Deutsche Bank е прехвърлила погрешно 35 млрд. долара

23.04.2018 г. 16:44:19 ч.
/ ИА Добруджа
Deutsche Bank е прехвърлила погрешно 35 млрд. долара
Deutsche Bank изпитва трудности през последните месеци, но един от последните случаи около германската финансова компания е меко казано озадачаващ. Преди около месец Deutsche Bank е прехвърлила инцидентно 35 млрд. долара в сметката на Deutsche Boerse при рутинно разплащане. От най-голямата германска банка коментираха, че сумата на транзакцията е трябвало да бъде значително по-ниска, като са реагирали бързо, за да поправят грешката си, пише Bloоmberg.
Всичко това се е случило през последните седмици от управлението на вече бившия изпълнителен директор на Deutsche Bank – Джон Краян. Въпреки бързата реакция на компанията ситуацията поражда редица въпроси относно управлението на риска и процесите за контрол. Преди оттеглянето си Краян се похвали именно с подобряването на качеството в тези категории.

Реакцията на Deutsche Bank
Чарли Оливър, говорител в Deutsche Bank, коментира, че това се e случило вследствие на "оперативна грешка" по време на операции с Deutsche Boerse. "Грешката е била идентифицирана в рамките на няколко минути и после е била отстранена", обясни Оливър.
Това се случва на фона на извършените рокади на върха в германската група. Освен това тя работи на загуба за трета поредна година и е изправена пред засиления контрол на регулаторите. Краян, който заемаше поста на изпълнителен директор на финансовата компания през последните 3 години, заяви в началото на 2018 г., че банката е достигнала до края на първия етап от програмата за преструктуриране, която предвижда увеличаването на оперативните системи от 35 на 42 и завишени нива на вътрешен контрол.
След появилата се информация за инцидентния трансфер акциите на Deutsche Bank понижиха стойността си с 0.8%. От началото на годината книжата на групата са поевтинели с 27%.

Какво смятат специалистите
Дийтер Хайн, анализатор в Fairesearch, коментира, че изпълнението на трансфер в такива размери по грешка показва неспособността на банката да контролира процесите адекватно. "Подобен инцидент демонстрира, че проблемите на банката са големи и не могат да бъдат поправени в краткосрочен план. Изглежда, че Краян не си е изпълнил задачата правилно", твърди Хайн.
Подобна неизправност е трябвало да бъде засечена от вътрешната система за сигурност, известна още и като "капан за мечки", обясняват специалисти. Системата е била инсталирана през 2014 г. след вътрешен одит на банката. Освен това специалистите отбелязват, че сумата от 35 млрд. долара е необичайна, тъй като е по-висока от пазарната оценка на Deutsche Bank, чиято стойност е 24 млрд. евро.
Анализаторите смятат, че управлението на новоизбрания изпълнителен директор Кристиан Севинг създава несигурност и поражда въпроси относно бъдещата посока на банката, особено за бизнеса с инвестиционно банкиране, който отчита слаби резултати. Освен това сериозният спад на цената на котировките на Deutsche Bank засилва недоволството сред инвеститорите.
Снимка:www.capital.bg
Източник:capital.bg

Коментирайте
Подобни новини
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
Израел вече контролира пункта в Рафа
Израел вече контролира пункта в Рафа
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат



Яндекс.Метрика