Детелина Николова: До средата на лятото ще имаме подобрена пътна мрежа

11.05.2015 г. 11:35:55 ч.
/
Детелина Николова: До средата на лятото ще имаме подобрена пътна мрежа
Г-жо Николова, носеше се една мълва, че Кристалина Георгиева дойде в Добрич, за да Ви покани в кабинета си.
Може би мълвата не е съвсем безпочвена. Участието ми в работата на Комитета на регионите е част от националната политика да сме в европейските институции, да правим политика в Европа като цяло, но и да усещаме най-бързо – още с първите размисли и решения какво ние да транспонираме в България и как да го правим. Може би като част от всичко това и като част от моята работа, която започна в Брюксел още преди да станем членове на Европейския съюз, от 2005 година аз съм от наблюдателите в Националната делегация. От 2007 г вече редовен член на Комитета на регионите. Бях заместник-председател и на бюрото. И се познаваме с г-жа Кристалина Георгиева вече от доста години. В тази посока тя наистина съвсем позитивно казва, че сме един екип, един отбор. Защото ние сме в Европа, защото работим заедно, и защото, вярвайте ми, ако аз не изпълня добре решенията на Европейския съюз, като кмет на българска община и като член на Комитета на регионите, би трябвало да се срамувам.
Някой наши съграждани също са ме спирали и са ме питали за моето професионално развитие, но аз мисля, че това, което се случва, показва и моята практика – където и да бъда поканена, независимо в каква институция – в България или независимо къде –трябва да работим така, че да не се срамуваме. Всички заедно като хора, като нация, аз винаги съм държала на екипност. Винаги съм считала, че резултатите от моя труд не са само лични, а те са на екип.
Да разбираме ли, че това „Не” не е окончателно?
Нека не го коментираме.
Чухме от министър Ивелина Василева, че един от първите проекти през новия програмен период ще бъде за Добрич.
Да, определено. Аз мисля, че и преди три седмици на заседание в Брюксел споделих, че петте ранни проекта в България, които не успяха да бъдат финансирани с европейски пари през изтеклия програмен период, т.е. ние вече трябваше да покриваме участъци от подземната инфраструктура, ако вървеше всичко в синхрон. Всички знаем, че февруари 2012 година ОП „Околна среда” беше спряна за България  и всички дейности бяха прекратени. За това и Добрич не получи договор за безвъзмездна финансова помощ. Сега в числото на петте ранни проекти са Добрич, Асеновград, Пловдив, Плевен и Долна Митрополия. Еврокомисията отпуска за България за 2015-2017 година 300 млн. евро. Това ще бъдат инвестициите във водния сектор в българските общини по готовите проекти. На нас да ревизираме проекта в частта „Анализ, разходи и ползи” и да осмислим съобразно новите изисквания и критериите на ОП „Околна среда” за новия програмен период 2014 - 2020 как да постъпим, как да ревизираме в съответствие с изискванията на програмата нашия проект и да подготвим апликационната форма. Този път ще бъде наистина още по-трудно. Имам предвид стартиращите нови оперативни програми. Защото законодателството все още не е факт, т.е. за максимални възможни по-леки облекчения да кандидатстваме интегрирано, да обединим с нашите мерки по другите оперативни програми, най-вече „Региони в растеж”, и да можем действително да видим в една обобщена интегрална апликационна форма, интегрирана, какви постъпателни мерки ние ще направим за следващите години. Дори мога да цитирам писмото, изведено от 8 май, пристигнало при нас в пощата, а именно, че управляващият орган, както обяви министър Василева, планира подготовката на проектното предложение на община Добрич за финансиране през новия програмен период. Тук новият проблем ще бъде как с нашия партньор ВиК ще съумеем да дофинансираме нашата част. Знаете, че от наша страна община Добрич е взела решение за съфинансиране с 10 млн лева. Аз вярвам, че можем да намерим общо решение с правителството в подкрепа именно на цялостното предложение, за да не бъде утежнен делът на община град Добрич.
Как виждате всичко това във времето?
Тази година трябва да подработим предложението и да го предоставим на управляващият орган на оперативната програма за оценка, която по законодателството в България трябва да трае три месеца. Този път проектното предложение няма да бъде изпращано за оценка в Брюксел, тъй като вече има становището на Брюксел, а ще получи номинацията от нашия управляващ орган, в лицето на МОСВ, ОП „Околна среда”.  Хубавите неща се случват бавно и трудно. Изискванията за усвояване на средства по оперативните програми са трудни, бавни, както и по фонд „Солидарност”. Знаете, наводнението не отмина нашия град, а щетите, които бяхме понесли и които Европа оцени в частта само за инфраструктура, бяха в размер на около 600 хиляди евро. За които ние подготвихме апликационна форма, депозирахме, но още очакваме оценката за тази наша бъдеща инвестиция. Евентуално, след като получим оценката, ще стартираме процедури за избор на изпълнители, а самото предложение ще бъде в рамките като цялостен проект следващите 36 месеца – изпълнено. Така че след като сме кандидатствали за тези 600 хил евро, нямаме право със собствен ресурс да покриваме точно тези улици, за които щети ние сме кандидатствали по европейски средства.
А тези улици, които ще залегнат и във водния цикъл, ще продължат да изчакват този момент, нали?
Определено да. Инвестицията трябва да бъде в подземната част – канализации, водопроводи, главен колектор, канализационни отклонения към домовете на жителите на различните квартали и ние сме готови с техническите и работните проекти за цялостно асфалтиране после на тези улици. Това ще стане в рамките на тези 4 следващи години и аз съм убедена, че въпреки нетърпението на много наши съграждани, когато започнем реално и стартираме работа, ще се убедим, че тази инвестиция е така необходима във водния цикъл и тя ще бъде инвестиция за следващите най-малко 30 години. За развитието на нашия град. Няма как дружеството да осигури средства в толкова голям размер – други средства не са предвидени нито от бюджета на държавата, нито на общината, нито на самото дружество, което е с изключително тежки и трудни показатели. Това са около 100 млн лева и няма кой да ги даде.
Бяхте казали, че това е проектът на проектите, най-големият. Това означава ли, че ще останете да си довършите проекта и след октомври?
Ако това се случи, дали ще остана или някой друг ще го продължи, просто градът са нуждае от тази инвестиция. Това е невъзвратим процес. Ние трябва да отстояваме да се случи тази инвестиция.
Има нещо ново обаче, за което трябва да разкаже и което се случва, изграждането на кръстовище с кръгово движение по ул. „Отец Паисий” и улици „Димитър Петков” и „Батак”. Необходимо ли е това кръгово кръстовище?
С оглед подобряване на цялостния поток на пътно-транспортната инфраструктура в град Добрич, от преди 2 години започна постъпателно изграждане на кръгови кръстовища. С оглед намаляване и на светофарните спирания на автомобилите. Всичко това донесе и изведе след анализ необходимостта от няколко кръгови кръстовища на територията на главните артерии в зона „Център”.
Вече започнаха подготвителните работи и стартираха подготвените строителни дейности за неговото осъществяване. Бих мога и по-подробно да коментирам за него, но би било по-удобно на сайта на Общината да качим всички детайли, а тук е добре да споделим, че за сега средствата, които сме отделили са 120 хиляди лева. Организацията на движение е създадена след съгласуване със съответните институции. Това, което бихме могли да коментираме е, че анализът ни дава основание постъпателно да проектираме и създаването на кръгови кръстовища по бул. „Трети март”. Влизайки от Варна, знаете голямото кръстовище в началото на пешеходната зона с ул. „Отец Паисий”, бул. „25-ти септември” и бул. „Трети март” (района на Стара къща) също се нуждае от едно правилно изградено кръгово кръстовище, което да може да комуникира с вече изграденото на ул. „Ген. Колев” и да продължи към ул. „Сан Стефано” и посока МБАЛ. За да няма спиране на транспортния поток и за да може да бъде облекчено движението. Когато намаляваме светофарните кръстовища, даваме възможност на автомобилите по-лесно, по-плавно да се придвижват по големите пътни артерии и по този начин да не замърсяват околната среда с изчакване по светофарите. Това е организация, което вече е довело до много по-добри резултати и тя се наложи като такава в цяла Европа. Виждате, че и по големите магистрали, където има пресичане с главни артерии се изграждат подобни кръгови кръстовища почти навсякъде в България.
Бих поднесла от името на община град Добрич и извинения за причиненото неудобство, но разберете, уважаеми съграждани, без всички тези дейности ние не можем да облекчим работата и движението на целия този пътникопоток.
Успоредно със започване на работите по кръстовището ние ще започнем и изграждането на „легнали полицаи” там, където пешеходните пътеки са най-натоварени. Знаете, че се променя законодателството няколко пъти. Бяха дадени изкуствени елементи като възможност за ограничаване на скоростта по пътните артерии, сега вече преминахме на други изисквания. Всичко това е организирано. В бюджета за настоящата година са отделени 40 хиляди лева. В тази връзка приключи и изборът на изпълнител за изкърпването на пътната мрежа, която наистина вече е осеяна с много щети. Не само след аварийните  ремонти на ВиК, но и след зимния период, тъй като мрежата е доста износена. След като не сме изпълнили дейностите по водния сектор ние не можем да асфалтираме изцяло тези улици, по които е разчетено преминаването на тази инвестиция. Имах разговори с управителя на ВиК дружеството.
В един разговор той Ви обеща, че ще си поемат ангажимента.
И сега говорихме за това, че вече е съставена група, която той определи като един от възможните варианти за изпълнение на тези дейности и към 20 май с налична техника, която вече той се снабдява, постепенно ще може да започне възстановяване на щетите на уличната мрежа. Целта е да се намали след всеки авариен ремонт и възстановяване по ВиК мрежата оставянето на нещата така, както до сега. Това трябва да се превърне в една постъпателна практика за максимално възстановяване на уличната мрежа. Ще синхронизираме дейностите на групата с дейността на изпълнителя, за който община град Добрич провежда и процедура. И ще можем да се радваме на една нормална пътна настилка.
Много често напоследък хората ми пишат „Вие, не пътувате ли из града? Не виждате ли какво е състоянието?”. Искам, уважаеми съграждани, да напомня: на 16-ти февруари беше одобрен бюджета от Общински съвет, след което процедурата беше подготвена от общината, веднага качена на сайта на Агенцията, проведена, но за това се изисква почти два месеца срок за набиране на оферти. Защото средствата не са малко, 700 хил. лв са заделени тази година от общината, а като се включи и ВиК, се надявам наистина в средата на лятото да имаме една максимално подобрена пътна транспортна мрежа. За съжаление, спазването на законодателните мерки и ограничения във времето, налагат да се съобразим с тези правила, за да не понасяме щети и санкции като община. Но много е важно да спазваме законодателството, колкото и да е трудно, за да можем действително да имаме доброто лице за усвояване на всякакъв вид ресурс, както национален, така и европейски. В рамките на това, което ни очаква през настоящия пролетно-летен сезон е възстановяването на уличната и тротоарната настилка след прокопаванията от кабелните оператори. В момента трима оператори изпълняват тази инвестиция. Поради зимните условия разрешението бе дадено и на тримата оператори до  25 февруари, сега бе удължено до 31 май. Това е срокът, който е даден и на изпълнителите за възстановяване на настилката в първоначалния вид. Естествено, контролът ще бъде както с представителите на операторите, така и на общината, и на КАТ. За да можем да сме наясно, че това, което са осъществили, действително е възстановено. Но е трудно и въпреки това не синхронизирано между тримата оператори да положат тази мрежа от 20 км оптичен кабел. Изграждането на тръбната мрежа е 18 071 линейни метра. Знаете, че в годините се наложи законодателството да предприеме стъпки и общината като изпълнителна власт да изрежем всички мрежи на операторите, които в годините се наслагваха една върху друга и нямаше необходимост от синхронизиране между тях. Затова законодателството и общината наложиха изпълнението на тръбна мрежа в подземната инфраструктура, с което се надяваме тази практика от въздушни кабелни мрежи да бъде прекратена и да нямаме проблемите, които съпътстват бъдещи инвестиции.
През изминалата седмица приключи полагането на тръби по ул. „Райна Княгиня”, по ул. „Илю Войвода” участъците са възстановени до края на тази седмица ще завърши преасфалтирането на прокопаването на уличните платна, а възстановените участъци по ул. „Любен Каравелов”, „Хан Аспарух”, „Райко Цончев”, „Илю Войвода”, „Иван Вазов” ще бъдат към своя край. БТК е последния оператор, който работи в каналната мрежа. На „Близу” участъкът е почти готов, той стигна до Военно гробище. Надявам се с това зимните тревоги на прокопаванията да свършат, защото наистина хората не издържат вече – тротоари, платна се прокопават, времето беше лошо, преминаванията са трудни. Но това е една инвестиция, която общината по никакъв начин не може да спре, съгласно Закона за устройство на територията. Само трябва да съблюдаваме и да даваме по-бързи срокове.
Ще продължим да поддържаме уличното осветление през настоящата година, защото вече имаме избран изпълнител за тази услуга. Освен това искам да споделя и за националната програма за енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради. До момента община град Добрич е сключила вече 24 договора със сдруженията на собствениците, което означава, че цели 24 сгради са упълномощили общината да ги представлява пред Българската банка за развитие и Областната управа. За тези сгради вече ние продължаваме процедурите за избора на съответни фирми, които ще извършат обследванията.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика