Начало >Добруджа >Регионални

Директорът на ДЛС „Балчик”: Събирачите на трюфели изместиха от дневния ред бракониерите в дърводобива

22.01.2020 г. 14:12:32 ч.
/
Директорът на ДЛС „Балчик”:  Събирачите на трюфели изместиха  от дневния ред бракониерите в дърводобива
Проблемът с бракониерите в дърводобива се измести от проблема със събирачите на трюфели, каза в ефира на радио „Добруджа”  инж. Калинка Тодорова, директор на ДЛС "Балчик". По думите й сега действащата нормативна уредба,  трябва да бъде променена. Необходими са промени в размера на държавната такса, която се заплаща от тях. „Защото не може килограм трюфел да се изкупува за сумата от  700 лева, а таксата, която плащат да е  36 лева. Необходимо е да се повиши  цената на таксата,  особено за фирмите, които изкупуват. Трябва да има диференциация в таксите  и за различните видове гъби, тъй като не можем да сравняваме  един килограм манатарки с един килограм трюфели”., коментира тя.  Броят на издадените разрешителните за добив на трюфели, през миналата година,  е 56.
От началото на тази година ловното стопанство изпитва сериозни проблеми с реализацията на дървесина, споделя още директорът, а дърводобивът е основната негова  дейност. „Причината е,   че заводите, които преработват дървесина  са пълни със суровина, имат сериозен проблем с нейната реализация. Това е така, защото европейските фирми, които изкупуват продукцията на българските заводи, също са в криза. Друг проблем на местно ниво е, че зимата е топла, а  хората се презапасиха с дърва. Освен това вече се налагат и много други алтернативни източници за отопление”,допълни още тя.
Един от проблемите, рефлектирал сериозно върху дейността на ловното дружество, е заболяването Африканска чума по свинете. „Наложи се драстично да намалим популацията на диви прасета и да  отстреляме 130  прасета. Спазваме общите разпоредби, които са  много динамични”, каза директорът на ДЛС Балчик инж. Калинка Тодорова.
Снимка:dlsbalchik.sidp.bg

Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика