Начало >Добруджа >Общество

Добричко момче – единственото българче на финала на Американ Гран При

14.03.2018 г. 10:55:14 ч.
/
Добричко момче – единственото българче на финала на Американ Гран При
Симеон Атанасов от Добрич, възпитаник на СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” и на СК ”Алексия”, а в последствие и на Балетното училище в София, е единственото българче, което, след като спечели полуфиналния конкурс в Канзас Сити, се класира за участие във финалите на Американ Гран При в Ню Йорк.
Американ Гран При е световен конкурс, в който участват балетисти от различни възрастови групи на възраст от 13 до 23 години и над 23 години, където са професионалистите мъже и жени. В първата категория има група Джуниър, в която се състезава и Симеон Атанасов. Там участниците са на възраст от 13 до 18 години, обяснява неговата майка Севдалина Георгиева.
Тя уточнява, че в Канзас Сити Симеон е спечелил в категорията Контемпорари- па де дьо, класически танц. Самият термин „па-де-дьо” означава танц с двама изпълнители, като в случая нашето момче е танцувало с партньорка от Америка.
Финалите ще бъдат през следващия месец в Ню Йорк, от 13 до 20 април, където ще се съберат всички, които са спечелили полуфиналните надпревари, проведени освен в Америка, още в Париж, в Австрия, в Германия, в Япония, в Корея и Китай. Това са стотици участници в различните възрастови групи и различните категории и стилове, уточнява г-жа Георгиева.
Много съм горда с моя син, признава щастливата майка. Той не е спирал да си поставя високи цели, не е спирал да ги преследва, не е спирал да работи за тях и за момче на 16 години е с абсолютно ясна представа какво прави и изпитва най-голямо удоволствие от това, което прави, да, това ме прави горда.
Майката е категорична, че няма никакви притеснения относно това, че е далеч, че е принуден да се оправя сам, напротив, Симеон за трети път пътува до САЩ. Преди две години той е бил в Чикаго за един месец, миналата 2017 г. замина за лятна работилница в Канзас, после бе поканен да продължи като стипендиант там своето обучение. Спокойствието на Севдалина Георгиева идва от факта, че американската система е много сериозна към децата и той не би могъл да направи нищо, което е опасно за него. В момента живее в приемно семейство, тъй като не е навършил пълнолетие и не може да бъде настанен самостоятелно. Семейството се грижи много за него, не само от гледна точка на битов комфорт, но и от емоционална гледна точка. Обгрижват го така, че той да се чувства много добре, продължава майката на момчето.
Най-приятното е, че няма друго българче, което да е успявало да стигне в тази сфера толкова високо в своето развитие и да се класира за финали на Американ Гран При, казва майката. Тя не разполага с информация за години назад, но в най-новата история на конкурса Симеон е единственото българско момче, стигнало толкова напред. И трябва да се има предвид, че Гран При на Америка предстои, което означава, че той има възможност да постигне още по-голям успех! Добричкото момче го заслужава, защото това, с което се занимава е много тежко физически, той тренира 6 дни в седмицата между 6 и 8 часа.
Да покорява сцени и да радва публиката и хората с това, което прави, пожелава майката и оценява факта, че Лина Мавродиева го приема като вдъхновител и мотиватор за себе си и за  децата, които в момента танцуват в СК „Алексия”.

Коментирайте
Подобни новини
Показват за първи път златните накити, открити на Калиакра
Показват за първи път златните накити, открити на Калиакра
Прогноза за петък
Прогноза за петък
2900 лв. събраха на благотворителния бал на ОУ "Стефан Караджа"
2900 лв. събраха на благотворителния бал на ОУ "Стефан Караджа"
Отец Петър: Чудото започна да се случва (ВИДЕО)
Отец Петър: Чудото започна да се случва (ВИДЕО)Яндекс.Метрика