Начало >Добруджа >Общество

Днес започват горещниците

15.07.2018 г. 11:11:37 ч.
/
Днес започват горещниците
В народния календар днешният ден е първият от трите юлски дни – 15, 16 и 17 юли, наредени Горещници, но в Северозапада още и Блъсъци, Чурици, Германовци. Това са дни, в които се отдава почит на огнената стихия и се правят обреди, за да се омилостиви тя  и да пощади  хората и животните. Те идат от езическото време, когато съществувал култ към огъня.

На днешния ден загасвали огнището и го запалвали на третия ден. През трите дни не се работи нищо – нито на полето, нито в къщи. Макар да е жътвено време, снопи не се возят, защото може да пламнат от небесния огън.

През трите дни хората ходели до топли извори, а който се изкъпел в такъв извор, ставал по-здрав и силен. От топлата вода носели в къщи и обливали с нея болните, за да оздравеят. В някои села и до днес на днешния ден не пекат дори и хляб. По този начин вярвали, че опазват  реколтата от огнената стихия.

Горещниците се празнуват от ковачи, хлебари, калайджии, т.е. от хора, които работят с огън.

Православната църква през горещниците празнува  светците – свети Кирик и Юлита – на 15 юли, свети Антиноген – на 16 юли и света Марина – на 17 юли.  Всичките станали известни с предаността си към християнската вяра, заради която били измъчвани. Макър да била дъщеря на езически жрец, Марина станала християнка още на 12 години. Първият и гонител бил баща и, а следващият – жених от източните страни. Когато разбрал, че е християнка, я изправил на съд. Били я, а раните и опалили с огън. Затова започнали да говорят за нея като за огнената Марина. Преданието за нея е запазено от трети век до ден днешен.

Имен ден празнуват Юлия, Юлиян – по названието на месеца,  Кирик /проповедник/, Мария - /любима, желана/ , Марина/морска/.
Снимка:www.kmeta.bg
Източник:Kmeta.bg

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 21 октомври
Времето на 21 октомври
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния парк
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния паркЯндекс.Метрика