Начало >Добруджа >Общество

Деца от програма „Еко лято“ посетиха Окръжен съд - Добрич

05.07.2017 г. 15:36:54 ч.
/
Деца от програма „Еко лято“ посетиха Окръжен съд - Добрич
Окръжен съд - Добрич отвори врати за децата, участващи в програмата „Еко лято“  на Младежки център „Захари Стоянов“.  Ученици, на възраст от 9 до 14 години, имаха  възможност да влязат в съдебна зала и да научат какви са правилата за поведение в съда, да получат основна информация за съдебната система и функциите на магистратите, да разберат защо са нужни законите и какви са правата и задълженията им като граждани.
Особен интерес предизвика срещата им със съдия Галатея Ханджиева, която е председател на съда и ръководител на Гражданското отделение и съдия Калиптен Алид от Наказателното отделение. На достъпен език магистратите обясниха на децата кои спорове се решават в гражданските дела и при какви нарушения се стига до наказателна отговорност.
Децата получиха възможност да задават въпроси на съдиите и отправиха многобройни питания към тях. Учениците се интересуваха за какви престъпления се влиза в затвора, какви са наказанията за притежание и разпространение на наркотици, какъв е начинът да се потърси защита при домашно насилие, дали при раздяла на родителите децата винаги остават при майката. Поставен беше и въпрос дали в съда има детектор на лъжата и използва ли се той. Магистратите отговориха, че не разполагат с такъв апарат, като обясниха, че изследването с детектор на лъжата не се приема за доказателство в българската съдебна система.
В края на срещата окръжните съдии и малките гости си направиха обща снимка. Учениците с радост се възползваха и от възможността да заемат местата на съдебния състав и да се снимат облечени в съдийски тоги.
Екипът на Младежки център „Захари Стоянов“ реализира програмата „Еко лято“ за поредна година с идеята да осмисли свободното време на децата през летните месеци, като наред със забавленията им предложи и интересни начини за повишаване на техните знания в различни области. Посещението в съда целеше децата да получат основни правни познания. Очаква се в близките дни учениците, участвали в днешната среща да пресъздадат впечатленията си от съда в разказ или рисунка.

Коментирайте
Подобни новини
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
Днес е Разпети петък
Днес е Разпети петък
Прогноза за времето на 3 май
Прогноза за времето на 3 май
МОЯТ ГРАД: „Пица за смет” обедини граждани, бизнес и община за по-чист Добрич (ВИДЕО)
МОЯТ ГРАД: „Пица за смет” обедини граждани, бизнес и община за по-чист Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика