Детелина Симеонова: Когато налагането на религия се превърне в агресивна политика, води до тероризъм

02.10.2015 г. 11:04:51 ч.
/
Детелина Симеонова: Когато налагането на религия се превърне в агресивна политика, води до тероризъм
Детелина Симеонова е родена в Добрич. По образование е юрист, завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи в Районния и в Окръжния съд в Добрич. Упражнява адвокатска професия. Правен консултант е на единствената в страната Национална асоциация за семена.
През февруари 2009 г. Симеонова инициира и участва като учредител на Сдружение в обществена полза „Гражданско общество за Добрич”. Именно сдружението, чийто председател е Детелина Симеонова, успя да извоюва въвеждането на обучение по православно вероучение в детските градини в Добрич, който стана първият град, въвел още през 2009 година църковно обучение в забавачките. 
Детелина Симеонова е предпочитан събеседник не само в регионалните, но и в национални медии, тъй като винаги има позиция по най-наболелите обществени проблеми и въпроси.

Бежанският проблем
Това е тема, която занимава медиите ежедневно и мисля, че в България бе отделено достатъчно време на този проблем. За съжаление, само говорим. Все още нямаме ясна позиция на българското правителство, не сме предприели каквито и да било мерки за справяне с този проблем.
Според мен този проблем засяга първо България и след това целия Европейски съюз. За мен проблемите на нашата страна винаги трябва да бъдат на първо място и приоритет. Доминиращи са нашите национални интереси и едва тогава е ЕС.
Освен всичко друго, бежанците са заплаха за Християнството. Не съм специалист, но се вслушвам в гласа на специалистите, които твърдят, че Европа вече е пълна с терористи, внедрени като имигранти.
Но за мен тези хора не са бежанци, а икономически имигранти. За тях Европа представлява един Рай. Ако те бяха бежанци в истински смисъл на думата, нямаше да напускат Турция. Там няма война, има изградени добре устроени лагери за тези бежанци, а освен това и културата на местното население в Турция е по-близка до тяхната.
Така че България може във всеки един момент да откаже да приеме тези хора, защото те не идват от държава, която е във война, а от Турция. Нашата страна не е длъжна да се съобразява с никакви разпоредби на международното право.
Ако трябва в чисто юридически аспект да говорим, се нарушават безброй разпоредби както на вътрешното ни, така и на международното законодателство, защото на територията на Европейския съюз не могат да се придвижват лица без визи от трети страни, а още повече без лични документи. Така че ние сме си в правото да ги спираме, да ги задържаме, а и изобщо да не ги допускаме в страната.
Но ясно се вижда, че техният стремеж е християнска Европа и християнската култура. Те представляват заплаха само с това, че не искат да приемат тази култура. Виждаме горчивия опит, който Франция има, приемайки вече четвърто поколение имигранти. Дори Англия също не е могла да се справи с този проблем и жените от Пакистан носят забрадки. Казано по друг начин, без да искам да ги обидя, тези хора са около два века назад в развитието и порядките си и няма как да приемат съвремието в Европа, което ги е изпреварило.
Църквата
Напълно подкрепям и адмирирам позицията на Българската православна църква да не приемаме повече бежанци. Сега всички коментираме становището на Църквата, тъй като правителството все още няма ясна позиция. За първи път Църквата изрази своята ясна позиция и отправи недвусмислено послание. Не знам защо и сега се намериха хора, които да я очернят, да коментират дали това е християнско, или не, защото християнството не е овчедушие, то е изява и на позиция.  
Християнската църква ни учи да дадем едната риза на ближния си, но можеш да я дадеш на този, който ще оцени твоя жест. Но ако ти дадеш ризата си, а човекът след това поиска да я унищожи, не виждам нищо християнско.
Не мисля, че Християнството повелява да наведеш глава, за да ти я отрежат. Мисля, че в случая имаме крайно тълкуване на нашата религия от хора, които изобщо не я познават.
Религия и политика
Адмирирам позицията на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша), които са категорично против приемането на мигранти. Такава е позицията и на държавите от бившия соцлагер.
Проблемът не е конкретно в религията. Мюсюлманската религия в същността си не е агресивна, проблемът е, когато налагането на тази религия започне да се превръща в политика. А агресивната политика става равнозначна на тероризъм. Ислямска държава е доказателството.
Провокацията в Исперих
Клипът от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих, който предизвика гнева на цяла България, е откровена провокация. Изпълнението и на турски език върху мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня" беше направено нарочно. Това е обида към целия български етнос.
С появата на ДПС в политическия живот, се появи и разделението на българския народ на база „етнос” и „религиозен признак”. Говорила съм с много турци, които споделят това мое мнение.
Майка ми е от Коритен, аз самата съм ходила на турски сватби – те играеха и пееха български песни, ние пеехме техни песни. Не си спомням някога да е имало каквото и да е разделение помежду ни.
Сега много хора се опитват да налагат една разделителна линия сред българското гражданство. И една част от младото поколение започват да възприемат този модел, да се турцизират без да осъзнават, че това е модел, който се опитват да ни наложат отвън. Това са интереси на Република Турция в България и всичко това е провокирано отвън.
Изпяването на тази патриотична песен е чиста провокация. 
Еврабия
Има една прекрасна книга на италианската журналистка Ориана Фалачи, която, за съжаление, почина през 2006 година – „Силата на разума”. В тази книга Фалачи твърди, че Европа би трябвало да се нарича Еврабия заради колониите от араби.
В Испания арабите дори си имат своя парична единица, а властта се прави, че не забелязва. 
Защо бежанците не отиват в Саудитска Арабия, в Кувейт, в Катар – все изключително богати държави? България е бедна държава, но предпочитат да дойдат тук, значи действията им са целенасочени.
Това, което Фалачи предсказва преди години, ние вече сме свидетели.   

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика