Д-р Трифон Йорданов: От директора до санитаря ще положим усилия за доброто на болницата

04.05.2015 г. 10:11:57 ч.
/
Д-р Трифон Йорданов: От директора до санитаря ще положим усилия за доброто на болницата
Д-р Трифон Йорданов бе избран за изпълнителен директор на МБАЛ – Добрич на извънредно общо събрание на акционерите във вторник.
На събранието беше освободен досегашният изпълнителен директор на болницата д-р Красимир Николов и старият Съвет на директорите и е гласуван нов в състав – д-р Трифон Йорданов,  д-р Димитър Груев /анестезиолог/ и Боряна Зидарова – от отдел „Правен” на Министерство на здравеопазването.
Новият Съвет на директорите ще има 3-годишен мандат на управление. Той е приет с пълно единодушие от представителите на Министерство на здравеопазването и община Добрич, които държат съответно 63% и 16% от капитала в „МБАЛ – Добрич” АД.
Д-р Трифон Йорданов е завършил медицина в МУ Варна през 1989 година и веднага започва работа в добричката болница. От 2003 година е началник на Родилно отделение, а от 2004 – на Акушеро-гинекологичното.
 

Д-р Йорданов, какво предизвикателство поемате с новият си пост?
Във времето, в което живеем, новият пост е едно лично предизвикателство. Имам различни цели, които бих искал да реализирам на него. Основната ми цел е да се задържи нивото на качеството на оказваната медицинска помощ и да се справим с проблем като текучество навън на медицински кадри - лекари и медицински сестри.
Имате ли представа в какво финансово състояние заварвате МБАЛ Добрич?
Може би информацията, с която разполагам, все още не е много точна. Знам, че нямаме просрочени задължения към кредитори и доставчици. Изключвам текущите месечни такива. Длъжен съм обаче да подчертая, че това е за сметка на работещите в болничното заведение, като сестри и лекари, които са на едно от най-ниските нива по отношение на основно трудово месечно възнаграждение.
Това означава ли, че предвиждате повишение на техните възнаграждения?
Да. Това съществува като идея и цел. Доколко ще ни позволят възможностите, предстои да стане ясно. Това не зависи само от болничното ръководство. Ще отправя апел към всички работещи в болничното заведение - лекари, сестри и санитари. Всички заедно да положим усилия за по-доброто съществуване на болницата!
Предвиждате ли някакви промени в административния апарат на МБАЛ?
За момента такива не предвиждам. След като се запозная с документация, може и да предприема такива, но трябва време.
Всеки директор си сформира екип, с който работи. Вие, ще сформирате ли свой?
Считам, че екипът, който работи с д-р Николов, има добър опит и познания. Към настоящия момент това е екипът, с който ще работя, но пак повтарям, първо трябва да се запозная с болничната документация, за да получа по-добра представа за ситуацията в болницата. За това е необходимо технологично време.
Кои, според Вас, са основните проблеми в болницата? От кога работите в нея?
Работя в добричката болница от 1989 година. Не може да бъде изведен един основен проблем, има комплекс от проблеми. Считам, че качеството на медицинската помощ не трябва да се влошава, но проблемите касаят финансови въпроси, както и отношенията между болницата и доболничната помощ. Необходими са и нови апаратури, нови кадри - сестри, акушерки, лекари. Крайно необходимо е обновяване на някои от отделенията.  Повечето отделения в болницата са в добро материално и битово отношение, но има и такива, които спешно се нуждаят от ремонтни дейности.
Какво не Ви харесва във връзката „доболнична помощ – болница”? Къде се къса нишката?
Имам идея да проведа разговори с управителите на ДКЦ-та и с колеги, които работят в тези центрове. Комуникацията е трудна, защото това са отделни юридически звена и към момента има нулева комуникация на общуване. Ще се постарая да изгладим тези отношения и да внесем корекция  в тях. Имам идеи, за чиято реализация е необходимо време.
Загубите от неосигурените пациенти, които търпи болничното заведение, как ще се справите с тях?
Перманентно, ежедневно и месечно търпим загуби от здравно неосигурени лица. В част от случаите гражданите успяват да покрият вноските си и то предимно, докато са в лечебното заведение. Има друга част от тях, които напускат болницата преждевременно, без да покрият задълженията си. Има и друга група хора, които нямат възможност за плащане на вноски, но този процент не е толкова голям. За една част от тях законодателството позволява сключване на допълнителни споразумения с осигурителния институт, но те трябва да бъдат регистрирани като социално слаби.
Корупцията или сигнали за такава в добричката болница липсват? Как ще реагирате, ако до вас стигне сигнал за корупционна практика?
Ако кажа, че в болницата няма корупция, ще излъжа, а аз не искам да лъжа. Според действащия закон, след като има жалба и доказателства за такава дейност, установеното в него ще бъде приложено.
Проблемът с кадрите, който не подминава и добричкото болнично заведение, доколко е сериозен на местно ниво?
Мога да кажа, че почти няма отделение, което да не изпитва нужда от кадри и млади специалисти. Може би, само едно или две нямат този проблем. В 90% от 18-те отделения има необходимост от лекарски кадри, а проблемът при медицинските сестри е още по-сериозен, защото много от тях напускат и заминават в чужбина.
Бихте ли направил опит да се свържете с медицинските университети в страната, да презентирате болницата и по-този начин да привлечете бъдещи медицински специалисти?
 
Имам идея болницата ни да бъде представена в Медицински университет Варна, откъдето да привличаме както лекари, така и медицински сестри и акушерки. Ще представим условията за труд и квалификация, специализация по определени специалности.
Ситуацията със специализациите вече е по-различна. Младите лекари ще имат условия и  възможности за старт на специализация, което е много важно за всеки завършил студент.
Как ще коментирате нашумелия казус с пребитото бебе в софийска болница?
Недостигът на медицински сестри и акушерки е проблем в цялата страна. Една част от акушерките в нашата болница също работят на втори трудов договор при други работодатели. Работят в частни кабинети. Ние нямаме законовата основа да ги ограничаваме, а и нямаме право да правим това. В своето свободно време те могат  да правят каквото искат, но са задължени да идват на работа отпочинали и в добра кондиция. Мисля, че при нас проблем с  преумора няма. Нямаме случай, в който акушерка да работи 24 часа.
Ще продължите ли да работите като специалист?
Да, категорично. Още в момента, в който дадох съгласие да заема този пост, поставих условието един или два пъти през седмицата да работя в АГ отделението.
Мислите ли, че с лекотата с която поемате поста, със същата ще напуснете директорския стол, защото, предполагам сте наясно, че на този пост не може да се управлява дълго време. Може би ще останете, докато на власт е ГЕРБ?
Аз не съм член на ГЕРБ. Давам си сметка, че този пост е „ветровит” и в някой случай се влияе  от управлението на определени политически партии. Категорично съм на мнение обаче, че когато всичко е наред в една болница, да се прибягва до рокада в управленските кадри, не е уместно.  Аз имам своята диплома и специалност и смятам, че за мен няма да бъде проблем да напусна поста, когато и да е.
Какво Ви провокира да приемете предложението да заемете този пост?
Провокира ме фактът, че имам идеи, за които смятам, че ще бъдат полезни за болничното заведение, спрямо предходните ръководства. Тяхната реализация ще стабилизира болничното заведение, ще спомогне за повишаване на заплатите. Разбира се, всичко това не може да се случи за два дни. Необходимо е време.
Каква ще бъде комуникацията Ви със завеждащите отделения в болницата?
Смятам, че в ролята на директор, бих могъл да прокарам идеи, за които преди не съм имал възможност. Без помощта на колегите и на целия състав на болницата, който и да е на този пост, не би могъл да постигне нещо по-добро за нея, ако не разчита на тяхното взаимодействие, съпричастност, оказване на помощ. Определено ще имам забележки към всеки, който не си изпълнява задълженията така, както трябва и в посока по-доброто бъдеще на болничното заведение.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика