Димитър Михайлов: Най-хубавото е, че следващият кмет ще бъде млад човек

17.09.2015 г. 15:39:54 ч.
/
Димитър Михайлов: Най-хубавото е, че следващият кмет ще бъде млад човек
Броени дни преди началото на предизборната кампания за местните избори, продължаваме рубриката, в която правим ретроспекция на свършеното, недовършеното, а и незапочнатото от кметовете на общините в област Добрич. С какво се гордеят, за какво не им остана време, къде не им достигнаха средства.
Разговаряме с Димитър Михайлов, кмет на община Генерал Тошево за пореден, но и последен мандат. Той отдавна обяви, че повече няма да се кандидатира и ще даде път на младите.

Г-н Михайлов, с какви чувства изпращате този Ваш пореден мандат като кмет на община Генерал Тошево?
Това за мен беше освен пореден, но и последен мандат. Хората в общината го знаят от преди 4 години. Чувствата са противоречиви, тъй като не успяхме да изпълним всичко, което бяхме заложили. За сметка на това пък изпълнихме неща, за които не бяхме предвидили. Така че напълно разбираемо е в условията на тези четири години и ситуацията, която беше в страната, да реализираме на максимална степен онова, което можеше да стане. Ние вече направихме нашия мандатен отчет, независимо че все още инвестиционният процес продължава. Голяма част от обектите са на определена фаза на изпълнение. С оглед на това да не се спекулира, че този отчет има някакви политически намерения или пък на него да се възлагат някакви такива надежди, вече го отпечатахме. Излезе като извънреден брой на вестника на Генерал Тошево „Добруджански глас”. Съдържа около 30 машинописни страници и около 30 снимки, които онагледяват онова, което сме изпълнявали през всички тези години. И като обекти, и като дейност. Има положителни неща. Те са свързани основно с успешното участие и реализация на проектите от публичната и инвестиционната програма в резултат, на която се промени облика на централната част на града. Благоустроиха се междублоковите пространства, завърши се спортния комплекс, който се изграждаше в центъра на града – универсална спортна площадка, басейн, игрище за футбол. Асфалтираха се улици. Друг наш успех е това, че успешно реализирахме проекта си за интегриран план за градско развитие, което даде възможност на града ни да участва в следващия програмен период. Очаквахме 20 милиона, за съжаление, сумата беше много редуцирана от страна на ЕК. Ще получим само 4,8 млн. Тези пари ще бъдат насочени основно за енергоефективни мероприятия в публичния и частния сектор.
В Генерал Тошево санирането по националната програма обхвана само един блок. Само той отговаряше на изискванията. Другите жилища нямаше как да бъдат финансирани. Успешното ни участие в този проект даде възможност и малките жилища да се включат в тази програма. След нейното изпълнение очакваме Генерал Тошево да придобие малко по-добър изглед.
От общините в област Добрич сме единствената община, която ще участва по програма „Региони в растеж”. Реализирахме някои проекти, свързани с икономиката. Те бяха насочени основно към реализация на добавена стойност в селското стопанство. Изградиха се два фуражни завода, две свинеферми, един кравекомплекс. За тях бяха привлечени австрийски и немски инвестиции. Имаше участие и на руски инвеститори, които закупиха терен за близо 1 млн. лв. За съжаление, промяната в политиката и курса на рублата отмениха тези намерения на инвеститорите. Очакваме впоследствие те да бъдат реализирани, тъй като парите са вложени тук и те ще намерят начин в бъдеще да ги развият. Те също са насочени към обслужване на земеделието.
Ако трябва да сравните този Ваш мандат с предходния, кой е по-добър?
Нещата са несъпоставими, тъй като на всеки етап изграждаш нещо, което впоследствие продължава. При нас се случваше така, че ние трябваше да надграждаме. Знаете, че при смяната на власт при нас първото нещо е да отречем предходното, да обясним колко е лошо. При нас нямаше такива неща. Следвахме една логическа последователност в инвестиционните си намерения, така че да се постигне максималния ефект, който може да се реализира при тези условия.
С чиста съвест ли ще си тръгнете от кметския стол?
Има неща, които не можахме да изпълним, просто на мен ми тежат.
Основното е, че не успяхме да реализираме водния цикъл. Ние бяхме първият град, който успешно защити проект по техническа помощ и имахме готови работни проекти. 5 години след това по най-различни причини проектът не беше финансиран. Надали има друга община в България, при която всички процедури са минали през върховен административен съд, т.е. доказано е, че са били изпълнени в съответствие със закона, и да не бъдат финансирани. Причините няма да ги коментирам, защото не мога да ги докажа. На всички е ясно за какво става дума.
Другият проблем, който имаме, е безработицата. Очаквахме малко повече инвестиции в земеделието, свързани със трайните насаждения, с лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, технически култури. Някой от нещата се получиха. Генерал Тошево стана основен център на сеитбата и преработката на лавандула. Там действително се ангажират доста хора, но не е това, което очаквахме.
Основното ни разочарование дойде от това, че вече две години МТСП не води активна политика на пазара на труда. Преди 3-4-5 години средно годишно ние назначавахме над 700 души. За тази година са 10. Всички тези хора, разликата между 700 и 10, са регистрирани в Бюрото по труда. Това са неактивни хора. Немотивирани хора. Хора с изключително ниска квалификация. Над 80% нямат завършен 4-ти клас. Така че за тях не може да се създаде друг поминък освен чрез мерки, с които държавата да им осигури някаква заетост. Макар и в нетолкова ефективни дейности, каквито са комуналните дейности – почистване, разкопаване, кастрене, охрана и др.
Още един проблем е, че не успяхме да реализираме руските инвестиции. Там имахме доста големи надежди. В това число и сондажа, който направихме в с. Рогозина. Там предоставихме всички необходими неща, които се изискваха от нас, в това число и терена. Очаквахме от концесионната дейност в общината да влязат доста средства. Но и това не се получи пак по известни причини.
С какво община Генерал Тошево е по-различа от другите? Каква е нейната специфика?
Хубавото на Генерал Тошево е, че следващият кмет ще бъде по-млад. Защото времето не прощава на никого. Кандидатите са доста амбицирани. Много от тях участваха в управлението в този период от 2003 до 2015 година. Така че не очаквам от тях да променят насоката. А просто логически да изпълняват онова, което ние вече сме заложили в Интегрирания план и в стратегията за развитие до 2020 година. Чета техните платформи, не виждам нищо по-различно от това, което вече е подготвено. В края на краищата трябва в много голяма степен разум.
Какъв съвет бихте си позволили да им дадете?
По-голяма активност. По-голяма отвореност. Мисля, че на хората от моето поколение времето мина. Не сме в състояние да догонваме нещата. Хубаво е, че тези млади хора имат необходимия опит, имат необходимото образование, имат необходимата езикова подготовка. Това ще им отваря много прозорци към света. Ние трябва да бъдем отворени. Ако чакаме държавата да реши нещо, виждаме какво реши за всички тези години.
Какво Ви казват хората, когато Ви срещат на улицата?
Хората толкова свикнаха с мен, че вече не очакват да им кажа нещо много различно. Дори вече и в приемния ден нямаме толкова много хора. Защото те всички са минали по един или по два, или три пъти от тук. Знаят какво е моето мнение и не очакват то да бъде променено. Сигурно новият кмет ще бъде атакуван по най-различни поводи. Всички, които бяха недоволни от мен, ще дойдат с надеждата, че нещо съществено се промени, но после ще се окаже, че то не може да стане. И от там нататък новият кмет ще действа в една по-спокойна и по-разумна обстановка. Аз се радвам, че през всички тези години не сме имали сериозни противоречия в общинския съвет. Винаги сме намирали общ език, независимо дали е дило със СДС през годините, в последствие с ДПС, после и с ГЕРБ. Дори сега заместник-кметът знаете, че е от ГЕРБ. Когато трябва да се реши един проблем, за да изкараш каруцата от калта, няма друг начин освен да дърпаш. А това могат да го осмислят само хора, които са решили да я извадят от там.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика