Д-р Митко Георгиев: Въпреки пандемията, спешността в МБАЛ-Добрич не намаля

18.01.2021 г. 10:00:04 ч.
/
Д-р Митко Георгиев: Въпреки пандемията, спешността в МБАЛ-Добрич не намаля
 Д-р Митко Георгиев ръководи отделението по „Ортопедия и травматология“ в МБАЛ-Добрич от близо 17 години. Преди година той спечели конкурс за водещата позиция за четвърти път.
Д-р Георгиев е завършил медицина във Медицински университет Варна. Специализира ортопедия и здравен менижмънт. Той получи наградата „Лекар на годината“ за област Добрич през 2015 година, посвети отличието си на екипа, с който работи. Д-р Митко Георгиев остави своя следа и като председател на РЛК в Добрич. Съпругата и един от синовете на д-р Георгиев също са лекари.

 
- Д-р Георгиев, припомнете ни историята на отделението, което ръководите от 17 години.

Ще Ви върна доста по-назад от създаване на отделението. Тази година се навършват 155 години от основаването на добричката болница. 1886 година в Хаджиоглу Пазарджик е създаден третата болница за цивилни граждани, с изключение на тези които са били във военните гарнизони в Русе и Варна. Болницата за цивилни граждани във Варна е от 1869 година. Лечебното заведение в Добрич има своята дългогодишна история, част от нея е и нашето отделение. Ортопедичното отделение е открито на 1 декември 1963 година – преди 57 години. Отделението е минало през различни периоди като структура в Окръжна болница, а при основаването на Медицинския факултет в Добрич, става клиника към университета. След това имахме едно много ползотворно сътрудничество с кантоналната болница Шафхаузен. Винаги подчертавам, че не започваме от нулата, много високо е било стъпалото на лекарите ръководили отделението преди мен. Много активна бе хирургичната дейност при оглавяване на катедрата от проф. Димитър Камбуров. Впоследствие от Швейцария получихме оборудване и много добра операционна с най-съвременна апаратура. Не на последно място е и стерилизационната - втората в България (по време на откриването) като ниво и възможности. Благодарение на нея и до днес имаме много добри резултати в следоперативното лечение, когато е много важно да не се допусне инфекция.
- Миналата година беше тежка за всички, но най-вече за лекарите. Плановите операции бяха спрени. Как се отрази това на едно натоварено отделение?
Работихме в една част от годината в условия само на спешност. Неколкократно бяха спирани плановите операции. Интензитетът на работа намаля с 25%. Връщахме само плановите пациенти, а спешните приемахме с рисковете за инфекцията, съпътстващи пандемията.
- Статистиката показа намаление на броя на катастрофите по време на извънредното положение. Усетихте ли това намаление в ортопедичното отделение в Добрич?
Статистически спешността в сравнение с предходни периоди е съпоставима. Последните 2-3 месеца, въпреки че пак работим само по спешност, интензитетът е по-голям в сравнение с други години. Не сме спирали да работим.
- По време на пандемията лъснаха несъвършенствата в здравната система...  
Да, има субективни условия, които се отразяват. Ние нямахме пациент заболял от коронавирус. Тази пандемия според мен ни дава повод да  преосмислим приоритетите си и да намерим най-важното. Едва ли има  някой, който все още не е разбрал, че човешкото здраве и човешкия живот са най-важните. Ние си го пожелавахме преди, но някак наизуст или без да разбираме целия смисъл на пожеланието: „Да си жив и здрав!“. Хората, които трябва да осигурят този живот и здраве се оказаха най-вече в болниците, в амбулаториите. Пациентите и ние - лекарите бяхме принудени да преосмислим много неща и да преподредим приоритетите.
- Качеството на работа в ортопедичното отделение в Добрич е съпоставимо с това във Варна. Разкажете повече за екипа Ви?
Не само с варненска болница можем да се сравняваме. В периодичните одити се дават категоризации на отделенията. Категориите са три - първа,  втора и най-високата е трета. Откакто съществува тази система за оценки, винаги сме били в трето ниво. Това означава, че защитаваме всички изисквания и извършваме лечебна дейност на ниво университетска болница. Имаме капацитета и възможностите да извършваме целият обем ортопедични дейности – ендопротезиране (смяна на изкуствени стави), артроскопии, целият обем на синтеза или фиксиране на счупени кости, мекотъканни операции, операции в детска възраст. Успяваме да поддържаме нивото на оборудването и на квалификацията на целият екип в ортопедично отделение. Разполагаме с осем лекари, от тях седем имат специалност, а един е специализант. Това обезпечава добрата работа. Хубавото е, че имаме и млади колеги, на които един ден да предадем щафетата. Може би сме отделението в МБАЛ, в което има най-много млади колеги. Хубаво е, че през последните 2 - 3 месеца и в другите отделения са постъпили осем млади лекари, които тепърва ще специализират. Те са нашата надежда за бъдещето.
- Какво е положението с техническата обезпеченост? Преди година имахте нужда от артроскоп и нова операционна маса…
Да, имахме нужда, но проектът е вече реализиран и от около година разполагаме с нова модерна артроскопска апаратура. Надяваме се в най-скоро време да се сдобием и с нова операционна маса.
От една седмица вече е възстановена плановата дейност и се извършват и плановите операции. Затова се очаква известно натоварване в работата, тъй като говорим за отлагани в продължение на 2 месеца планови операции. Но ние сме в готовност и ще се справим.
- Какво е вашето отношение към ваксинацията срещу Ковид-19? Вие, ваксинирахте ли се?
Имах намерение да се ваксинирам, но през месец декември се срещнах с инфекцията и според правилата сега не трябва да си слагат ваксина.
- Директор на МБАЛ-Добрич в момента е вашият син – д-р Георги Желязков? Поощрихте ли го за тази стъпка? Давате ли му съвети за управлението на болницата? А критикувате ли го?
Никога не давам непоискан съвет. Няма нужда да обяснявам какво е натоварването на заемащия този ръководен пост в момента. Управлението на такава структура не е лесно по принцип и без да сме в извънредна епидемична обстановка, която допълнително усложнява ситуацията. Но надеждата за бъдещето е в енергията на младите хора. А критиката за мен не е нещо негативно, ако е градивна и заредена с позитивна енергия. Говорейки за позитивна енергия, много е важно един директор на болница да има подкрепа на различни нива, включително и на държавно.
- Какви са очакванията Ви за 2021 г.?
Дано за всички ни е приоритет здравето и доброто. И ако всички сме обединени в действията си в тази насока, нещата ще се получават и ще има благоприятен изход от настоящата извънредна ситуация.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика