Начало >Добруджа >Общество

Днес започват горещниците

15.07.2018 г. 11:11:37 ч.
/
Днес започват горещниците
В народния календар днешният ден е първият от трите юлски дни – 15, 16 и 17 юли, наредени Горещници, но в Северозапада още и Блъсъци, Чурици, Германовци. Това са дни, в които се отдава почит на огнената стихия и се правят обреди, за да се омилостиви тя  и да пощади  хората и животните. Те идат от езическото време, когато съществувал култ към огъня.

На днешния ден загасвали огнището и го запалвали на третия ден. През трите дни не се работи нищо – нито на полето, нито в къщи. Макар да е жътвено време, снопи не се возят, защото може да пламнат от небесния огън.

През трите дни хората ходели до топли извори, а който се изкъпел в такъв извор, ставал по-здрав и силен. От топлата вода носели в къщи и обливали с нея болните, за да оздравеят. В някои села и до днес на днешния ден не пекат дори и хляб. По този начин вярвали, че опазват  реколтата от огнената стихия.

Горещниците се празнуват от ковачи, хлебари, калайджии, т.е. от хора, които работят с огън.

Православната църква през горещниците празнува  светците – свети Кирик и Юлита – на 15 юли, свети Антиноген – на 16 юли и света Марина – на 17 юли.  Всичките станали известни с предаността си към християнската вяра, заради която били измъчвани. Макър да била дъщеря на езически жрец, Марина станала християнка още на 12 години. Първият и гонител бил баща и, а следващият – жених от източните страни. Когато разбрал, че е християнка, я изправил на съд. Били я, а раните и опалили с огън. Затова започнали да говорят за нея като за огнената Марина. Преданието за нея е запазено от трети век до ден днешен.

Имен ден празнуват Юлия, Юлиян – по названието на месеца,  Кирик /проповедник/, Мария - /любима, желана/ , Марина/морска/.
Снимка:www.kmeta.bg
Източник:Kmeta.bg

Коментирайте
Подобни новини
Имунизират задължително срещу морбили
Имунизират задължително срещу морбили
Стопанската камара в Добрич свиква Общо събрание на УС през март
Стопанската камара в Добрич свиква Общо събрание на УС през март
Времето на 16 февруари
Времето на 16 февруари
Започва активното търсене на сезонни работници
Започва активното търсене на сезонни работнициЯндекс.Метрика