Директорът на ВиК-Добрич: Докато не приключи водният цикъл, проблемите няма да намаляват

04.06.2018 г. 11:04:40 ч.
/
Директорът на ВиК-Добрич: Докато не приключи водният цикъл, проблемите няма да намаляват
Жалба до ООН
„Тази жалба не е до ООН, а е до ВиК-Добрич.” Това заяви в ефира на радио „Добруджа” изпълнителният директор на водното дружество инж. Тодор Гикински във връзка с депозирана жалба от живеещи по улица „Купен” и съседните й в Добрич.
Припомняме, че проблемите на добричлии с достъпа до вода бяха обсъдени и на конференция на тема „Равен достъп до питейна вода“ в София, организирана от неправителствени организации и представителството на ООН у нас. В изпратена до ВиК и институциите жалба, гражданите сезират отговорните органи, че се нарушава правото им на достъп до питейна вода.
Под жалбата са се подписали 86 добричлии.
„Това е район, населен предимно с роми, а оттам реално започна водният цикъл. Някой се опитва да злоупотребява с проблемите на хората и всичко да се прехвърля на гърба на ВиК. Създава се излишно напрежение. Обслужват се нечии интереси, които мисля, че са на политическа основа”, коментира Гикински.  Според него, някои от тези хора са били подведени от някого да се подпишат. „Аз съм правил с тези хора няколко срещи и сме изчистили  всички спорни въпроси”, каза още Гикински. Жалбата, според него, трябва да е адресирана до Община Добрич, защото тя е възложител на водния цикъл. ООН се занимава с правата на гражданите, но Гикински е категоричен, че в случая няма нарушение на правата на гражданите. Той е получил уверение от изпълнителите, че следващата седмица водоподаването в района ще се прехвърли по новите трасета и проблемът ще се реши. Според него, проблемът е дошъл от това, че се работи на голям  район и се прекъсва за дълго захранването на голям участък.
Проблеми
Изпълнителният директор на ВиК – Добрич, предупреди, че докато не приключи водният цикъл, проблемите  няма да намаляват, дори напротив.
"Даже, заради работата по водния цикъл, водните аварии в града са се увеличили двойно”, каза шефът на ВиК. Заради по-слабото налягане, в момента на различни места в Добрич работят 10 хидрофора. Именно заради ползите от тях, имало дори искания за поставяне на още места, каза Гикински. Той обаче е убеден, че, когато водният цикъл бъде завършен, няма да има нужда от тези хидрофори, защото налягането ще се изравни навсякъде. Тогава ще се наложи тези съоръжения да бъдат демонтирани и поставени на други места, където е необходимо.
Селата през лятото
Относно водоснабдяването в селата и проблемите през лятото, Гикински обясни, че на много места вече са установени нарушения от граждани – случаи на нерегламентирано поливане на градините.
Той отбеляза, че вече са започнали проблемите с горните части на квартал „Рилци”, където всекидневно се установяват по 3-4 случая на неправомерно свързани отклонения или манипулации на водомери. Част от нарушителите се санкционират, с други се изготвят споразумения, каза още директорът на ВиК.
Длъжници
Събираемостта от длъжници се е повишила с около 10%. Загубите намаляват непрекъснато, но това не е достатъчно, защото направените икономии се „изяждат” от цената на тока, сподели Гикински. Той припомни, че, когато е поел дружеството, цената на тока е била 68 лева, а сега е 84. „Не искам да се оправдавам с това, но всички мерки и икономии, които предприемаме, цената на тока ги изяжда.”
Кадри
ВиК шефът е категоричен, че няма недостиг на кадри, дори има няколко добри млади професионалисти, които са започнали работа след обявени конкурси.
„Има кадърни хора, на които им се работи. Вече имаме няколко много добри попадения. Предстои да бъде обявен още един конкурс и ще бъдат назначени още млади хора”, обясни инж. Гикински.
Качество на водата
Тодор Гикински отговори и на въпроса дали на интернет страницата на ВиК се качва информация за качеството на водата. „Няма как да очакваме в Добрич качеството на водата да е кой знае колко по-различно от това, което е било преди. Говорим за сондажи, които са сертифицирани, с необходимите разрешителни, които се наблюдават ежедневно. Нямаме повишаване на елементи, които да застрашават здравето на потребителите”, категоричен беше той. По думите му, специалистите във водното дружество всекидневно извършват необходимите манипулации, за да бъде всичко в нормите.
Приемен ден
Всяка сряда изпълнителният директор приема гражданите във водното дружество. „Постоянно се срещам с хората. Разговаряме, никого не съм върнал или пренебрегнал. Тази сряда имахме заседание на Борда на директорите, затова на двама души не можах да обърна внимание. Но уговорихме нова среща, ще изслушам и техните проблеми”, заяви Гикински.
Борд на директорите
Бордът е в голяма полза за дейността на дружеството. Знаете – председателят на Борда е служител на Министерството. Черпим опит оттам, черпим опит и от Бургас. Нямаме търкания и работим добре”, подчерта Гикински.
Той призна, че всички институции, свързани с ВиК сектора, са запознати с тежкото положение на водното дружество в Добрич. „В Министерството също сме с приоритет и ако има някакви допълнителни средства за инвестиции, няма да ни пропуснат”, заяви в заключение инж. Тодор Гикински.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика