО)
Изминаващата година премина с обичайната ежедневна борба да печелим доверието на нашите съграждани, които имат нужда от извънболнична медицина. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” управителят на ДКЦ-1 д-р Мариян Ананиев. По думите му извън тези обичайни усилия, лечебното заведение е имало две  изпитания през годината. Първото е било преобразуването на ДКЦ-то в еднолично търговско дружество. Това беше 9-месечен процес, който не толкова бе безобиден и лек, но успяхме да го приключим без сътресения. Нито колегите разбраха, нито пациентите, коментира д-р Ананиев.
Другото изпитание бе поредния епизод от сериала повишаване на минимална работната заплата, на която скоро предстои трета серия. Нямаше трус, но това е много сериозно изпитание, което променя финансово-счетоводните параметри на дружеството и изисква компенсация в приходната част, а ние не можем да я правим самоволно както правият всички търговски дружества. Ние чакаме да го свърши държавата през бюджета на НЗОК. В това са и нашите притеснения, каза д-р Ананиев. По думите му са преминали през това изпитание, но с много опънати нерви.
Ананиев не крие, че конкуренцията се увеличава, като по думите му използва нечисти прийоми.  Около ДКЦ – 1 никнат като гъби лечебни заведения и кабинети. Натискът на конкуренцията е налице. Тук говорим за конкуренция с елементи на сива икономика. Това са структури, които раздават стимули под масата, заяви д-р Ананиев.  Относно кадровата обезпеченост, по думите му заплахата идва от това, че законовата уредба не дава условия и възможности новозавършващи специалисти да намират реализация в доболничната помощ. Заплахата за нас идва от увеличаващата се възраст на нашите специалисти. Общата заплаха е, че младите лекари, които вземат специалност, търсят своята реализация в столицата и чужбина, каза още управителят на ДКЦ-1. По думите му има голяма разлика между медицинската услуга между столицата и провинцията и тя става все по-голяма.
Имаме новоназначена колега със специалност „Уши, нос, гърло”, което не се е случвало от години, но това не е достатъчно. Нужна е промяна  на регламентите, при които работим.
Подобренията трябва да търсим в организацията, за да бъдем удобни за хората, които ни търсят, каза Ананиев. Той признава, че не вижда кога може да се случи дългочаканата реформа в здравеопазването. Никой не желае да пипа тази криворастяща къща и да прави реформа, защото ако я бутнеш, ще падне върху тебе, коментира д-р Ананиев. Той разкри, че доболничното заведение е заделило през тази година 17 000 лева за коледни бонуси на служителите.
Д-р Мариян Ананиев посочи, че за следващата година очакваните изпитания са същите. Той се надява новият рамков договор да бъде по-благоприятен, като се предвиди увеличаване на цената на болнична и извънболнична помощ. От това ще зависи бюджетирането ни и колко ще бъдем ефективни, призна д-р Ананиев.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 20 май
Времето на 20 май
СУ „П. Р. Славейков“ представи добра практика на английски език пред водещи специалисти от чужбина
СУ „П. Р. Славейков“ представи добра практика на английски език пред водещи специалисти от чужбина
Актуализират Програмата за развитие на туризма на Добрич
Актуализират Програмата за развитие на туризма на Добрич
Вестник ГЛАС: Почти месец кв.„Пастир” е без питейна вода
Вестник ГЛАС: Почти месец кв.„Пастир” е без питейна водаЯндекс.Метрика