Начало >Добруджа >Общество

Д-р Мариян Ананиев: През 2018 г. ДКЦ-1 се справи успешно с две изпитания (ВИДЕО)

07.12.2018 г. 12:44:23 ч.
/
Д-р Мариян Ананиев: През 2018 г. ДКЦ-1 се справи успешно с две изпитания (ВИДЕО)
Изминаващата година премина с обичайната ежедневна борба да печелим доверието на нашите съграждани, които имат нужда от извънболнична медицина. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” управителят на ДКЦ-1 д-р Мариян Ананиев. По думите му извън тези обичайни усилия, лечебното заведение е имало две  изпитания през годината. Първото е било преобразуването на ДКЦ-то в еднолично търговско дружество. Това беше 9-месечен процес, който не толкова бе безобиден и лек, но успяхме да го приключим без сътресения. Нито колегите разбраха, нито пациентите, коментира д-р Ананиев.
Другото изпитание бе поредния епизод от сериала повишаване на минимална работната заплата, на която скоро предстои трета серия. Нямаше трус, но това е много сериозно изпитание, което променя финансово-счетоводните параметри на дружеството и изисква компенсация в приходната част, а ние не можем да я правим самоволно както правият всички търговски дружества. Ние чакаме да го свърши държавата през бюджета на НЗОК. В това са и нашите притеснения, каза д-р Ананиев. По думите му са преминали през това изпитание, но с много опънати нерви.
Ананиев не крие, че конкуренцията се увеличава, като по думите му използва нечисти прийоми.  Около ДКЦ – 1 никнат като гъби лечебни заведения и кабинети. Натискът на конкуренцията е налице. Тук говорим за конкуренция с елементи на сива икономика. Това са структури, които раздават стимули под масата, заяви д-р Ананиев.  Относно кадровата обезпеченост, по думите му заплахата идва от това, че законовата уредба не дава условия и възможности новозавършващи специалисти да намират реализация в доболничната помощ. Заплахата за нас идва от увеличаващата се възраст на нашите специалисти. Общата заплаха е, че младите лекари, които вземат специалност, търсят своята реализация в столицата и чужбина, каза още управителят на ДКЦ-1. По думите му има голяма разлика между медицинската услуга между столицата и провинцията и тя става все по-голяма.
Имаме новоназначена колега със специалност „Уши, нос, гърло”, което не се е случвало от години, но това не е достатъчно. Нужна е промяна  на регламентите, при които работим.
Подобренията трябва да търсим в организацията, за да бъдем удобни за хората, които ни търсят, каза Ананиев. Той признава, че не вижда кога може да се случи дългочаканата реформа в здравеопазването. Никой не желае да пипа тази криворастяща къща и да прави реформа, защото ако я бутнеш, ще падне върху тебе, коментира д-р Ананиев. Той разкри, че доболничното заведение е заделило през тази година 17 000 лева за коледни бонуси на служителите.
Д-р Мариян Ананиев посочи, че за следващата година очакваните изпитания са същите. Той се надява новият рамков договор да бъде по-благоприятен, като се предвиди увеличаване на цената на болнична и извънболнична помощ. От това ще зависи бюджетирането ни и колко ще бъдем ефективни, призна д-р Ананиев.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика