Начало >Добруджа >Общество

Дейности за 100 млн. лева в град Добрич са заложени в концепция, преминала етап на допустимост

08.03.2024 г. 10:17:27 ч.
/
Дейности за 100 млн. лева в град Добрич са заложени в концепция, преминала етап на допустимост
Публично обсъждане на комбинираната концепция „Икономика и мобилност в интерес на хората“, се проведе вчера в заседателната зала на Община Добрич. Комбинираната концепция за интегрирани териториални инвестиции, която вече е преминала успешно етапа по административно съответствие и допустимост, е разработена в партньорство между Община град Добрич, Община Добричка, Община Търговище, ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост – Добрич, ПГ по аграрно стопанство – Добрич и „Градски транспорт-Добрич“ ЕООД. В нея са планирани мерки от различни сектори. Индикативния бюджет на цялата концепция е 117,8 млн. лв..

Това е един нов за всички нас начин, за кандидатстване с проектни предложения. Този нов подход предполага най-вече диалог и сътрудничество, заяви в началото на обсъждането Павел Павлов, зам.-кмет на Община Добрич. Той отбеляза, че нашата концепция е с най-висока стойност в целия Североизточен район. Това се дължи на това партньорство, подчерта Павлов.

Това е комбинирана концепция с партньори в различни области. Очакванията са проектите в нея да бъдат финансирани по две различни европейски програми. Целта е тези концепции и резултатите от тях да имат влияния върху повече от една община, посочи управителят на ОИЦ-Добрич Геновева Друмева.  Тя представи подробности за разработената концепция.
За Община Добрич, която е водещ партньор в концепцията са заложени дейности по три проекта за 100 млн. лева. На стойност 6 млн. са дейностите за Община Добричка и 9 млн. за Община Търговище, а останалите средства са за двете гимназии.

За град Добрич първата дейност е свързана с подобряване на сигурността на бизнес зоните „Запад“ и Север“, внедряване на система от камери с висока разделителна способност, намаляване на разходите за енергия чрез възобновяеми източници и изграждане на улично осветление с нулеви емисии и вградени устройства за регулиране на осветеността в различни части на денонощието. Тези дейности са на стойност 800 хиляди лева.
Втората дейност включва мерки за повишаване на инвестиционната привлекателност в бизнес зоните, като за предвидени ремонти на улици, изграждане на зони за отдих, паркоместа, кръгови кръстовища, зарядни станции и подземна инфраструктура. Тези мерки са на стойност над 50 млн. лева.
Третата дейност е насочена към подобряване на градската мобилност, като се предвижда ремонт на участъци от основни булеварди, обособяване на велосипдена мрежа, закупуване на нови електробуси, зарядни станции и изграждане на нови спирки. Стойността на тези дейности е над 43 млн. лева.

Четвъртата и петата дейности са свързани с Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и Професионалната гимназия по аграрно стопанство. И за двете училища са предвидени саниране на сградите, както закупуване на училищен автобус и изградена зарядна станция за него. Проектът на ПГТОЛП е на стойност 1,5 млн. лева, а този на ПГАС – над 4,3 млн. лева. По програма „Образование“ за двете гимназии са планирани средства за развитие на дуалното обучение.

Проектът на Община Добричка е свързан с модернизацията на сградата на общинската администрация и изграждане на инсталация за възобновяема енергия. Стойността на дейностите е 6 млн. лева.

Геновева Друмева уточни, че тези бюджети са индикативни. Очаква се в средата на годината да бъдат обявени насоки за кандидатстване по програмите. Едва тогава всеки един партньор в концепцията ще разпише в детайли своята проектна идея. 

Преди това бе представена и концепцията „Изграждане на зони за спорт и спортни площадки на открито в СУ "Димитър Талев" гр. Добрич“ на СУ "Димитър Талев е насочена към създаване на условия за физическо и здравно изграждане и развитие на младото поколение. Проектните дейности включват изграждане на съвременни и модерни зони за спорт и игри - лекоатлетическа писта и алея; игрища за федербал, за "народна топка" и за други игри; подобряване на съществуващото футболно игрище; зони с лостове; площадка за велосипедисти; зони за игри и отдих. Прогнозният бюджет е 236 226 лв., като при одобрение на концепцията те ще бъдат осигурени от Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. 



Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика