Начало >Добруджа >Общество

Добричко момче – единственото българче на финала на Американ Гран При

14.03.2018 г. 10:55:14 ч.
/
Добричко момче – единственото българче на финала на Американ Гран При
Симеон Атанасов от Добрич, възпитаник на СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” и на СК ”Алексия”, а в последствие и на Балетното училище в София, е единственото българче, което, след като спечели полуфиналния конкурс в Канзас Сити, се класира за участие във финалите на Американ Гран При в Ню Йорк.
Американ Гран При е световен конкурс, в който участват балетисти от различни възрастови групи на възраст от 13 до 23 години и над 23 години, където са професионалистите мъже и жени. В първата категория има група Джуниър, в която се състезава и Симеон Атанасов. Там участниците са на възраст от 13 до 18 години, обяснява неговата майка Севдалина Георгиева.
Тя уточнява, че в Канзас Сити Симеон е спечелил в категорията Контемпорари- па де дьо, класически танц. Самият термин „па-де-дьо” означава танц с двама изпълнители, като в случая нашето момче е танцувало с партньорка от Америка.
Финалите ще бъдат през следващия месец в Ню Йорк, от 13 до 20 април, където ще се съберат всички, които са спечелили полуфиналните надпревари, проведени освен в Америка, още в Париж, в Австрия, в Германия, в Япония, в Корея и Китай. Това са стотици участници в различните възрастови групи и различните категории и стилове, уточнява г-жа Георгиева.
Много съм горда с моя син, признава щастливата майка. Той не е спирал да си поставя високи цели, не е спирал да ги преследва, не е спирал да работи за тях и за момче на 16 години е с абсолютно ясна представа какво прави и изпитва най-голямо удоволствие от това, което прави, да, това ме прави горда.
Майката е категорична, че няма никакви притеснения относно това, че е далеч, че е принуден да се оправя сам, напротив, Симеон за трети път пътува до САЩ. Преди две години той е бил в Чикаго за един месец, миналата 2017 г. замина за лятна работилница в Канзас, после бе поканен да продължи като стипендиант там своето обучение. Спокойствието на Севдалина Георгиева идва от факта, че американската система е много сериозна към децата и той не би могъл да направи нищо, което е опасно за него. В момента живее в приемно семейство, тъй като не е навършил пълнолетие и не може да бъде настанен самостоятелно. Семейството се грижи много за него, не само от гледна точка на битов комфорт, но и от емоционална гледна точка. Обгрижват го така, че той да се чувства много добре, продължава майката на момчето.
Най-приятното е, че няма друго българче, което да е успявало да стигне в тази сфера толкова високо в своето развитие и да се класира за финали на Американ Гран При, казва майката. Тя не разполага с информация за години назад, но в най-новата история на конкурса Симеон е единственото българско момче, стигнало толкова напред. И трябва да се има предвид, че Гран При на Америка предстои, което означава, че той има възможност да постигне още по-голям успех! Добричкото момче го заслужава, защото това, с което се занимава е много тежко физически, той тренира 6 дни в седмицата между 6 и 8 часа.
Да покорява сцени и да радва публиката и хората с това, което прави, пожелава майката и оценява факта, че Лина Мавродиева го приема като вдъхновител и мотиватор за себе си и за  децата, които в момента танцуват в СК „Алексия”.

Коментирайте
Подобни новини
Изложение на производителите "С любов към българското" в Добрич от 24 септември
Изложение на производителите "С любов към българското" в Добрич от 24 септември
Промени предвиждат общата вода да се разпределя поравно между апартаментите
Промени предвиждат общата вода да се разпределя поравно между апартаментите
Празничната програма за 25 септември в Добрич
Празничната програма за 25 септември в Добрич
Филателна  изложба „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!” представят в Централна поща Добрич
Филателна изложба „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!” представят в Централна поща ДобричЯндекс.Метрика