Начало >Добруджа >Общество

Д-р Северина Василева: Хората по-често търсят психиатрична помощ, без да се притесняват (ВИДЕО)

10.10.2024 г. 14:47:16 ч.
/
Д-р Северина Василева: Хората по-често търсят психиатрична помощ, без да се притесняват (ВИДЕО)
На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Тази година темата на кампанията е „Психично здраве на работното място“. Това е важна тема, която засяга много съвременния човек, тъй като всеки един от нас прекарва голяма част от ежедневието си именно на работно място, а неблагоприятните фактори там могат да бъдат причина за отключване на различни психични заболявания - най-често в областта на тревожно депресивния спектър, заяви за медийна група „Добруджа“ д-р Северина Василева – временно изпълняваща длъжността управител  на Центъра за психично здраве „Д-р Петър Станчев“.

Стресът може да може да бъде част от патогенезата за отключването на такива заболявания. Прекомерният натиск, прекомерното натоварване, лошият микроклимът в работните колективи, могат да бъдат предпоставка за психичното здраве на всеки човек, посочи специалистът. Нейните наблюдения от практиката показват, че не малък процент от хората, които страдат от подобни проблеми, съобщават за дистрес на работното място под една или друга в форма.

При хора с различни психични заболявания е изключително важна ролята на семейството и на обкръжаващата среда. За съжалението има много хора, които са лишени от такава подкрепа, а това оказва изключително негативно влияние. Близките могат да помогнат, да мотивират боледуващия да потърси психиатрична помощ или след неговото изписване и стабилизиране след острото състояние, да го мотивират да се придържа към поддържащото лечение, посочи д-р Северина Василева.

По думите й през последните години се е повишила достъпността до психиатрично лечение. Макар и малко, хората започнаха по-често да търсят психиатрична помощ, без да се притесняват от мнението на обществото. В този смисъл може би има малко намаляване на стигматизацията, каза д-р Василева. Нейният апел е при установяване на някакъв, макар и малък проблем, да се потърси помощ от специалист, за да се предприемат действия, ако това се налага. Много често хората прибягват към друг вид специалисти, към алтернативни методики или се борят сами да се справят с психичното страдание, което имат. Разбира се, че това не е за препоръчване, каза тя.

Във връзка с употребата на психоактивни вещества, особено сред младите хора, д-р Василева, каза, че то може да доведе до изключително неблагоприятни социални и здравни последствия. В практиката си като психиатър често срещам психотични усложнения от употребата на нелегални психоактивни вещества, които водят до импулсивни,  агресивни и неадекватни прояви, престой в Спешно отделение, болница.
Посягането към такива вещества може да е във връзка с проблеми в семейството или в обкръжението на младежите, но по-често те прибягват към тях заради средства и желанието им да се впишат в нея. Много голям процент от подрастващите имат контакт по някакъв начин с такива психоактивни вещества или с такива връстници, които са употребявали. Много често мотивацията е търсене на удоволствени преживявания, каза д-р Василева.
 
В лечебното заведение се лекува много широк спектър от клинични състояния. Голяма част от лежащите в Психодиспансера са с хронични заболявания като параноидна шизофрения, по-малък процент се срещат за първи път с психиатричните институции и предстои да бъдат диагностицирани. Тревожно-депресивните разстройства и страховите разстройства също са голям процент, посочи управителят.
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Медийна група „Добруджа“ с поздрав към колектива на ансамбъл „Добруджа“ (ВИДЕО)
Медийна група „Добруджа“ с поздрав към колектива на ансамбъл „Добруджа“ (ВИДЕО)
Ансамбъл „Добруджа“ празнува днес 70-и рожден ден (ВИДЕО)
Ансамбъл „Добруджа“ празнува днес 70-и рожден ден (ВИДЕО)
Ученици  дискутираха с токсиколога д-р Загорчев  негативните последици от наркотични вещества (ВИДЕО)
Ученици дискутираха с токсиколога д-р Загорчев негативните последици от наркотични вещества (ВИДЕО)
Пътната агенция предупреди за възможни затруднения при купуване на винетки
Пътната агенция предупреди за възможни затруднения при купуване на винетки



Яндекс.Метрика