Даниел Йорданов, депутат от БСП: Няма да прикриваме недостатъците в обществото заради председателството на ЕС

15.01.2018 г. 11:15:39 ч.
/
Даниел Йорданов, депутат от БСП: Няма да прикриваме недостатъците в обществото заради председателството на ЕС
Даниел Йорданов е на 39 години, народен представител от „БСП за България” в 44-ото Народно събрание. С агрономическо и юридическо образование.
В периода 2013-2014 г. е заместник-областен управител на Област Добрич.
На изборите за народни представители през миналата година Даниел Йорданов бе на второ място по броя на преференциални гласове. 2094 души от област Добрич дадоха гласа си персонално за него.
В края на 2017 г. Даниел Йорданов обеща да гостува в студиото на Медийна група „Добруджа”. На 15 януари разговаряхме с него по най-актуалните политически и обществени теми.

 
- Г-н Йорданов, от девет месеца сте народен представител от Добрич. Каква беше годината за Вас?
Годината беше интензивна и различна. Започна с встъпването в длъжност  на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент на страната. Нещо, за което сме съпричастни с партийната си подкрепа. Резултатът беше категоричен и българските граждани припознават техните кандидатури. През 2017-а имаше и парламентарни избори, в които нашата политическа сила получи двойно по-голям резултат. Увеличихме броя на депутатите от 38 на 80. През изминалата година стартира парламентарният живот на 44-ото Народно събрание, в което сме в опозиция. Но преследваме нашите идеи, които сме изложили в предизборната си кампания. Внесохме 30 законопроекта, свързани с повишаване на доходите, борбата с бедността, промени в начина на предлагане на здравеопазването.
- Вашият дял какъв е?
Аз лично съм взел участие във внасянето на пет законопроекта като съвносител. Участвал съм във внасянето на осем проекта за решение и съм правил предложения по законодателни промени, които са три на брой. Задавал съм въпроси – осем, в различни сфери.
- Докато ние водим този разговор, очакваме КЕВР да излезе с решение за повишение цената на водата. Протестиращите казаха, че са изпратили писмо до народните представители. Имате ли начини, методи за съдействие на гражданите?
Аз лично не съм получил писмо, но съм запознат и знам, че е проведен такъв протест.
Отношение по ВиК дружеството сме вземали от трибуната на НС, специално от Красимир Янков. От отговор на министър Нанков ние знаем, става ясно, че през всички години дружеството е имало сериозни проблеми. Очакванията от новото ръководство са за стабилизиране на дружеството.
- Вие бихте ли подкрепили недоволството на хората?
Да. Като политическа партия, която е със социална насоченост, е нормално да подкрепим този протест. Преди няколко седмици бе повишена цената на водата в много други общини и, може би, за първи път в историята на този сектор добричлии няма да плащат най-скъпата вода. Така че те могат да разчитат на нас като опозиционна партия, която ще отстоява тази позиция и ще работи за това цената на водата да остане такава, каквато е. Тя и без това не е ниска. В крайна сметка предстои сериозен проект, който предполага, че гражданите ще получат по-качествена услуга. Дано този цикъл се случи по-скоро.
- Раздвоени ли сте по отношение на Истанбулската конвенция, или решението Ви обединява?
Ние като партийна структура сме изградени от доста органи, колективни. Решението на НС е решение на колективен орган. То е по предложение на Изпълнителното бюро. За нас решението на НС е решение, което ще бъде изпълнено и от парламентарната група. Позицията на Националния съвет от събота е, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи конвенцията. Дебатът продължи пет часа. Решението не е свързано с нежеланието ни да подкрепим борбата срещу насилието над жени, а по-скоро заради спорни текстове в конвенцията.
- Има ли трети пол?
Точно поради тази причина на този етап няма да приемем конвенцията. И други държави в ЕС също не са подкрепили конвенцията. В публичното пространство излезе информация, че само България не е приела тази конвенция, трябва да разбием този мит. Въпросът е свързан с традиционализма у нас и дали българският народ приема текстовете, записани в този международен документ.
- Вие сте юрист и можете да дадете оценка на това какво е качеството на законите, които се приемат. Не приехте антикорупционния закон. Смущава ли Ви нещо?
Ние изразихме нашите притеснения във връзка с така предложения закон. Предложението на управляващите е да бъде съставен оран, който да е съвкупност от няколко институции. И нашето предложение е този орган да бъде независим, извън структурата на другите институции, което го прави независим по смисъла на закона. Основният аргумент, който изложихме  като политическа партия, е кой да оглави този орган. Предложението на управляващите е той да бъде предложен от Народното събрание.
- Но, не гласувайки този закон, Ви приписаха, че не се борите с корупцията или че не признавате, че у нас има корупция…
Не може опозицията да бъде обвинявана, че не иска да се бори с корупцията. При положение, че на 17 януари 2018  ние внасяме вот на недоверие точно по темата корупция.
Ежедневно ние показваме корупционни схеми  на територията на България и не мога да си обясня как може да има хора, които да твърдят това. Ние гласувахме против това този орган да се управлява от управляващото мнозинство. Нашето предложение беше председателят на този орган да се назначава от президента.
- Какво очаквате от вота на недоверие, който внасяте на 17 януари? Как ще се отрази това на европейското ни председателство?
Аз не мисля, че вотът трябва да бъде свързван с европредседателството. Двете теми са коренно различни. В крайна сметка получихме и международна оценка по темата, по която е Вотът на недоверие – корупцията.
Не можем заради председателството да прикриваме недостатъците, които виждаме всеки ден.
- Като народен представител организирате приемни дни през годината. Очаквахте ли, че най-наболелите въпроси на хората ще бъдат свързани с работата и доходите? Нещо, което един народен представител няма как да им осигури.
Това е много сериозен проблем не само в нашия регион, това е основен проблем на цялата страна. Заедно с моя колега депутат от БСП Красимир Янков сме провели над 20 приемни дни. И основният въпрос винаги е липсата на работни места…
- Но напоследък се говори, че безработица няма, а има хора, които не им се работи…
Вярно е, но темата е много сериозна и изисква сериозни законодателни мерки…
- Какво казвате на хората, които идват при Вас с молба за работа?
Признавам си, че е трудно да намериш точния отговор. Това е основният приоритет за БСП, това ще бъде наш приоритет и в бъдеще.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика