Д-р Веселинов: След 10 месеца ДКЦ-2 ще се отърве от заробващия кредит

27.04.2015 г. 10:05:31 ч.
/
Д-р Веселинов: След 10 месеца ДКЦ-2 ще се отърве от заробващия кредит
Д-р Валери Веселинов e управител на Диагностично-консултативен център-ІІ в Добрич от 2009 година. Той пое управлението от д-р Силвия Демирева, след проведен конкурс.
Д-р Веселинов е хирург. Лекарската си практика започва през 1991 г. като участъков лекар в село Бенковски. От 1996 до 1999 г. работи в Хирургичното отделение на добричката болница. От 1999 до 2009 година е специалист-хирург в ДКЦ-ІІ, а от април 2009 до сега е управител на здравното заведение.


Д-р Веселинов, какъв ще бъде отчетът на управляваното от Вас дружество „Диагностично-консултативен център – 2” пред община Добрич през тази година?
Отчетът ще бъде по-добър от миналогодишния. Загубите са намалени с около 40 хиляди лева, но въпреки това, отчетът не е чак толкова добър, колкото ни се иска да го видим. Има обаче сериозни предпоставки следващите ни отчети да са значително по-добри.
Основният финансов проблем на ДКЦ-2 възникна след един, да кажем недобре премерен, а от друга страна и изключително голям, бих го нарекъл заробващ кредит за една машина, която отдавна не работи. И не само, че не донесе допълнителни приходи, а допълнително увеличи загубите. (ДКЦ-2 изплаща кредит в размер на повече от 2 милиона лева за ядрено магнитен резонанс, който не работи и не се използва от години – бел. ред.) 
Откъм медицински дейности няма как да очакваме кой знае какви ръстове на приходите, тъй като всичко в една или друга степен е лимитирано от Здравната каса. Поради тази причина изплащането на този кредит се превърна в изключително сериозен проблем за дружеството. Хубавото е, че остават още 10 вноски и след това всички тези средства могат да бъдат насочени към забавени плащания и всички онези дейности, които допълнително утежняват състоянието ни.
Надявам се след година-две да водим този разговор в далеч по-оптимистичен тон.
Има ли в ДКЦ-2 дейности и услуги, които другите здравни заведения в града не предлагат?
Освен онкокомисията, която е уникална за областта изобщо. Разбира се изключвам онкокомисията в МБАЛ-Добрич, която е задължителна по стандарт.
Развиваме оперативна дейност в обемите за доболнична помощ. Тук има огромен резерв от възможности, които към момента не можем да реализираме не по наша вина. Става въпрос за Наредби на министерството, медицински стандарти, клинични пътеки. В ДКЦ-2 могат да се вършат поне пет пъти повече неща като оперативна дейност, отколкото ни е позволено по Здравна каса. За мен това е изкуствено създадено ограничение.
При встъпването си в длъжност възстановихте Онкологичната комисия. Задължени ли са ДКЦ-та да имат подобна комисия?
Не само, че не са задължени, но тази комисия изобщо не е част от дейността на ДКЦ. Още през 2003-2004 година създадохме тази онкокомисия, за да сме полезни на пациентите, които страдат от подобни заболявания, защото в Добрич няма Онкодиспансер. Те са на междуобластен принцип и всички пациенти, които са регистрирани с онкологични заболявания, на практика трябва да ходят до Варна или Шумен.
Голяма част от тези хора са в тежко състояние и напреднал стадий на болестта, а тези регулярни прегледи в онкодиспансерите изискват един немалък финансов ресурс. Затова в края на 2009 година възстановихме дейността на онкокомисията. След 2010 година имаме и финансиране за тази дейност от община Добрич.
С течение на времето, през тези вече пет години, броят на пациентите с такива заболявания доста се увеличи – около три пъти.
На какъв принцип действа тази онкокомисия?
Всички пациенти, които са регистрирани, преминават всички необходими прегледи тук на място, вместо да ходят във Варна. Всички изследвания, които им се назначават, също се правят тук.
Тези дейности нямат отношение към Здравната каса, а финансирането става със средствата, които общината осигурява. Тъй като всички процедури и изследвания са много скъпи, се налага ДКЦ-2 да дофинансира, защото няма как да върнем пациент.
Имате много добре развита лаборатория…
Развитието на лабораторията е един процес, който ние си поставихме за цел да развиваме. Доста средства сме инвестирали, на практика е обновена цялата техника – както биохимичният анализатор, така и хематологичният анализатор. Това са апаратите, които извършват повече от половината от лабораторните изследвания. Освен това имаме и апарат за изследвания на хормони и туморни маркери.
Имаме диапазон от изследвания, които са доста над достатъчните за ниво ДКЦ, но аз смятам, че това е вярната посока, защото ролята на лабораторните изследвания в медицинската диагностика расте много.
А най-големият атестат за нашата работа е признанието на пациентите. Защото има нещо, което не е известно на широката публика – в България има изградена система на национално ниво за външен контрол на качеството. Всички регистрирани лаборатории подлежат на такава оценка. И не е достатъчно само да се купи добра и скъпа техника, тя е само половината от лабораторната работа, но тази дейност е подложена на непрекъснат външен контрол.
И накрая един въпрос, който е много актуален в момента – енергийната ефективност. ДКЦ-2 работи такъв проект, почувствахте ли промяна след това?
Разбира се, ефектът от това, което се направи по фонд „Козлодуй” – е огромен. Категорично мога да кажа, че разходите за енергоносители са снижени значително. Освен това много рязко се подобриха условията не само на труд, но и на дейността на центъра като цяло. Защото подобрените битови условия най-много рефлектират върху пациентите и вече сме много близо до стандартите на комфортно здравно заведение. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика